Pieţele de capital pe drumul spre recesiune

F.A
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2008

Pieţele de capital pe drumul spre recesiune

Bursele europene îşi continuă evoluţia descendentă. Euronext 100 a mai pierdut ieri încă 1,13 procente până la orele 16, atingând cifra de 768,43, din cauza companiilor care urcaseră exagerat în cursul săptămânii trecute şi care îşi reduc valorile: Alcatel-Lucent s-a mai depreciat ieri cu 4,51 procente, grupul financiar francez Naxitis continuă să se deprecieze cu încă 1,03 procente.

Dintre cele mai tranzacţionate companii europene, Banco Comercial Portugues s-a apreciat cu 1,74 procente la Barcelona, iar Unilever, listat la Amsterdam, care crescuse cu 5,87 procente ca valoare de piaţă datorită numirii unui nou director în persoana unui veteran al concurenţei sale, Nestle, a frânat în bună măsură declinul indicelui european, ca şi pe cel al AEX, ieri depreciat cu numai 0,44 procente, deşi majoritatea acţiunilor care îl alcătuiesc au evoluat destul de puternic în jos.

La Paris, indicele CAC 40 se devalorizase cu încă 1,34 procente, în urma evoluţiilor coborâtoare ale acţiunilor leaderului din industria semiconductorilor STMicroelectronics, în coborâre cu 4,27 procente şi al fabricantului de infrastructură pentru industria transporturilor Alstom, care s-a depreciat cu 4 procente.

În Belgia, de asemenea indicele principal, BEL 20, scăzuse ca valoare cu 1,11 procente.

La Londra, declinul pieţei a continuat şi ieri, indicele FTSE 100 pierzând încă 0,6 procente. Cauzele se leagă mai ales de neîncrederea investitorilor în viitoare profituri în special în domeniul vânzării de bunuri către populaţiile europene ai căror indici de bunăstare şi-au frânat creşterile.

În Asia, marile burse au fost, ieri, în declin. Japonezii, care creditaseră în ziua precedentă pe fabricanţii de cauciucuri, au constatat că aceştia nu mizează pe exporturi, cât pe piaţa internă, deja slăbită, anunţând creşteri de preţuri pentru a-şi echilibra veniturile. Sancţiunea publică n-a întârziat să se manifeste, al douilea mare producător de cauciucuri japonez, Yokohama Rubber Co., a pierdut imediat după anunţ 3,8 procente din valoare. De asemenea, din cauza frânării cresterii bunăstării populaţiei, investitorii şi-au manifestat neîncrederea şi faţă de producătorii de componente pentru aparatele electronice, preţurile Nippon Electric Glass Co., marele producător de sticlă pentru ecrane plate pierzând brusc 14 procente din valoare. În condiţiile previziunilor legate de un export diminuat, în ciuda ieftinirii combustibililor, transportatorii au pierdut ieri masiv, alături de fabricanţii de produse de export, făcând ca pentru fiecare acţiune din coşul indicelui Topix care a crescut, alte trei să piardă, acesta devalorizându-se şi ieri cu încă 1,55 procente.

De asemenea, transportatorii navali n-au mai fost creditaţi nici la Hong Kong, China Cosco Holdings a pierdut din valoare 6,2 procente, urmată în cădere nu numai de ceilalţi transportatori, dar şi de China Communications Construction, cel mai mare constructor de porturi din Asia. Astfel, indicele Hang Seng a pierdut cam un procent din valoare.Indicii Chinei s-au apreciat uşor ieri, indicele CSI 300 a câştigat 0,23 procente, în ciuda analizelor publicate în ultima vreme şi care indică pentru întreprinderile chineze profituri scăzute pentru 2009. În India, BSE SENSEX 30 a mai pierdut cam un procent.La New York asistăm din nou la deprecieri în primele minute de tranzacţionare. Deşi s-a deschis foarte puţin sub linia din ziua precedentă, NYSE Composite s-a depreciat imediat cu 0,87 procente, iar Dow Jones Industrial, încă şi mai sensibil, cu 1,01 procente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb