• (Interviu cu Eugen Voicu, CEO la SAI "Aviva Investors România")
Reporter: Cum a mers anul acesta piaţa fondurilor mutuale din ţara noastră?
Eugen Voicu: După un început de an în care fondurile de investiţii diversificate şi de acţiuni au fost afectate puternic de scăderile înregistrate de indicii bursieri, începând cu luna martie aceste fonduri au înregistrat o evoluţie pozitivă, devansând astfel fondurile monetare şi de obligaţiuni prin randamentul obţinut. Cu toate acestea, investitorii şi-au menţinut interesul pentru fondurile cu risc scăzut, în ciuda randamentelor mai mici oferite de acestea, aversiunea la risc în această perioadă fiind principalul obstacol pentru un administrator în atragerea de resurse.
Reporter: Cum preconizaţi că va fi evoluţia fondurilor în 2009, comparativ cu anii precedenţi?
Eugen Voicu: Anul acesta au continuat dezechilibrele economice care au afectat pieţele financiare per ansamblu, astfel că piaţa fondurilor mutuale a fost puternic afectată, în ciuda faptului că o parte din pierderile înregistrate în anul 2008 de fondurile de investiţii au fost recuperate. Astfel, exceptând societăţile de administrare care fac parte din grupuri bancare, pentru administratorii independenţi creşterea activelor aflate în administrare prin atragerea de fonduri noi reprezintă un obiectiv din ce în ce mai greu de atins în condiţiile actuale.
Reporter: Ce plasamente oferă în prezent cele mai bune randamente?
Eugen Voicu: Până în prezent performerele anului 2009 sunt fondurile de acţiuni, însă rămâne de văzut dacă acestea îşi vor majora sau conserva până la sfârşitul anului câştigurile acumulate. Pentru un investitor cu un apetit de risc scăzut, se recomandă o investiţie într-un fond de obligaţiuni, acestea reuşind să aibă o performanţă superioară depozitelor bancare şi bucurându-se de o mai mare flexibilitate comparativ cu acestea în ceea ce priveşte termenul de imobilizare a fondurilor băneşti.
Reporter: Cum vedeţi evoluţia economiei româneşti pe parcursul anului 2009? În ce măsură fondurile mutuale sunt influenţate de economie?
Eugen Voicu: În prima jumătate a anului, economia românească a resimţit din plin efectele crizei globale, înregistrând a patra scădere de PIB din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea din acest an. Chiar dacă în a doua jumătate a anului vom asista cel mai probabil la o încetinire a ritmului de scădere a economiei, o revenire în zona pozitivă se va produce cel mai devreme anul viitor, după ce economiile mature se vor reaşeza pe baze solide.
Corelaţia dintre evoluţia economiei şi industria fondurilor mutuale este foarte puternică, prin prisma a două aspecte importante: pe de o parte starea economiei se reflectă în rezultatele companiilor, care determină evoluţia preţului acţiunilor la Bursă, iar pe de altă parte, sănătatea economiei determină nivelul veniturilor potenţialilor clienţi şi orientarea acestora spre economisire şi investire.
Reporter: Care a fost rezultatul financiar al "Aviva Investors România" la finele primelor şase luni din 2009? Ce şanse credeţi că aveţi să îndepliniţi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli?
Eugen Voicu: În primul semestru ne-am încadrat în bugetul previzionat, iar pentru 2009 sperăm să fim foarte aproape de ceea ce ne-am propus. Ne-am mutat într-un nou sediu de curând şi ne-am dezvoltat echipa, dar nu avem în vedere un profit pentru acest an.
Reporter: Ce planuri mai aveţi pentru anul acesta? Intenţionaţi să lansaţi alte produse?
Eugen Voicu: În ciuda dificultăţii cu care se confruntă industria noastră în atragerea de resurse pentru proiectele noi, pentru anul acesta avem planuri ambiţioase, intenţionăm să lansăm un fond închis, destinat investitorilor calificaţi, cu expunere în sectorul imobiliar şi un fond deschis cu expunere regională pe un anumit sector economic.
Reporter: Câţi clienţi noi aţi atras anul acesta? Ce preferă investitorii din oferta de fonduri pe care le-o puneţi la dispoziţie?
Eugen Voicu: Distribuţia unităţilor de fond este din ce în ce mai dificilă pentru societăţile de administrare a investiţiilor, care nu aparţin unui grup bancar, în condiţiile în care, în prezent, aceasta se desfăşoară în principal prin intermediul băncilor care au stabilite targeturi clare de vânzare a fondurilor din grup.
Ne confruntăm chiar cu situaţii în care investitorii care doresc să investească în fondurile administrate de noi şi se adresează unei bănci, în calitate de distribuitor, sunt "redirectionaţi" de către angajaţii băncii spre fondurile proprii, inclusiv prin folosirea unor informaţii şi estimări ale performanţei eronate. În acest sens, mesajul nostru pentru investitori este ca înainte de a lua decizia de a investi într-un fond de invesţii, să facă o analiză a ofertei existente pe piaţa fondurilor, astfel ca decizia de alegere a unui fond de invesţii să fie bazată pe propriile criterii de evaluare (n.r profil de risc, istoric performanţă, stabilitatea financiara a administratorului) şi nu pe recomandarea angajatului băncii.
În perioada imediat următoare ne vom concentra spre distribuirea unităţilor de fond prin internet, care în timp poate genera intrări de capital similare celor atrase prin intermediul băncilor.
Fondul de obligaţiuni a continuat să fie preferat de investitori şi în ultima perioadă, în detrimentul fondurilor de acţiuni şi diversificat, investitorii fiind încă marcaţi de scăderile majore înregistrate de indicii bursieri anul trecut, astfel că aceştia nu sunt încă dispuşi să îşi asume riscuri mari.
Reporter: Care este profilul clientului Aviva Investors Romania?
Eugen Voicu: Prin gama de produse oferite, Aviva se adresează atât investitorilor cu aversiune la risc, care doresc randamente superioare depozitelor bancare (Aviva Investors Orizont a fost cel mai performant fond în anul 2008), cât şi investitorilor dispuşi să îşi asume un risc mai ridicat, acestora fiindu-le recomandate fondul de acţiuni şi cel diversificat. De asemenea, o categorie importantă o reprezintă clienţii care dispun de sume mai mari de bani şi doresc o structura personalizată a plasamentelor, compania noastră fiind lider de piaţă în ceea ce priveşte portofoliile individuale administrate, media randamentelor obţinute in ultimul an fiind de peste 20%.
Reporter: Vă mulţumesc!