"Plăcinta" din Băneasa - împărţită de "Dragon" şi Voiculescu

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 31 martie 2006

Terenurile din Băneasa sînt o sursă tot mai importantă de cîştig datorită dezvoltării imobiliare de care beneficiază această zonă. În acest context, disputele dintre întreprinzătorii care îşi împart parcelele în zonă sînt tot mai aprige şi, nu de puţine ori, aceştia recurg la diferite "inginerii" să îşi aproprie valoroasele terenuri.

Numele lui Dan Voiculescu, patronul SC Grivco SA, preşedintele Partidului Conservator şi patronul posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3, apare alături de afacerile din zonă. Omul de afaceri a reuşit să cumpere o parte din terenurile din Băneasa, cu ajutorul prietenilor din guvernarea trecută, în timp ce un alt domeniu i-a scăpat printre degete, datorită unei hotărîri a instanţei.

Astfel, pe data de 3 aprilie 2006, va exista o predare formală a Bazei de Agrement Băneasa către "Dragon Medical", potrivit deciziei instanţei. Această Bază (2,2 ha) era cît pe ce să ajungă în 2004 în posesia Biroului de Turism pentru Tineret (BTT), deoarece acţionarii majoritari de la "Dragon" au hotărît să restituie către BTT terenul pe care aceasta îl aportase la "Dragon" la constituirea societăţii.

Este cel puţin ciudat modul în care acţionarii majoritari ai "Dragon" au decis să se lipseas-că de teren în favoarea BTT. În spatele acestora, probabil că s-au aflat tot interesele lui Dan Voiculescu care spera să obţină acest teren după ce BTT îl retrăgea din "Dragon" şi îl scotea la vînzare.

Pînă la urmă, acţionarii minoritari de la "Dragon" au obţinut în instanţă anularea hotărîrii AGA, iar terenul se va întoarce formal la "Dragon" (prin îndeplinirea birocratică a actului de predare-primire), deşi el nu a fost înstrăinat oficial.

Dan Voiculescu a luat "o felie"

După revoluţie, conştienţi de valoarea terenului, oamenii cu influenţă s-au gîndit să-l cumpere, iar pentru asta au apelat la metode dintre cele mai variate.

Anul 2002 aduce terenul din Băneasa mai aproape de Voiculescu, prin intermediul HG 451/2002, dată de Guvernul Năstase, prin care este înfiinţat SC "Institutul de Cercetări Alimentare" cu sediul în strada Gârlei, nr 1. Institutul preia terenul de 3,6 ha şi construcţiile fostului Institut Experimental devenit după 1997 "Staţiunea Centrală de Cercetări pentru Cultură şi Industrializarea Tutunului". Urmarea HG 451 a fost că "Tutunul Românesc" a pierdut cele 3,6 ha care îi aparţineau conform actelor din 1920.

După aproximativ un an, în apropierea alegerilor din 2004, Agenţia Domeniilor Statului din Ministerul Agriculturii se retrage din SC "Institutul de Cercetări Alimentare" SA şi licitează societatea cu tot cu teren.

Licitaţia publică a fost organizată de ADS, după ce oferta de vînzare a fost publicată în "ziarul central Independent în data de 8.08.2003 şi a fost afişată la sediul ADS", potrivit răspunsului Agenţiei.

La licitaţie şi-au prezentat documentele de participare doi ofertanţi: SC Grivco SA (grupul de firme al lui Voiculescu) şi persoana fizică Mancinicopschi Gheorghe, care este chiar directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Licitaţia a fost cîştigată, cum era de aşteptat, de SC "Grivco" SA.

ADS ne-a transmis că preţul plătit de cumpărător este confidenţial, dar conform surselor noastre, Voiculescu a devenit proprietar al societăţii cu doar 80.000 de euro, în condiţiile în care cele 3,6 ha de teren, la care se mai adaugă o clădire de patrimoniu, reţele de transport valorează cam 36 milioane euro. Cel care a facilitat această afacere este ministrul Agriculturii, Apelor şi Pădurilor din acea vreme - Ilie Sârbu.

Ce restituie acum BTT, a vrut să ia tot Voiculescu

Terenurile din apropierea lacului Băneasa puteau să fie înghiţite în totalitate de Dan Voiculescu, numai că, probabil, alte interese din Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu i-au dat mînă liberă.

Dan Voiculescu a vrut să preia Baza de Agrement Băneasa (fostul ştrand UTC) şi l-a convins pe Viorel Lis, primarul Capitalei la acea vreme, să promoveze în Consiliul General hotărîrea 11/20.01.2000, prin care o parcelă de 2,2 ha din cele 14 ha situate în str Gârlei nr 1, urma să reintre în domeniul public al Bucureştiului.

Probabil că dacă terenul ar fi intrat în domeniul public se întîmpla cu el acelaşi lucru care s-a întîmplat cu terenul de 3,6 ha pe care ADS l-a licitat.

În expunerea de motive a lui Lis către Consiliul General, era propusă spre aprobare şi o colaborare pe 49 de ani între Consiliul General şi SC "Antena 1" SA în vederea exploatării unui parc de distracţii de interes public pe suprafaţă de 2,2 ha. BTT a contestat în instanţă, de această dată, hotărîrea de intrare a parcelei de 2,2 ha în domeniul public şi a anulat hotărîrea Consiliului din 20 ianuarie 2000. Totodată, Consiliul nu a aprobat parteneriatul cu "Antena 1".

După ce retragerea BTT din "Dragon" a fost anulată de instanţă, a picat şi aranjamentul directorului general al BTT Alexandru Popescu cu Voiculescu. Directorul BTT semnase un contract de asociere cu Antena 1 (18 iunie 2003 pentru "exploatarea în comun a Bazei de Agrement Băneasa"), cu clauză suspensivă, pentru ca spaţiul să poată fi folosit de Antena 1.

Autoritatea Naţională de Control a făcut un raport la 26 martie 2004 potrivit căruia la data privatizării SNTR, terenul din str. Gârlei nr 1 se află în proprietatea "Dragon Medical", încă din 1991. Deşi ANC spune că terenul a aparţinut mereu "Dragon Medical", la această societate SNTR era acţionar majoritar în momentul privatizării. Din această cauză există suspiciunea că SNTR a fost privatizată cu 1,6 milioane dolari, în condiţiile în care numai terenul din Băneasa valora 4,5 milioane. Acuza că APAPS a vîndut terenul "pe nimic" se bate cap în cap cu ipoteza că "terenul nu este al SNTR, ci în proprietatea Dragon Medical" după cum a spus Ovidiu Muşătescu, ministrul Privatizării, în 2004.

În 1991, printr-un ordin al Ministerului Agriculturii (7/1991), terenul a fost scos din circuitul agricol, în scopul realizării investiţiei "Dragon Medical Complex".

"Tutunul Românesc" a renunţat la cele 7,4 ha deţinute pe insulă şi l-a aportat la "Dragon".

În 1993, BTT a predat 2,3 ha de teren tot către "Dragon" ca aport în natură, plus restaurante, debarcader, bazin de înot şi terase. "Dragon Medical" avea la acea dată 14 acţionari, printre care Regia Tutunului, BTT, Centrocoop, Apecim, Brătila Florin, Mitică Dragomir şi Elena Stolojan (soţia lui Teodor Stolojan).

Hotărîrea de Guvern 918/1997 înfiinţează Societatea Naţională "Tutunul Românesc" SA prin Reorganizarea Regiei Autonome a Tutunului, iar începînd cu anul 2002, terenul din Băneasa este tras în tot felul de afaceri.

În 2004, "Dragon Medical" avea în structura acţionariatului "Tutunul Românesc" care deţinea 78% din totalul de acţiuni şi BTT cu 28%, plus alţi acţionari. Marcel Cadar, preşedintele consiliului de administraţie de la "Dragon" a convocat AGA şi a predat baza de agrement Băneasa către BTT. Surse din cadrul "Dragon Medical" ne-au spus că, după ce micii acţionari au dat în judecată hotărîrea AGA şi au obţinut anularea ei, BTT restituie acum baza de agrement din strada Gârlei doar pentru că "există pe hîrtie un proces de predare a bazei, deşi ea nu a fost perfectată, iar acum trebuie să figureze şi returnarea acesteia".

Terenul din Băneasa este împărţit în trei: 7,4 ha (aproximativ 250 euro/metru pătrat) în proprietatea "Dragon Medical", 3,6 ha în proprietatea SC "Grivco" SA (aproximativ 1.000 euro/metru pătrat) şi 2,2 ha pe care le restituie BTT (aproximativ 40 euro/metru pătrat), tot în proprietatea "Dragon Medical".

Valoarea celor 14 ha este de peste 55 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb