PIAROM: "Una din soluţii pentru CET Govora este biomasa"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 8 august 2016

PIAROM: "Una din soluţii pentru CET Govora este biomasa"

PIAROM va propune investitorului polonez de la Uzinele Sodice Govora să-şi construiască propriul grup energetic, dacă situaţia de la CET Govora nu se rezolvă

Una din soluţiile pentru rezolvarea situaţiei de la CET Govora este biomasa, sunt de părere reprezentanţii Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), care spun că vor propune investitorului polonez CIECH Soda România (Uzinele Sodice Govora) "să-şi facă propria centrală" de producţie a căldurii, pe bază de biomasă, dacă livrarea de abur de către CET Govora va fi sistată în continuare.

"Există un proiect care prevede utilizarea biomasei de către CET Govora, iar administratorul ar trebui să-l înţeleagă şi să-l promoveze", opinează conducerea PIAROM.

Patronatul menţionează, într-un comunicat, că oprirea producţiei de sodă este foarte gravă şi că este posibil ca investitorul de la Govora să-şi construiască propriul grup energetic.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care CIECH Soda România (Uzinele Sodice Govora) a fost forţată de împrejurări să oprească, săptămâna trecută, producţia din cauza sistării livrării de abur de către CET Govora.

Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a notificat Uzinele Sodice Govora privind denunţarea contractului de furnizare abur industrial începând cu 1 august 2016.

Oficialii CIECH Soda România (CSR) susţin că livrarea de abur tehnologic a fost limitată la un nivel care nu mai permite continuarea producţiei într-un mod sigur. Ca să evite defecţiunile, CSR a decis oprirea producţiei.

Conducerea CSR susţine că sistarea livrărilor de abur ar putea duce în final la falimentul CET, ceea ce ar putea determina creşterea şomajului în regiune (peste 3000 de persoane putându-şi pierde locul de muncă) şi reducerea investiţiilor străine.

Artur Krol, membru al Boardului Ciech, responsabil cu activitatea de producţie a grupului, a declarat: "Suntem într-un proces de negociere. CET Govora a solicitat o creştere a preţului aburului de +25%, care este dincolo de posibilităţile CIECH Soda România. Ne-am exprimat deschiderea în a susţine o creştere moderată a preţului, dar aceasta nu a fost acceptată de administratorul judiciar al CET, care a trecut direct la reducerea aburului. Situaţia este una foarte dificilă pentru respectarea angajamentelor faţă de clienţii noştri, scăderea producţiei sau discontinuitatea în livrare fiind extrem de delicate. Facem tot posibilul să reducem impactul negativ şi vom utiliza modelul nostru de business integrat în administrarea producţiei de sodă".

CET Govora este o companie deţinută de stat, prin intermediul Consiliului Judeţean Vâlcea, şi se află sub aministrarea specială a Euro Insol, administratorul judiciar fiind domnul Remus Borza. Pe 6 iulie, CET a denunţat contractul de furnizare a aburului valabil până în octombrie 2017 şi a solicitat o creştere a preţului peste capacitatea de a susţine a CIECH Soda România, arată oficialii CSR.

Reprezentanţii CSR spun că Ciech Soda România foloseşte aburul ca primă utilitate - sursă de energie pentru producţia sodei calcinate şi că este preocupată atât de asigurarea pe termen lung a aburului, cât şi de preţul acestuia, pentru a se putea menţine competitivă în condiţiile intrării în piaţă a unor noi jucători, din Turcia, cum este ETI Soda, care livrează soda la preţ redus, din surse naturale.

Referitor la sistarea furnizării de abur industrial de către CET Govora pentru Uzinele Sodice Govora (USG/CSR), Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, susţine că această decizie a fost impusă de situaţia dezastruoasă în care se găseşte CET Govora, ca efect al încheierii şi derulării unor contracte comerciale prejudiciabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb