Piaţa asigurărilor va stagna sau va creşte uşor în acest an, resimţind efectele crizei financiare din ultimii aproape trei ani asupra economiei, a declarat, ieri, preşedintele directoratului Asirom, Mariana Diaconescu.
"Anul 2012 va fi unul greu, economia românească a fost afectată serios de criza finanaciară în ultimii aproape trei ani şi, în acest context, a fost firesc ca industria asigurărilor să urmeze trendul impus de evoluţia indicatorilor macroeconomici", a spus Diaconescu, citată de Mediafax, adăugând: "Cred că piaţa, în cel mai bun caz, va stagna sau va creşte cu unu sau două puncte procentuale. Cred cu tărie că piaţa românească nu va intra în recesiune".
Reprezentantul Asirom a afirmat că poliţele obligatorii vor continua să influenţeze în mod decisiv evoluţia de ansamblu a pieţei asigurărilor.
"Speranţa noastră este că produsele facultative să pătrundă din ce în ce mai mult în rândul clienţilor, să se impună. Anul 2012 va fi caracterizat de creşterea importanţei canalelor de vânzări mai puţin tradiţionale, cum ar fi Internetul".
Asirom este unul dintre primii cinci asigurători locali după nivelul primelor din 2010.
Prezent la eveniment, preşedintele directoratului BCR Asigurări, Mihai Tecău, a afirmat că piaţa a scăzut în 2011 din cauza tarifelor reduse practicate pe segmentul poliţelor obligatorii auto de răspundere auto (RCA).
"BCR nu a avut probleme din acest punct de vedere, pentru că nu a vândut prea mult RCA, dar ca şef al companiei a trebuit să presez angajaţii să aducă venituri mai mari din alte categorii de poliţe, pentru a compensa golul lăsat de reducerea subscrierilor din poliţe RCA", a spus Tecău.
El s-a arătat optimist în privinţa evoluţiei pieţei asigurărilor în următorii ani.
"Cred în această piaţă, cred în viitorul ei, iar cuvântul de bază care ar trebui să fie pe această piaţă este schimbarea. Acesta este cuvântul care va sta la baza strategiei companiei noastre", a spus reprezentantul BCR Asigurări.
În prima parte a acestui an, BCR Asigurări va fuziona cu Omniasig, proces în urma căruia va deveni liderul pieţei de profil. În urma fuziunii, compania va prelua denumirea şi emblema societăţii absorbite.
La rândul său, directorul general al Allianz-Ţiriac, Rangam Bir, a afirmat cn piaţa de asigurări va continua să fie influenţată semnificativ, în 2012, de mediul economic şi, în contextul estimărilor privind evoluţia economică a României, acest an va fi dificil şi plin de provocări.
"Aşadar 2012 va fi încă un an greu pentru asigurătorii locali dacă privim ce se întâmplă la nivel european în economie şi luăm în calcul faptul că piaţa de asigurări este dominată de investitorii străini. Aceştia vor pune o presiune tot mai mare pe subsidiarele locale pentru diminuarea cheltuielilor, eficientizarea activităţii şi recuperarea profitabilităţii, în contextul în care anul 2011 s-a încheiat pe pierdere la nivelul pieţei de profil", a declarat Bir.
El a adăugat că, din punctul de vedere al acţionarilor, se va pune un accent tot mai mare pe consolidarea pieţei, concomitent cu adaptarea tarifelor de primă şi curăţarea portofoliilor, alături de o abordare echilibrată a activităţii.
În primele nouă luni ale anului 2011, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 3,71%, la 6,08 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurări generale cu 5,89%, la 4,8 miliarde de lei, potrivit datelor provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat un total al primelor subscrise de 1,29 miliarde de lei, avansul faţă de septembrie 2010 fiind de 5,38%.
Companiile de asigurări de viaţă se aşteaptă la o creştere a pieţei de profil în acest an
Piaţa asigurărilor de viaţă a crescut anul trecut şi va avea o evoluţie similară în 2012, urmare a majorării Produsului Intern Brut (PIB), au declarat ieri reprezentanţii mai multor companii de profil.
"PIB-ul a crescut în 2011 şi va continua să crească în acest an, cu 1-1,5%. În acest context, regula spune că şi segmentul asigurărilor de viaţă va urma acest trend şi anticipez că se va înregistra o creştere de 3-3,5% a subscrierilor. Creşterea va fi susţinută de poliţele de economisire şi protecţie", a declarat directorul general al BCR Asigurări de Viaţă, Florentina Vizinteanu, la un seminar pe tema asigurărilor.
Prezent la seminar, Ovidiu Racoveanu, director Asigurări de Viaţă la Generali România, a spus că se aşteaptă ca piaţa de profil să urce cu câteva puncte procentuale, evoluţie care, pe lângă creşterea PIB-ului, va fi susţinută şi de posibila majorare a salariilor din sectorul bugetar.
Directorul financiar al ING Asigurări de Viaţă, Adrian Lupescu, a spus că avansul PIB va fi moderat, în jurul a 1%, dar creşterea asigurărilor de viaţă va fi mai puternică, de 6-7%, pe fondul majorării veniturilor şi gradului de informare şi educaţie al populaţiei.
"În ceea ce priveşte, ING Asigurări urmăreşte menţinerea cotei de piaţă şi a poziţiei în clasament", a spus Lupescu.
Ponderea asigurărilor de viaţă în total industrie se situează în jurul nivelului de 20%.