PIB-ul Japoniei s-a prăbuşit 4,8% în 2020

S.B.
Internaţional / 15 februarie 2021

PIB-ul Japoniei s-a prăbuşit 4,8% în 2020

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 4,8% în 2020 pe fondul pandemiei de coronavirus, prima sa contracţie anuală din 2009, potrivit datelor preliminare publicate luni de guvern, informează Agerpres.

A treia economie a lumii s-a prăbuşit puternic în prima parte a anului, în special între aprilie şi sfârşitul lunii iunie (-8,3%), sectoare întregi de activitate economică fiind paralizate în timpul stării de urgenţă, introdusă în primăvară de guvern pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Demarată de la jumătatea anului, revenirea celei de-a treia economii a lumii a fost totuşi superioară aşteptărilor în trimestrul al patrulea (+ 3% pe un trimestru).

Consensul economiştilor agenţiei Bloomberg se aştepta la o creştere de 2,4% în ultimul trimestru, după o relansare în forţă de 5,3% în perioada iulie-septembrie.

Exporturile japoneze au impulsionat creşterea la sfârşitul anului, accelerându-şi revenirea în trimestrul al patrulea (+ 11,1% pe un trimestru).

Consumul familiilor japoneze a continuat să fie dinamic între octombrie şi sfârşitul lunii decembrie (+ 2,2%), contribuind, de asemenea, semnificativ la creşterea economică.

Şi după două trimestre de declin, investiţiile nerezidenţiale ale companiilor au început, de asemenea, să crească la sfârşitul anului (+ 4,5% pe un trimestru).

Cu toate acestea, elanul regăsit al PIB-ului japonez de la jumătatea anului 2020 poate fi întrerupt în primul trimestru al acestui an, chiar dacă perspectivele de ansamblu pentru 2021 rămân bune, potrivit economiştilor.

Deoarece guvernul a restabilit starea de urgenţă de la începutul lunii ianuarie în mai multe departamente ale ţării, inclusiv în cele din Tokyo şi suburbiile sale, pentru a încerca să oprească o puternică recrudescenţă locală a coronavirusului de la sfârşitul lui 2020.

Deşi este mai relaxat decât prima stare de urgenţă din primăvara anului 2020, acest dispozitiv, care va dura până pe 7 martie, riscă să întrerupă dinamica pozitivă a consumului casnic, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sigur o sa creasca preturile la imobiliare in Japonia.

    Asa am observat: cu cat este situatia economica mai dezastruoasa cu atat cresc preturile la imobiliare. Noua economie, dai un leu si iei o mie. 

    1. Tu ai un fix, cu imobiliarele...

      Stii cum se trateaza fix-urile? 

    PIB-ul Japoniei s-a prabusit cu 4,8% si aia au industrie si export...la noi, doar "a scazut" cu 9.8% si falitii "da dreapta" sunt toti optimisti in frunte cu analfabetul de catu...anul trecut prin vara ne spunea cum si-a revenit deja economia in trimestriul 3 :-)

    1. Eu vreau să-mi iau apartament, dar nu acum, peste vreo 6 luni, aștept să mai crească prețul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb