PLANUL "B" AL GUVERNULUI ÎN CAZUL IEŞIRII DIN ACORDUL CU FMI: Statul ar putea renunţa la unele servicii în zona asistenţei sociale

Cătălin DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 20 decembrie 2010

Statul ar putea renunţa la unele servicii în zona asistenţei sociale

Pambuccian: "Taxele nu mai pot fi majorate. Dacă ieşim din acordul cu FMI, nu mai e nimic de făcut decât ca statul să renunţe la servicii, îndeosebi în zona asistenţei sociale, pentru că altfel ar fi atinse domenii vitale precum Apărarea sau politica externă"

Planul de rezervă pe care Guvernul ar urma să îl pună în aplicare în situaţia în care ţara noastră va ieşi din acordul cu FMI nu prevede noi majorări de taxe şi impozite, ci renunţarea la unele servicii îndeosebi în zona asistenţei sociale, a declarat, pentru ziarul BURSA, Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară. Grupul minorităţilor naţionale face parte din Coaliţia de guvernare.

Întrebat dacă planul de rezervă anunţat, vineri, de premierul Emil Boc ar putea prevede o nouă majorare a TVA sau a cotei unice, Varujan Pambuccian ne-a declarat: "De cres­cut taxe nu mai ai cum să le creşti. TVA mai mare de 25% nu ai cum să faci, este nivelul maxim în Europa. De asemenea, să creşti cota unică ca să ce? Să câştigi bani mai puţini la buget? Nu mai ai cum să creşti taxe. Dacă ieşim din acordul cu FMI nu mai e nimic de făcut decât ca statul să renunţe la unele servicii pe care le asigură, îndeosebi în zona de asistenţă socială, cu care lumea s-a obişnuit că aşa trebuie să fie. Astfel, nu vom avea unde să se umble decât în zona vitală a statului - politică externă, Apărare - lucru care nu este posibil".

Boc: "Avem pregătit un plan de rezervă pentru a nu compromite interesul naţional"

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că Guvernul a pregătit un plan de rezervă "pentru a nu compromite interesul naţional", în situaţia în care ţara noastră nu va reuşi să îndeplinească angajamentele asumate faţă de UE şi FMI.

Declaraţiile premierului vin în contextul în care Guvernul aşteaptă, în ianuarie 2011, tranşe de 2,1 miliarde euro de la UE şi FMI (1,2 miliarde euro de la UE şi 900 milioane euro de la FMI), iar neobţinerea acestor bani ar duce ţara în "deraiaj", după cum a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Pentru ca ţara noastră să obţină banii FMI, trebuie să avem adoptate până la finele anului Legea bugetului pe 2011, Legea salarizării şi Legea pensiilor, iar adoptarea acestor proiecte a fost, de-a lungul timpului, tergiversată în Parlament.

Premierul nu a detaliat, vineri, ce cuprinde planul de rezervă pregătit de Guvern, dar a adus acuze dure partidelor de opoziţie: ""Nu pot să înţeleg această plăcere sadică a PSD şi PNL ca România să nu poată să-şi respecte angajamentele internaţionale şi să rateze o tranşă de împrumut de la FMI. Acest lucru pune în dificultate finanţarea deficitului ţării care înseamnă inclusiv plata salariilor, pensiilor şi celorlalte obligaţii sociale. Nu stăm la mâna opoziţiei. Oricum Guvernul are şi planul B pregătit în cazul în care acest lucru se întâmplă, dar nu pot să înţeleg această plăcere sadică a opoziţiei ca România să intre în dificultate".

Ce riscăm dacă ieşim din acordul cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, recent, că dacă ţara noastră ar ieşi din acordul cu FMI, atunci vom intra într-un "derapaj" şi într-o zonă gri de credibilitate.

Şeful statului a subliniat că ieşirea din acordul cu FMI va duce, automat, la contractarea unor împrumuturi mai scumpe, dar că, în 2011, există riscul de a nu mai găsi finanţare pe pieţele internaţionale: "Dacă noi ratăm tranşa din ianuarie, adică în board-ul FMI din 7 ianuarie nu se va putea prezenta un raport că România a îndeplinit condiţionalităţile, va trebui să ieşim pe piaţă, dar vă asigur că va fi o explozie a dobânzilor pentru că programul va fi pur şi simplu program deraiat, adică România nu şi-a îndeplinit condiţionalităţile. Nu ştiu dacă vom mai găsi sumele necesare pe piaţă, iar dacă le vom mai găsi, le vom găsi la dobânzi foarte mari, mult mai mari de 4,8%".

Vicepremierul Marko Bela: "Cred că vom îndeplini cerinţele FMI şi nu vom recurge la planul de rezervă"

Vicepremierul Marko Bela este încrezător că Guvernul va îndeplini toate condiţiile pentru accesarea ultimei tranşe din acordul cu FMI şi nu va fi nevoit să recurgă la "planul de rezervă".

Marko Bela a declarat, citat de Agerpres: "Un lucru este clar şi eu cred că aici este vorba despre un interes comun, nu de un interes aparte al Guvernului sau al guvernanţilor şi anume să avem îndeplinite toate condiţiile pentru a primi următoarea tranşă a împrumutului. Şi eu cred că putem rezolva această problemă". (A.G.)

Stadiul legilor care constituie condiţionalităţi în relaţia cu FMI

Declaraţiile premierului Emil Boc privind planul de rezervă vin în contextul în care adoptarea a două dintre proiectele de lege asumate în relaţia cu FMI până la finele lui 2010 stă sub semnul întrebării. Prezentăm, în continuare, situaţia celor trei proeicte de lege care trebuiesc adoptate până la 31 decembrie 2010:

Legea salarizării

Opoziţia a depus două moţiuni de cenzură. Una vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege cadru privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, iar cea de-a doua angajare a răspunderii asupra proiectului de lege prin care se aplică legea cadru de salarizare în 2011. Moţiunea privind legea cadru de salarizare de cenzură trebuia citită vineri în plenul Parlamentului, dar din cauza lipsei de cvorum şedinţa a fost amânată. Data citirii şi dezbaterii moţiunii de cenzură ar urma să fie stabilită, astăzi, în Birourile Permanente reunite. Cea de-a doua moţiune este programată să fie citită astăzi în plen, dezbaterea urmând să aibă loc joi, 23 decembrie. Moţiunea de cenzură blochează adoptarea Legii salarizării, act normativ necesar Legii bugetului pe 2011

Legea bugetului pe 2011

Opoziţia este nemulţumită de proiectul bugetului pe 2011. Parlamentarii PSD şi PNL consideră că bugetul este nerealist şi că reprezintă "victoria grupurilor de interese". Din cauză că amendamentele propuse nu au fost acceptate, parlamentarii opoziţiei au părăsit dezbaterile, iar şedinţa Comisiilor reunite de buget-finanţe a fost întreruptă, sâmbătă. A fost necesară intervenţia premierul Emil Boc, iar parlamentarii opoziţiei au reluat dezbaterea după ce au ajuns la un acord cu cei ai puterii privind unele amendamente. Dezbaterea proiectelor legii bugetului de stat pe 2011 şi a legii bugetului asigurărilor sociale ar urma să aibă loc săptămâna aceasta.

Legea pensiilor

După lungi dezbateri în contradictoriu şi multiple contestaţii depuse la Curtea Constituţională, Parlamentul a adoptat legea pensiilor, iar actul normativ a fost promulgat de către Preşedinţie miercuri.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb