PLASAMENTE ALTERNATIVE Brâncuşi, milionarul

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 mai 2014

Atelierul lui Brancuşi, reconstituit la Paris.

Atelierul lui Brancuşi, reconstituit la Paris.

Vestea a făcut deja înconjurul universului: sculptura "Sărutul" de Constantin Brâncuşi a fost vândută, la americani, cu un preţ mare de tot, enorm. Să detaliem: o variantă din ghips a "Sărutului" lui Brâncuşi a fost scoasă la licitaţie la New York, de casa londoneză Christie's, cu o estimare de 5-8 milioane de dolari SUA şi a fost adjudecată cu 8,565 de milioane. Această sumă cuprinde preţul anunţat în licitaţie, "pecetluit" cu lovitura de ciocănel, plus ceea ce se numeşte "Buyer's Premium" şi nu este tocmai un premiu acordat cumpărătorului, ci, dimpotrivă, este un comision pe care acesta îl plăteşte peste preţul de adjudecare, anunţat şi ciocănit. Pentru Christie's din New York, comisionul "Buyer's Premium" este, la acest nivel, de 12 la sută. Acesta este diferit de la un oraş în care casa Christie's are sediu şi vânzări la altul. Ţinând cont de paritatea dintre dolarul american şi lira britanică, nivelurile de la Londra şi New York sunt foarte apropiate. Nici Europa nu are un tabel comun de astfel de comisioane, ci sunt diferite de la Paris la Milano sau Amsterdam. Nici măcar Elveţia, o singura ţară, non-EU, nu are aceleaşi comisioane "Buyer's Premium". În timp ce Zurich-ul ia 20% la orice sumă, Geneva evoluează între 25% şi 10%, când se trece peste 2 milioane de franci. Elveţieni, desigur, că doar ei mai au franci pe Vechiul Continent. Sculptura lui Brâncuşi nu a fost singura scoasă la licitaţie, ea doar a făcut parte dintr-o şedinţă de vânzări a casei Christie's. Şi nu a fost doar o şedinţă, ci mai multe, şi nu obişnuite. În mai şi în noiembrie, Christie's derulează o adevărată campanie de vânzări, cu oferte de excepţie, mai ales de impresionism şi modernism, cu rezultate ce fac titluri ample în presă, şi nu numai în presa de profil. Şi nu numai Christie's face asta, ci absolut la fel procedează şi concurenta Sotheby's. De fapt, în mai şi noiembrie, la New York debarcă cu vapoare de minunăţii şi Christie's, şi Sotheby's, şi Bonhams. Christie's a vândut un Brâncuşi cu 8,5 milioane de dolari, Sotheby's propunea aseară târziu o pictură cu relief de Victor Brauner, estimată la 90-120 de mii de dolari, iar Bonhams a vândut, marţi, cu 227 de mii de dolari, un bronz de 19 cm de Henry Moore, machetă pentru o sculptură "Mama şi copilul" mult mai mare. De această dată nu îl invocăm pe Henry Moore pentru că a fost fan Brâncuşi, şi nici pentru că a avut o mare expoziţie la Bucureşti, pe vremurile grele ale comuniştilor, iar una dintre expunerile de atunci ne întâmpină şi acum de cum intrăm pe poarta Palatului Regal - Muzeu Naţional de Artă, ci pentru că sculptura vândută de Bonhams la New York a aparţinut lui Lauren Bacall, celebra actriţă americană. Cum care Lauren Bacall? Păi Betty Joan Perske, după numele de la catalog, fata Nataliei Weinstein-Bacal care plecă de la noi, din România, drept în America şi se mărită acolo cu William Perske, de o avură, exact acum 90 de ani, pe fata asta, frumoasă şi talentată, de o ştie o lume întreagă.

Desigur, "Sărutul" de ghips nu este nici prima şi nici singura sculptură de Brâncuşi vândută de Christie's în campaniile sale americane de primăvară sau toamnă. În mai 2005, o sculptură din seria "Pasăre în spaţiu" a fost vândută cu 27,456 milioane de dolari, la sala din Rockefeller Plaza. 122 cm de bronz şlefuit rază de soare, pe postament de marmură, o splendoare demnă de admiraţia veche a americanilor şi de un record memorabil. Peste aproape patru ani, în februarie 2009, la Paris de această dată, o sculptură de lemn de Brâncuşi a ajuns la 29,185 milioane de euro, ceea ce în dolari americani înseamnă sensibil mai mult, mai exact 37,623 milioane de dolari. Acest record absolut Brâncuşi a fost stabilit în istorica licitaţie Christie's care dispersa colecţia lui Yves Saint Laurent şi a consortului său, Pierre Bergé.

Pe 7 noiembrie 2012, de ziua rebeliunii bolşevice zisă "din Octombrie", la licitaţia Christie's din campania de toamnă a fost vândută o altă sculptură de ghips de Brâncuşi, "Une muse", după numele original, franţuzesc, pus de autor, o lucrare cu un traseu complet american, care a ajuns la 12,4 milioane de dolari. Organizatorii menţionau deja în catalog că piesa era arvunită pentru expoziţia centenarului The Armory Show, plănuită pentru sfârşitul lui octombrie 2013 şi începutul lui februarie 2014.

Lucrările de excepţie ale lui Brâncuşi sunt adevărate vedete ale licitaţiilor Christie's şi Sotheby's, mai ales ale celor ce se bucură de lumina incandescentă a scenelor new-yorkeze. În mai 2012, un superb cap de bronz, numit "Prométhée", cam micuţ, de vreo 18 cm, a ajuns, la o şedinţă Sotheby's, la 12,6825 milioane de dolari, care în euro ar face 9,6 milioane. Şi dacă tot vorbim de splendori în bronz, să ne amintim şi de Danaida vândută, în mai 2002, de Christie's, tot la Rockefeller Plaza, cu 18 milioane de dolari americani, recordul momentului pentru o sculptură vândută în licitaţie publică. A rezistat trei ani, până în 2005, când a izbucnit "Pasărea în spaţiu".

Pentru că suntem la un "Sărut" de ghips să ne amintim de tinereţe, nu de la 20 de ani, ci de acum 20 de ani, de noiembrie 1994, când Christie's a vândut, desigur, la New York, un "Sărut" de ghips de Brâncuşi cu 800 de mii de dolari. Piesa are 28 cm şi a fost expusă şi chiar vândută de artist la legendara "The Armory of the 69th Infantry. International Exhibition of Modern Art -The Armory Show, February-March, 1913".

Desigur, New Yorkul nu are o exclusivitate pentru Brâncuşi, am amintit chiar că recordul său a fost stabilit, totuşi, la Paris, acasă la genialul hobiţean. La Londra, în februarie 2012, a fost vândut un cap de copil adormit, din bronz, cu 668.450 de lire sterline. Despre el am pomenit recent, când un muzeu olandez trâmbiţa expunerea unui cap identic, dar din ghips, găsit de un norocos inocent într-un târg de vechituri. Nu am mai spus nimic despre el pentru că nu a mai fost pomenit, muzeul derulând o excepţională expoziţie dedicată lui Brâncuşi şi fotograficul lui prieten, Man Ray. Tot prieten, ba chiar elev, i-a fost lui Brâncuşi Modigliani, care i-a schiţat un portret sculptorului român, din tuş cu pensula, un portret vândut în licitaţia Sotheby's a "Capului de copil adormit" cu 115 mii de lire sterline.

De fapt, cam acesta este mesajul. Când milioanele apar şi trec, nonşalante, rămâne iubirea, admiraţia pentru adevărata creaţie a marelui nostru sculptor. Şi când scriu nostru mă gândesc la noi, oamenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb