Planul de reorganizare al Prodlacta ar putea fi confirmat abia pe 12 noiembrie

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie 2012

Oleg Solomiţchi, reprezentatul grupului JLC, a achiziţionat creanţele celor doi mari acţionari ai producătorului de lapte - ASMC şi Olympus Dairy

Schimbarea proprietarului companiei braşovene Prodlacta tinde să se amâne în continuare. Asta deşi Oleg Solomiţchi, reprezentantul grupului de firme JLC care a achiziţionat peste 60% din creanţele societăţii, a plătit în nume personal creanţele acţionarilor Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor Conducerii (ASMC) Prodlacta şi Olympus Dairy - 46.870 lei şi, respectiv, 15.967 lei. Achiziţia creanţelor a fost făcută potrivit articolului 1472 din Codul Civil care oferă această posibilitate. Cei doi acţionari şi creditori ai societăţii, totodată, au contestat această achiziţie de creanţe, instanţa hotărând ieri că atât ASMC, cât şi Olympus Dairy nu mai au drept procesual, atâta timp cât plata a fost făcută potrivit legilor în vigoare.

Potrivit lichidatorilor companiei, care se află în insolvenţă, o decizie în privinţa planului de reorganizare al societăţii ar putea fi luată abia pe 12 noiembrie, "în cazul în care toate contestaţiile vor fi rezolvate până atunci". Odată cu decizia de ieri, însă, ASMC şi Olympus Dairy şi-au pierdut calitatea procesuală, fiind şterşi de pe Tabloul Creditorilor, ceea ce ar putea face mai uşoară predarea dreptului de proprietate către grupul moldovenesc JLC.

Firmele din grupul JLC achiziţionaseră în luna august creanţe în valoare totală de 17,390 de milioane de lei, mai mult de jumătate din totalul de 34,047 milioane lei acceptate la plată. Două creanţe făceau parte din categoria celor garantate. O creanţă de 12,616 milioane de lei (2,892 milioane de euro) fusese achiziţionată de la BCR de către JLC Germany Gmbh, în timp ce firma JLC Dprint Gmbh a achiziţionat creanţe de 2,612 milioane de lei (circa 579.000 de euro) de la BRD. Pe lângă acestea, grupul JLC a achiziţionat şi o creanţă chirografară în valoare de 2,162 milioane de lei.

Grupul JLC a propus în planul său de reorganizare stingerea creanţelor prin transformarea acestora în acţiuni, precum şi acordarea unui împrumut de 18 milioane de lei către producătorul de lapte din Braşov, care va fi stins tot prin emisiune de acţiuni. Banii vor fi folosiţi pentru achitarea datoriilor către cei-lalţi creditori. În urma acestor operaţiuni, grupul JLC va deţine 70% din producătorul braşovean de lactate, în timp ce acţionarul principal din acest moment - Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor Conducerii Prodlacta - va deţine doar 13,49% din titluri, în timp ce grecii de la Olympus Dairy ar intra la categoria "şi alţii".

Oleg Solomiţchi, reprezentantul JLC în România, ne-a declarat în urmă cu o lună că intenţiile grupului sunt destul de clare. "Dorim să investim în Prodlacta. Am demonstrat seriozitatea noastră investind deja aproape patru milioane de euro. Dorim ca Prodlacta să devină unul dintre liderii de pe piaţa lactatelor din România în următorii trei ani", a precizat sursa citată. Unul dintre primii paşi pe care îi va face societatea după preluarea controlului de către JLC ar fi construirea unui sistem de distribuţie directă la nivel naţional, începând cu Braşov şi Bucureşti, după care acesta va fi extins în toată ţara. "Însemnând depozite în toată ţara, forţă proprie de vânzări cu tot ce înseamnă. Considerăm că originea braşoveană a brandului Prod-lacta oferă oportunităţi remarcabile de promovare, lucru de care ne vom folosi din plin", a mai spus sursa citată.

Moldovenii şi-au propus să readucă producţia la nivelul maxim din ultimii ani, ceea ce va însemna reangajarea personalului disponibilizat în ultimi ani. În 2007, înainte de apariţia crizei, Prodlacta avea un număr mediu de 468 de angajaţi, în timp ce la finele anului trecut numărul acestora a scăzut la 164, acum numărul acestora înjumătăţindu-se, potrivit unor informaţii din interiorul companiei.

"Vom continua programul de investiţii în fabrică în vederea completării portofoliului cu produse noi. Unele din aceste produse există pe piaţă, dar nu sunt în portofoliul Prod-lacta, altele sunt produse pe care le produce JLC în alte ţări, dar care nu există pe piaţa locală. Vom dezvolta activitatea de îngheţată care nu a fost exploatată de Prodlacta în ultimii ani", a mai precizat Solomiţchi.

Grupul JLC deţine fabrici de lapte în Republica Moldova (JLC şi Incomlac), în Ucraina (JLC), în Kazahstan (FoodMaster - Ice Cream Company şi JLC Sut).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb