Piaţa asigurărilor va scădea, într-un scenariu optimist, cu cel puţin 5% în acest an, pe fondul reducerii numărului de poliţe RCA şi tarifelor cu 20%, a declarat, ieri, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), Cristian Constantinescu.
"La finele anului 2010, mă aşteptam pentru acest an la o stagnare a primelor subscrise, dar ultimele evoluţii ale pieţei mă determină să fiu mai puţin optimist. Într-o variantă pesimistă, aşteptările mele pentru acest an indică o scădere de 10% a pieţei asigurărilor. Într-o variantă optimistă piaţa va scădea cu doar 5%", a spus Constantinescu, citat de Mediafax.
La rândul său, preşedintele directoratului Astra, Radu Mustăţea, a afirmat că în 2011 se vor vedea "cu adevărat" efectele crizei economice asupra pieţei asigurărilor.
"Va fi o scădere de două cifre în euro a subscrierilor, evoluţie pusă pe seama diminuării veniturilor din asigurările auto RCA şi Casco, unde scăderea va fi şi mai drastică", a spus şeful Astra.
Poliţele auto reprezintă mai mult de jumătate din piaţă.
Şeful Allianz-Ţiriac, Rangam Bir, s-a arătat pesimist în privinţa evoluţiei subscrierilor în 2011, care, în cel mai bun caz, vor stagna sau vor înregistra o uşoară scădere.
"Fără susţinerea vânzărilor prin leasing sau credit, segmentul poliţelor auto va trage piaţa în jos şi în acest an", a spus Bir.
Directorul general al Euroins, Alin Bucşa, a afirmat că piaţa asigurărilor va scădea cu cel puţin 10% în acest an, varianta pesimistă indicând o reducere a veniturilor chiar cu 15%.
"Există un decalaj între creşterea PIB-ului şi evoluţia pieţei asigurărilor. Eventuala creştere a economiei naţionale se va vedea în evoluţia primelor subscrise într-un interval de 6-12 luni", a spus Bucşa.
Şi preşedintele directoratului Uniqa Asigurări, Oliviu Stoica, se aşteaptă la o reducere de 10-15% a primelor subscrise în acest an.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 5,1% în primele nouă luni ale anului 2010, la 6,32 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurări generale cu 6,8%, la 5,1 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă au crescut cu 2,9%, la 1,22 miliarde de lei.