Primele şase luni ale anului curent au adus un rezultat pozitiv al pieţei de factoring, produsul reuşind creşteri consistente ce nu au mai fost înregistrate din 2010, informează un comunicat de presă.
Din datele colectate de la membrii ARF, precum şi de la alţi jucători, putem concluziona că piaţa de factoring a crescut cu 38% în primele 6 luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Deşi creditarea dă semne de dezmorţire, evoluţia peste aşteptări a factoringului, din nou, devansează tendinţa de ansamblu. În acelaşi timp, rămânem prudenţi în aşteptări pentru restul anului, întrucât această creştere nu are încă la bază o dezvoltare economică sustenabilă şi consistentă, aşa cum ne-am fi dorit, ci reprezintă mai degrabă rezultatul eforturilor depuse de bănci şi IFN-uri, de a găsi solutii inovative, pentru a oferi factoring cât mai multor companii", declară Bogdan Roşu, preşedinte Asociaţia Română de Factoring (ARF).
"În mod firesc, creşterea pieţei de factoring ar trebui să urmeze trendul investiţiilor din economie şi, deci, să aibă la bază, creşterea raporturilor comerciale dintre agentii economici. Din păcate însa, în 2015, investiţiile private arată doar o creştere modestă, în timp ce cheltuielile de capital (investiţiile publice, unul dintre principalele roluri ale Statului) sunt doar simbolice, statul nereuşind să pornească proiecte semnificative, sau să stimuleze întreprinzătorii", explică Bogdan Roşu.
"Guvernanţii trebuie să înţeleagă că doar prin măsuri adminstrative de stimulare a consumului (care oricum are, deja, un avans semnificativ), economia nu va creşte sustenabil, ieşind dintr-o zonă de risc, ci doar se creează aparenţa de moment a unei bunăstări similare celei dinainte de criza", mai adaugă Bogdan Roşu.
În ceea ce priveşte evoluţia pentru restul anului, membrii ARF sunt rezervat optimişti, având în vedere încetinirea economiei din T2, situaţia dificilă a agriculturii, dar şi potenţialele măsuri sociale specifice unei perioade pre-electorale, în detrimentul cheltuielilor de capital.