Plafonul de garantare a depozitelor a crescut la 100.000 euro

C.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 ianuarie 2011

Plafonul de garantare a depozitelor a fost mărit de la 50.000 euro, echivalent în lei, la 100.000 euro, echivalent în lei, iar numărul de zile până la începerea plăţilor a fost modificat de la 90 la 20 zile lucrătoare de la data la care depozitele au devenit indisponibile, aceste prevederi intrând în vigoare începând cu data de 1 ianuarie.

"Adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 131 din 28 decembrie 2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (publicată în Monitorul Oficial al Româ-niei, Partea I, nr. 893 din 30 decembrie 2010), nu numai că aliniază prevederile legislaţiei naţionale la cele europene dar, prin majorarea plafonului de garantare de la 50.000 euro, echivalent în lei la 100.000 euro, echivalent în lei şi reducerea numărului de zile până la începerea plăţilor de la 90 de zile calendaristice la 20 de zile lucrătoare transmite mesajul către deponenţi că în România funcţionează un sistem financiar bancar solid, capabil să răspundă rapid unor situaţii de criză. Aceste două prevederi au intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi sunt comune tuturor fondurilor de garantare a depozitelor bancare din Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

Potrivit FGDB, criza economico-financiară globală din ultimii ani a arătat că rolul schemelor de garantare a depozitelor devine tot mai important pentru stabilitatea financiară a diferitelor sisteme economice. Evoluţiile dinamice ale economiilor reale au impus adaptări ale reglementărilor naţionale în vederea ameliorării protecţiei deţinătorilor de depozite bancare, persoane fizice şi întreprinderi mici şi mijlocii.

În România funcţionează, din anul 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar - FGDB, cu atribuţii clar definite prin legea sa proprie de funcţionare (Ordonanţa Guvernului nr. 39 din 28 august 1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 587 din 19 august 2010, similare celor din întreaga Uniune Europeană.

Pentru consolidarea bunei guvernanţe a FGDB, ordonanţa de urgenţă precizează că membrii Consiliului de Administraţie al acestuia "nu trebuie să deţină în cadrul vreunei instituţii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administraţie, comitetului de supraveghere ori directoratului, după caz". Această precizare legiferează schimbarea făcută în fapt încă din luna septembrie când a fost schimbată componenţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb