După ce Comisia Europeană va decide dacă reprezintă sau nu ajutor de stat conversia datoriilor "Oltchim" faţă de AVAS, Guvernul român va putea finaliza procesul de privatizare a Oltchim, într-un termen cât mai scurt, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a discutat, ieri, la Bruxelles cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, despre aprobarea conversiei în acţiuni a datoriilor "Oltchim" către AVAS şi despre aprobarea ajutorului de stat pentru Compania Naţională a Huilei.
Ministrul Ion Ariton i-a prezentat comisarului european paşii făcuţi de Guvern în cazul companiei Oltchim, inclusiv Memorandumul aprobat de Executiv prin care se stabileşte calcularea de dobânzi la creanţa AVAS, aşa cum au solicitat şi experţii comunitari, astfel încât procedura să nu fie de natura acordării unui ajutor de stat.
Pe 30 august, acţionarii "Oltchim" au aprobat de principiu ca societatea să încheie o convenţie cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului prin care să accepte calcularea unei dobânzi la creanţa AVAS pentru perioada 1 ianuarie 2007 şi până la data conversiei.
AGA a hotărât însă că trebuie să fie îndeplinite cumulativ următoarele cerinţe: intrarea în vigoare a unui act normativ care să permită încheierea unei astfel de convenţii şi informarea prealabilă a Comisiei Europene despre intenţia încheierii unei astfel de convenţii şi obţinerea unei poziţii favorabile din partea acesteia.
"Termenii efectivi ai convenţiei vor fi negociaţi de conducerea societăţii cu creditorul AVAS, urmând ca ulterior proiectul de convenţie să fie supus analizei şi deciziei acţionarilor într-o adunare generală a acţionarilor, convocată ulterior", se arată în raportul transmis Bursei.
În privinţa Companiei Naţionale a Huilei, ministrul Ion Ariton i-a adresat comisarului european rugămintea de a grăbi procedurile tehnice pentru aprobarea acordării ajutorului de stat pe minerit.