Rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu a produs dezamăgire în rândul protestatarilor din Piaţa Universităţii, după ce, încă de astă iarnă, au aşteptat cu sufletul la gură plecarea preşedintelui.
Cu toate acestea, ei nu se sfiesc să critice dur atitudinea USL şi să invoce vidul de încredere provocat de partide în rândul cetăţenilor.
• Alexandru Surcel, avocat: Revenirea lui Traian Băsescu va duce la perpetuarea politicilor corupte şi antinaţionale
Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia, în urma rezultatului de la referendumul de duminică, este de părere Alexandru Surcel, de profesie avocat.
Protestatarul afirmă: "Mai întâi au impus legiferarea cvorumului de 50% plus 1, apoi au boicotat referendumul, spre a bloca realizarea cvorumului. Cum democraţia înseamnă, în primul rând, exerciţiul dreptului de vot, avem din nou de-a face cu un derapaj totalitarist prin îndemnul la boicotul democraţiei".
Avocatul consideră că România îşi va întări poziţia de republică disfuncţională, având în frunte un preşedinte nelegitim, ales de 5,2 milioane de cetăţeni, dar respins de aproape 8 milioane, în conflict acerb cu Guvernul, care, la rândul său, este legitimat de migraţia unor traseişti şi nu de votul popular, ce va fi dat de-abia în toamnă.
Dacă Traian Băsescu ar fi picat la referendum şi în toamnă s-ar fi organizat alegeri prezindeţiale, după interimatul lui Crin Antonescu, Alexandru Surcel s-ar fi uitat cu atenţie în zona candidaţilor independenţi, aşa cum a procedat şi la locale, urmare a lipsei sale de încredere în partidele actuale.
• Claudiu Crăciun, lector universitar: Traian Băsescu are 8 milioane de motive să-şi dea demisia
Revenirea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte va echivala cu perpetuarea stării de tensiune şi fracturare din societatea românească, este de părere Claudiu Crăciun, lector universitar la SNSPA.
El adaugă: "Rămânem încă prizonierii acestei situaţii nerezolvate. Consecinţele sunt sumbre, dar nu le pot detalia. Dacă ar fi picat Traian Băsescu, ar fi urmat alegeri prezindeţiale anticipate, o foarte bună ocazie pentru relansarea politicii româneşti, în toată diversitatea ei. Ar fi fost un nou început, prilej pentru formele politice să se reconecteze cu societatea şi să propună viziuni alternative pentru evoluţia ei".
Claudiu Crăciun spune că este prematur să se pronunţe dacă există vreun partid politic căruia să-i fi dat credit că poate furniza un candidat eligibil la prezindeţiale, în situaţia în care Traian Băsescu ar fi picat şi s-ar fi organizat alegeri anticipate în toamnă, considerând că mai degrabă nu există o astfel de formaţiune politică.
Protestatarul are un mesaj pentru Traian Băsescu: "Demisia. Are aproape 8 milioane de motive să şi-o dea. Dacă Traian Băsescu nu acceptă existenţa şi opinia cetăţenilor, atunci nici aceştia nu au niciun motiv să colaboreze cu un stat care este condus de un preşedinte ilegitim.
Protest paşnic împotriva acestui preşedinte!
Trimiterea de scrisori instituţiilor şi presei internaţionale.
Din partea societăţii, Traian Basescu a primit un vot de blam şi noi, cetăţenii, un mandat de revoltă."
• Mircea Radea, istoric: "USL să nu uite ceea ce strigăm de peste jumatate de an: < Plecaţi cu toţii, lăsaţi-ne, poporul nu e o afacere! >"
Una din cauzele rezultatelor referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu este adversitatea majorităţii populaţiei faţă de USL, este de părere Mircea Radea, de profesie istoric, care subliniază: "USL este aceeaşi mizerie cu PDL. Nu trebuie să uităm faptele săvârşite de cei care alcătuiesc, acum, USL, împotriva României, între 1990-1996, 2000-2004 şi, mai ales, în perioada 2005-2008, când guvernul Tăriceanu a dat aproape tot ce mai rămăsese nevândut sau neconcesionat în ţară (bănci, gazele şi petrolul din Marea Neagră, clădiri de patrimoniu, reţeaua de electricitate, sistemul de pensii şi altele). Apoi, USL, în loc să atace adevăratele probleme pe care le face Traian Basescu, cum sunt regionalizarea şi împărţirea ţării, promovarea exploatărilor distructive ca cea de la Roşia Montană şi extragerea gazelor de şist, precum şi acceptarea şantajului UDMR timp de patru ani, USL s-a concentrat pe mesaje de tipul < ţi-a luat pensia, tu ia-i mandatul, ţi-a luat din salariu, tu ia-i din mandat >, aşa încât totul se rezumă la a da şi la a lua".
Mircea Radea consideră că românii ar trebui să "se trezească şi să-şi dea seama că, din mafiile politice actuale, nu mai trebuie ales nimeni, nici ca preşedinte, nici ca parlamentar".
Istoricul îi cere, de asemenea, lui Traian Băsescu, să îşi dea demisia.
• Vlad Ioachimescu, asistent universitar cercetător, UNATC I.L. Caragiale: "Vom avea parte de un Traian Basescu < mai puternic ca oricând >, gata să sacrifice orice şi pe oricine în nevoia sa de putere"
Dacă Traian Băsescu ar fi picat testul referendumului, alegerile prezindeţiale anticipate din toamnă ar fi putut reprezenta o şansă pentru cetăţeni să se elibereze de sub "bocancul lui Traian Băsescu", opinează Vlad Ioachimescu, asistent universitar cercetător în cadrul UNATC I.L. Caragiale.
El precizează: "Cu toate acestea, categoric nu există niciun partid căruia să-i fi dat credit că poate lansa un candidat eligibil la alegerile prezidenţiale. Romanii ar fi avut de ales dintr-o gamă extrem de nesatisfăcătoare de candidaţi, din rândul partidelor. Nu există oameni politici care să nu îi fi dezamăgit. Răfuiala dusă la extrem de oamenii politici actuali nu ne aparţine, dar neimplicarea noastră ne poate costa, pentru că o vor folosi pentru a-şi justifica acţiunile.
Soluţiile pot apărea din stradă, dar ar trebui să vină, sau măcar să fie susţinute, şi de cei de acasă".
Cu mari rezerve şi semne de întrebare, Vlad Ioachimeascu afirmă că susţinerea multor protestatari pentru candidaţi independenţi, "până la proba contrarie", ca Nicuşor Dan, este un bun exerciţiu de democraţie.
• Vlad Ioachimescu:
"Am un mesaj pentru domnii Ponta şi Antonescu: atunci când faci o promisiune, percepută ca atare de publicul larg, indiferent de contextul în care a fost formulată, dacă ai un dram de demnitate, e bine să ţi-o ţii.
Amandoi au promis ceva şi nu i-am pus eu sau altul să o facă.
Deci: DEMISIA!".
Protestatarul are şi pentru Traian Băsescu acelaşi mesaj: DEMISIA!
• Claudiu Crăciun:
"USL a avut o şansă istorică, pe care, însă, a ratat-o. Suspendarea lui Traian Băsescu a depins de ei. Nu poţi fi credibil când ai primari care încolonează fotomodele şi le trimite la vot (n.r. - Radu Mazăre s-a prezentat la urne însoţit de mai multe tinere). Trebuia să rezolve situaţia listelor electorale care includeau mai multe persoane decât în mod real. Trebuia să comunice cu partenerii externi pentru a nu fi luaţi pe nepregătite de acest referendum. Foarte important, nu trebuia să facă erori în perioada de când şi-au asumat responsabilitatea guvernării. Cei care ar fi votat pentru suspendarea lui Traian Băsescu sunt mai mulţi, dar unii au dorit să sancţioneze şi greşelile, şi inconsistenţele actualei majorităţi. O şansă istorică ratată".
• Alexandru Surcel:
"Atât timp cât preşedintele de onoare al PSD continuă să fie Ion Iliescu, fost agent sovietic, ale cărui mâini sunt pătate cu sângele din decembrie 1989 şi din iunie 1990, cât timp ei se solidarizează cu foşti demnitari de o corupţie notorie precum Adrian Năstase, cât timp "şpăgarii" perioadelor 1990-1996 şi 2000-2004 şi baronii locali ocupă mai departe poziţii influente, USL nu poate aspira să fie o alternativă autentică la celălalt FSN, PDL-ul lui Băsescu".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.07.2012, 11:50)
Curat constitutional; toti au pareri (de intelectuali) dar nu au / nu pot da solutii.