Selecţia ofertelor angajante pentru achiziţia Oltchim va porni de la nivelul de 305 milioane de euro stabilit în raportul de evaluare ca preţ al afacerilor combinatului vâlcean, ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai societăţii. Suma de 150 milioane de euro (preţ de lichidare) este stabilită ca nivel sub care nu poate coborî negocierea, ne-a explicat domnia sa.
Investitorul care va fi selectat va prelua integral părţile sociale deţinute de Oltchim SA la Oltchim SPV (societate tip special purpose vehicle), care urmează să fie constituit.
Administratorii judiciari ai Oltchim nu au anunţat, deocamdată, termenii din procedura de selecţie.
Însă surse din rândul creditorilor ne-au spus că garanţia de participare la licitaţie ar urma să fie de circa 10 milioane de euro şi că întregul plan de reorganizare al combinatului vâlcean, care presupune vânzarea Oltchim SPV va fi detaliat în caietul de sarcini. Data vehiculată de sursele noastre ca termen limită de depunere a ofertelor angajante este 31 ianuarie.
De asemenea, transferul activelor Oltchim către Oltchim SPV ar urma să dureze circa nouă luni, urmând să fie realizat după selecţia investitorului, conform surselor citate.
Administratorii judiciari ar impune, potrivit surselor din rândul creditorilor, ca viitorul proprietar al activelor Oltchim să menţină activitatea timp de minim trei ani şi să menţină şi numărul actual de locuri de muncă.
Oltchim are datorii de aproape 800 milioane de euro înscrise în tabelul preliminar al creanţelor. Principalii creditori sunt AAAS şi Electrica SA.
Până în prezent, de Oltchim sunt interesate consorţiile Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum din China, PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, şi compania rusească Oil Gas Trade.
Oltchim 2 va cuprinde, conform surselor citate, majoritatea activelor viabile ale combinatului vâlcean, mai puţin secţiile care sunt oprite de mai mulţi ani şi active care nu ţin de activitatea principală a societăţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2013, 00:17)
nicio licitatie televizata?piperea, daca o tai la fier vechi, scoti mai multi bani...sau vinde-o cuiva, dar nu asa curatata...tara asta ar trebui invadata de fonduri de despagubiri, la cat inca se fura cu pixu
2. Vai de capul nostru
(mesaj trimis de Actionar minoritar captiv în data de 05.12.2013, 04:31)
Usor, usor c/v Oltchim tinde spre zero!
A.T. de ce nu faci referire la faptul ca Oltchim e o societate listata la Bursa de valori Bucuresti? Ai uitat? Ce vom tranzactiona?
Oltchimul bun va fi luat de investitorul strategic chinez sau rus iar cel rau ramane pe bursa de la Bucuresti pt investitorii romani?
9 luni pt un transfer de active?
Unde esti coane Iancule?
Se pare ca vine cometa cu sfarsitul lumii in direct la o televiziune a lui Diaconescu pana se va vinde Oltchimul!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2013, 05:06)
Sunt multi mici actionari prinsi cu poziti pe OLT iar din ce se pare oltchimul vechi cu datorii va intra in faliment dupa privatizarea spv-ului ==> nu vom mai avea ce sa tranzactionam :)
3. fără titlu
(mesaj trimis de Curios în data de 05.12.2013, 23:34)
Ce se intampla cu actiunile OLT? Mai apar la tranzactionare? Inseamna ca cine are actiuni OLT va detine si din SPV?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2013, 05:01)
Spv-ul va fi detinut integral de oltchim nu de actionarii acestuia,mister mare specialist piperea aplica aceasi metoda care a fost aplicata de statul american in cazul falimentului General Motors,atunci micii actionari au pierdut totul...interesant va fi ce se va intampla cu PCC in cazul in care nu vor castiga licitatia....
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2013, 20:21)
Buna intrebare...ce se intampla cu actiunile de la bvb si cu micii actionari???
5. actiunile???
(mesaj trimis de Aaa în data de 07.12.2013, 20:21)
Buna intrebare...ce se intampla cu actiunile de la bvb si cu micii actionari???