Producătorii de vin cu origine controlată sunt afectaţi de tolerarea pe piaţă a unui comportament anticoncurenţial din partea unui număr semnificativ de comercianţi de aşa-zise vinuri (falsuri), consideră Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Deşi Patronatul a sesizat în repetate rânduri Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) asupra semnalelor trase de producătorii de vin privind scăderea pieţei vinului de calitate, îmbuteliat la sticla de 0,75 litri, situaţia nu a fost rezolvată. MAPDR nu a oferit un răspuns la cele solicitate de producători, invocând secretul de serviciu, potrivit declaraţiilor făcute ieri, într-o conferinţă de presă, de Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului.
Reprezentanţii patronatului atrag atenţia autorităţilor asupra producătorilor şi îmbuteliatorilor români care falsifică vinul din dorinţa de a comercializa ieftin, dar şi a importurilor de vin vrac, în special cele venite din Republica Modova, care sunt de o calitate îndoielnică.
Competenţele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului se limitează la controlul produsului care ajunge la raft - acesta trebuie să fie conform cu inscripţiile de pe etichetă - situaţie ce nemulţumeşte Patronatul, care vrea un control mai amplu. PNVV solicită un control de calitate a vinului pe tot traseul, din momentul intrării în vamă şi până la consumator. Drept urmare, PNVV cere ca, prin Inspecţia de Stat pentru Control Tehnic Vitivinicol, să se prezinte rapoarte periodice privind tematicile de control al calităţii vinului, numele societăţilor comerciale controlate care produc sau îmbuteliază vin, precum şi măsurile luate ca urmare a controlului şi stadiul aplicării acestora.
Totodată, din înregistrările Ministerului Agriculturii, reiese că inspectorii vitivinicoli au efectuat, în primele şase luni ale anului, 1683 de controale la agenţii economici din sfera producţiei şi comercializării vinurilor, în vederea depistării practicilor şi tratamentelor interzise de legislaţie. Ca urmare a neconformităţilor găsite, inspectorii au aplicat 71 de amenzi contravenţionale cu o valoare totală de 935.000 RON, iar pentru 21 agenţi economici au fost sesizate organele abilitate pentru începerea urmăririi penale pentru falsificări şi substituiri de vin.
De asemenea, Patronatul atrage atenţia asupra eficientizării actului de control ca o măsură pentru ca produsele noas-tre să nu fie eliminate din piaţă odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, când controlul calităţii va fi făcut de o comisie de la Bruxelles. Ca urmare, Patronatul anunţă că îşi va continua demersurile şi va sesiza Guvernul României, pre-şedinţia, Consiliul Concurenţei, şi în ultimă instanţă, dacă va fi necesar, Direcţia Generală a Agriculturii de la Comisia Europeană.