Planul de redresare prin concordat preventiv al CFR Marfă a fost omologat, ieri, de către judecătorul sindic, care a luat act de aprobarea acestui document de către creditorii care deţin peste 75% din totalul creanţelor.
Planul de redresare prevede eficientizarea companiei, astfel încât să genereze profit operaţional din cel de-al doilea an al derulării procedurii de concordat preventiv şi obţinerea de venituri prin valorificarea şi darea în plată a unor active, cu scopul capitalizării sale şi al achitării creanţelor.
Planul de redresare aprobat se bazează pe analiza activităţii curente a societăţii, respectiv a raportului dintre activele aflate în patrimoniul CFR Marfă S.A., inclusiv din perspectiva gradului de utilizare a acestora, şi datoriile înscrise în evidenţele contabile. Accesarea concordatului preventiv a luat în considerare încă de la început şi decizia Comisiei Europene cu privire la recuperarea ajutorului de stat acordat CFR Marfă de către Statul Român, chiar dacă nu era cunoscut cuantumul sumei datorate.
Amintim că, în 24 februarie 2020, Comisia Europeană a decis că operatorul de transport feroviar de marfă CFR Marfă a primit un ajutor de stat incompatibil în valoare de cel puţin 570 de milioane euro din partea guvernărilor din ţara noastră, care au anulat datoriile companiei la bugetul de stat şi nu au încasat datoriile pe care societatea le avea către instituţiile publice. Comisia a decis că, în următoarele şase luni, guvernul de la Bucureşti trebuie să recupereze de la CFR Marfă ajutorul ilegal şi dobânzile aferente.
Analiza realizată prin planul de concordat arată că activul societăţii este mult superior pasivului, chiar în condiţiile în care societatea trebuie să acopere integral ajutorul de stat. Astfel, datoriile totale ale companiei, luând în calcul chiar şi decizia Comisiei, sunt mult sub activul companiei care este de 5,1 miliarde de lei, aşa cum arată evidenţele contabile şi evaluările avute în vedere la depunerea planului concordatar. În plus, conform comunicărilor oficiale ale Comisiei Europene, se pot depune inclusiv cereri de acceptare a recuperării prin mijloace alternative, cum ar fi recuperarea în natură sau compensarea creanţelor ajutor de stat cu creditele existente deţinute de beneficiarul ajutorului de stat.
Omologarea concordatului preventiv creează contextul favorabil redresării CFR Marfă şi deblochează relaţiile sale cu partenerii de business, susţin reprezentanţii CITR, administrator concordatar provizoriu care a întocmit acest plan de redresare împreună cu conducerea CFR Marfă.
Următorul pas în procedură este implementarea planului de redresare omologat de către judecătorul sindic.