Subsidiara românească a grupului financiar grec Piraeus Bank , şi-a sporit activele cu 14,5% în primul trimestru al acestui an, până la 3,296 miliarde euro la finalul lunii martie, pe fondul extinderii reţelei şi a portofoliului de credite, a anunţat ieri banca mamă.
La sfârşitul anului trecut, activele băncii erau de 2,878 miliarde euro, arată raportul financiar al Piraeus Bank, a patra bancă din Grecia.
Faţă de sfârşitul primului trimestru al anului trecut, când activele băncii erau de 1,139 miliarde euro, activele Piraeus Bank România au crescut de aproape trei ori (+189%) la sfârşitul lunii martie 2008.
Conducerea băncii şi-a fixat ca obiectiv intrarea în topul primelor zece bănci din România în acest an, potrivit unei declaraţii din martie a preşedintelui-director executiv al Piraeus Bank România, Stavros Lekkakos, citat de NewsIn.
De altfel, dintre subsidiarele din afara Greciei a grupului Piraeus, cea din România avea cele mai mari active, acestea reprezentând aproape o treime din activele din afara Greciei ale grupului.
Piraeus s-a extins în ultimii ani, având afaceri bancare, în afară de România, şi în Albania, Bulgaria, Serbia, Egipt, Ucraina şi Cipru. Banca elenă are o subsidiară în Statele Unite şi o sucursală la Londra, numărul de unităţi din afara Greciei fiind de 460 la sfârşitul lunii martie.
Piraeus Bank România şi-a sporit cota de piaţă pe creditarea bancară de la 3,2% în martie 2007 la 5% în martie 2008.
Anul trecut, Piraeus Bank România şi-a sporit profitul înainte de impozitare de aproape şase ori, până la 22 milioane euro, pe fondul triplării activelor administrate.
Reţeaua Piraeus Bank România s-a extins cu 76 de unităţi între martie 2007 şi a treia lună din acest an, până la 130 de sucursale şi agenţii. La sfârşitul anului trecut, banca avea o reţea naţională de 110 unităţi şi 132 de bancomate.
Piraeus Bank, al patrulea creditor din Grecia, a anunţat joi o creştere a profitului net în primul trimestru al acestui an cu 46% faţă de acelaşi interval din 2007, până la 138,5 milioane euro, peste estimările analiştilor.