"Piaţa energiei nu are cum să meargă bine"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iulie 2013

"Am intrat în avocatură în anul 2000, iar de atunci nu am avut decât cabinet individual".

"Am intrat în avocatură în anul 2000, iar de atunci nu am avut decât cabinet individual".

Interviu cu avocatul Veronel Rădulescu

Piaţa energiei nu are cum să meargă bine, într-o economie care scade, este de părere avocatul Veronel Rădulescu. Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu, că şi energia regenerabilă, în condiţiile în care "baza legală şi convenţională a fondurilor care circulă în această piaţă este puţin neclară", se află în aceeaşi situaţie. În acelaşi timp, piaţa energiei regenerabile nu are cum să crească "pentru că aceasta nu este neapărat mai ieftină decât cea convenţională, ci dimpotrivă".

Potrivit domnului Rădulescu, acordul de la Kyoto "se clatină", în ultima perioadă, şi nu toate statele au aderat la acest acord, piaţa energiei fiind relativ în scădere, iar consumatorii împuţinându-se.

Reporter: Cum a evoluat piaţa avocaturii, în perioada de criză?

Veronel Rădulescu: Teoretic vorbind, în perioadele de criză, cei care nu trebuie să-şi facă probleme sunt avocaţii şi executorii. În ceea ce mă priveşte, pot să spun că nu m-a marcat în mod deosebit influenţa aceastei crize şi nu aş putea vorbi nici despre o substanţială îmbunătăţire, dar nici de o scădere a activităţii. Este adevărat, însă, că acest lucru ţine mai mult de modul în care îmi desfăşor eu activitatea.

Reporter: Cum vă desfăşuraţi activitatea?

Veronel Rădulescu: Am cabinet individual şi lucrez singur, pornind de la ideea că, dacă am câştig este meritul meu, iar dacă pierd nu pot da vina pe altcineva. Acesta este motivul pentru care, în această perioadă de criză, nu putea avea loc o îmbunătăţire substanţială, pentru că volumul de muncă este relativ acelaşi. Pot să spun, însă, că timpul îmi este utilizat la maxim.

În privinţa onorariilor, acestea au rămas aceleaşi, iar în ultimii 4-5 ani veniturile anuale au fost aproximativ egale, fluctuaţia fiind nesemnificativă, în uşoară creştere.

Reporter: Cum este structurată activitatea avocaţială?

Veronel Rădulescu: Referindu-mă la tipurile de activitate desfăşurate în cadrul cabinetului meu, cred că ponderea cea mare, la ora actuală, o au litigiile din zona comercială, pentru că această criză afectează agenţii economici, capacitatea lor de plată şi, în consecinţă, se nasc litigii, fie pe recuperarea unor sume de bani, fie pe începerea procedurilor de insolvenţă, reorganizare şi chiar faliment.

De asemenea, în ultima perioadă sunt foarte dese cauzele penale din anumite sfere - infracţiuni de corupţie, infracţiuni fiscale etc. Dacă ne raportăm la activitatea organelor statului care urmăresc respectarea legii, prin aceste dosare cred că se doreşte realizarea unei curăţenii în societate. Sunt, însă, destul de multe cazuri, în special în zona evaziunii fiscale, unde agenţii economici sunt cercetaţi penal de multe ori fără să aibă vreo vină, pentru că, dacă ar putea să-şi încaseze sumele care li se cuvin, probabil că şi-ar plăti şi impozitele. În momentul în care încep să aibă probleme financiare, unii dintre ei sunt tentaţi să eludeze legea, încercând să-şi salveze afacerile.

Reporter: Referitor la procesele de insolvenţă, câte din societăţile aflate în această procedură reuşesc să-şi reorganizeze activitatea şi câte ajung în faliment?

Veronel Rădulescu: Din procesele de insolvenţă în care am fost eu implicat, cred că jumătate au fost finalizate cu succes, prin reorganizarea activităţii, cealaltă jumătate din companii ajungând în faliment.

Cert este că firmele aflate în procedură de reorganizare au unele avantaje şi un mic "balon de oxigen" pentru a-şi putea regândi şi relua activitatea. Totodată, au şi avantajul că pot să facă restructurări, inclusiv de personal, sunt întrerupte calculele unor penalităţi, sunt stopate executările silite. Eu cred că aproximativ jumătate din societăţile care intră în insolvenţă reuşesc să iasă din această procedură şi să-şi continue activitatea. Din păcate, sunt şi companii care pornesc dintr-o situaţie imposibilă şi care pot intra direct în faliment sau în cadrul procedurii de reorganizare sunt afectate de condiţii ale pieţei care le pun în imposibilitatea de a-şi mai reveni.

Reporter: Care sunt avantajele creditorilor, într-o procedură de insolvenţă?

Veronel Rădulescu: Creditorii, în mod firesc, doresc să-şi recupereze banii, dar o societate care nu-şi poate plăti datoriile are doar două posibilităţi - ori intră în faliment şi, probabil, respectivii creditori vor recupera doar o parte din datorie, printr-o procedură destul de greoaie, ori începe procedura de reorganizare şi creditorii au avantajul că, deşi primesc banii mai târziu, într-un anumit termen şi în mai multe tranşe, totuşi îi primesc în totalitate.

Reporter: Cât de mare credeţi că va fi succesul sectorului energiei regenerabile?

Veronel Rădulescu: Eu sunt puţin reţinut în a mă entuziasma faţă de domeniul energiei regenerabile, pentru că însăşi baza legală şi convenţională a fondurilor care circulă în această piaţă este puţin neclară. Mă refer la acordul de la Kyoto, care, în ultima perioadă, se clatină. Nu toate statele au aderat la acest acord, piaţa energiei este relativ în scădere şi consumatorii se împuţinează.

În aceste condiţii, piaţa energiei nu are cum să meargă bine şi nici măcar piaţa energiei regenerabile, pentru că aceasta nu este neapărat mai ieftină decât cea convenţională, ci dimpotrivă.

Investiţiile mari pe care le vedem reprezintă rezultatul unor investiţii prin programe finanţate de Uniunea Europeană şi de alte organisme financiare, care urmăresc o îmbunătăţire a condiţiilor de mediu şi care nu au, neapărat, un scop economic. Investitorii care apelează la aceste soluţii de finanţare sunt tentaţi să acceseze fonduri nerambursabile, continuarea, însă, este greu de estimat.

Reporter: Aţi asistat şi proiecte de accesare a fondurilor europene?

Veronel Rădulescu: Am avut activităţi şi în domeniul finanţărilor europene. Mie mi se pare că, deşi, politic vorbind, se clamează eforturile pentru absorbţia acestor fonduri, tot politic vorbind, se pun atâtea obstacole şi este atâta birocraţie, încât cei care pot să beneficieze de banii europeni sunt puşi în situaţia să se îndepărteze sau să renunţe la această idee, din cauza unei legislaţii neclare, a unei birocraţii obtuze şi excesive în derularea proiectelor, precum şi din cauza unor prevederi foarte drastice de natură penală care îi sperie pe oameni.

Reporter: Cum a evoluat piaţa de M&A?

Veronel Rădulescu: Sunt oferte multe pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, dar văd destul de rar finalizându-se vreo tranzacţie. Investitorii sunt mult mai reticenţi, există şi o anumită panică - nu vor să mai plaseze banii, pentru că nu pot face estimări nici măcar pe termen mediu, dacă nu pe termen lung. În acelaşi timp, cei care vor să cumpere spun "mai stăm puţin că va mai scădea preţul", iar cei care vor să vândă asteaptă, că poate va mai creşte. Aşa se formează blocaje ale pieţei şi consecinţele sunt cele pe care le vedem.

Reporter: Ce sectoare prezintă mai mult interes pentru investitori?

Veronel Rădulescu: Cred că se mişcă mai bine agricultura. Opinia mea este că va avea loc o creştere importantă a preţului terenurilor agricole, că se va intensifica şi activitatea la nivelul agriculturii din România şi cred că activităţile din agricultură conferă şi un grad mai mare de siguranţă, pentru că, indiferent ce se va întâmpla cu economia, oamenii tot trebuie să mănânce.

Reporter: Sunteţi unul dintre avocaţii ASR Prinţul Paul. Ne puteţi spune dacă Alteţa Sa a deschis proces de succesiune ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie potrivit căreia Prinţul Carol Mircea al României, tatăl Prinţului Paul, a fost recunoscut ca prim fiu legitim şi moştenitor legal al Majestăţii Sale Regele Carol al II-lea? S-a mai întâmplat ceva în acest caz?

Veronel Rădulescu: Bineînţeles că s-a mai întâmplat câte ceva în cazul respectiv, dar nu pot să vă dau informaţii, având în vedere clauza de confidenţialitate din contractul de asistenţă juridică.

Reporter: Cu ce alţi clienţi mai lucraţi?

Veronel Rădulescu: N-o să vă dau nume, dar pot să vă asigur că lucrez cu unii dintre cei mai importanţi oameni de afaceri de la noi din ţară.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat anul trecut?

Veronel Rădulescu: Cifra de afaceri a cabinetului meu este una peste medie.

Reporter: Mulţumesc!

"Mie mi se pare că, deşi, politic vorbind, se clamează eforturile pentru absorbţia fondurilor europene, tot politic vorbind, se pun atatea obstacole şi este atâta birocraţie, încât cei care pot să beneficieze de banii europeni sunt puşi în situaţia să se îndepărteze sau să renunţe la această idee, din cauza unei legislaţii neclare, a unei birocraţii obtuze şi excesive în derularea proiectelor, precum şi din cauza unor prevederi foarte drastice de natură penală care îi sperie pe oameni".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Piata de energie este dezorientata de avocatii care dau pronosticuri in domeniul tehnologiei.

    Economia scade doar in curtea companiilor de stat,cele private consuma mai multa energie,pentru ca produc mai mult decat anul trecut.

    Daca se va rezolva problema exporturilor de energie electrica,economia are toate sansele sa creasca ,cel putin atat cat sa inteleaga si avocatii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb