Pierderile "Engie" s-au atenuat anul trecut

Anca Oblu
Internaţional #Energie / 4 martie 2017

Pierderile "Engie" s-au atenuat anul trecut

Acţiunile companiei au urcat semnificativ la bursa din Paris

Acţiunile "Engie" au înregistrat joi, la bursa din Paris, cel mai important avans din 2008, după ce compania franceză de utilităţi a raportat câştiguri anuale în linie cu estimările analiştilor, transmit Wall Street Journal, Reuters şi Xinhua.

La Bursa de la Paris, acţiunile "Engie" au urcat cu 8,2%, cel mai important avans în rândul companiilor incluse în indicele principal CAC 40, informează Agerpres.

"Engie SA" (fostul "GDF Suez") a raportat pentru 2016 pierderi nete de 400 de milioane de euro (421,3 milioane de dolari), dar în scădere faţă de nivelul record de 4,6 miliarde de euro în 2015. Compania este afectată de deprecierile de active de la centralele sale electrice, de majorarea provizioanelor pentru activităţile sale nucleare din Belgia şi de preţul scăzut al electricităţii în Europa.

În 2016, profitul net recurent a scăzut uşor, la 2,5 miliarde de euro, de la 2,6 miliarde de euro în 2015, dar în linie cu estimările analiştilor şi ale conducerii companiei.

Compania a înregistrat pierderi rezultate din deprecierea activelor în valoare de 3,7 miliarde de euro, compensate parţial de câştigurile de capital realizate în urma vânzării unor active. De asemenea, pierderile includ şi provizioanele mai ridicate pentru activităţile sale nucleare din Belgia.

"Engie" a confirmat că va menţine nivelul dividendelor acordate pentru acest an la un euro per titlu iar anul viitor nivelul dividendelor va scădea la 0,70 euro pe acţiune.

Ca reacţie la condiţiile dificile de pe piaţă, directorul general al "Engie", Isabelle Kocher, a decis vânzarea unor active expuse la variaţiile de preţ ale materiilor prime. Joi, şeful "Engie" a dat asigurări că până la sfârşitul acestui an vor fi vândute 85% din activele planificate.

Anul trecut, compania a anunţat că intenţionează să vândă active de 15 miliarde de euro, în special centrale termoelectrice, majoritatea pe cărbune, şi să investească 22 de miliarde de euro în perioada 2016 - 2018. "Engie" a vândut până acum active de opt miliarde de euro.

Veniturile "Engie" au scăzut anul trecut cu 4,7%, la 66,6 miliarde de euro, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) a înregistrat un declin de 5,2%, la 10,7 miliarde de euro.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 2,42 miliarde de euro, la vânzări de 65,99 miliarde de euro şi profit operaţional de 10,77 miliarde de euro.

Recent, "Engie" a avertizat că se aşteaptă ca provizioanele pentru activităţile sale nucleare din Belgia să urce cu până la 1,8 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari), pentru a acoperi costurile legate de stocarea deşeurilor nucleare şi dezafectarea reactoarelor.

"Engie" operează şapte reactoare nucleare în Belgia, prin subsidiara sa din această ţară, "Electrabel". De asemenea, subsidiara "Synatom" gestionează închiderea şi dezafectarea reactoarelor, precum şi stocarea deşeurilor nucleare.

Comisia pentru Provizioane Nucleare din Belgia (CNP) a anunţat o reducere a discountului ratei folosite la calcularea provizioanelor, de la 4,80% la sfârşitul lui 2015 la 3,50% la sfârşitul lui 2016.

Din acest motiv, "Engie" va majora provizioanele pentru activităţile sale nucleare din Belgia cu 1,8 miliarde de euro.

Activităţile nucleare vor rămâne un element important pentru "Engie", dar energia nucleară este mai puţin apreciată în prezent faţă de acum 20 de ani, deoarece au apărut alte tehnologii şi a crescut concurenţa, a declarat Kocher.

"Engie" deţine o participaţie de 40% în consorţiul "NuGen", care construieşte trei reactoare nucleare în Cumbria, Marea Britanie. De asemenea, face parte din consorţiul care va construi o centrală nucleară în Turcia.

"Engie" a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 10% până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 - 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018.

Pe piaţa din ţara noastră, "Engie" este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb