PLASAMENTE ALTERNATIVE Clasamente cu capul în jos

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 aprilie 2006

Vine Paştele şi, deşi sîntem în post de mai de mult timp, gîndurile de cadouri ne năpădesc tot mai tare. Un semnal clar este şi îndesirea licitaţiilor de obiecte de artă sau de colecţie. Deşi lunară prin tradiţie, licitaţia Monavissa s-a repetat deja după două săptămîni, adică duminica trecută. Cel mai mic preţ reuşit la categoria vedetă a licitaţiei, cea care promite pictură şi grafică şi se ţine de cuvînt, a fost de 350 de lei noi, adică trei milioane cinci sute de mii din cei vechi. Cu atîta s-a dat fie o litografie de Octav Băncilă, fie un "Car cu boi" dar nu de Grigorescu ci de Ion Panteli Stanciu şi nu în ulei ci în tuş, laviu sau peniţă, pe hîrtie. Un alt desen de Panteli Stanciu, mai mare şi mai colorat, reprezentînd un profil feminin-copilăresc, a fost vîndut cu 5,25 milioane de lei vechi. Puţin mai mult, 5,5 milioane, a obţinut un autograf al lui Marcel Iancu aşezat pe al 89-lea exemplar dintre cele mult mai multe scoa-se la imprimantă din desenul său numit "Bordel". Să-mi fie scuzată traducerea liberă dar asta îmi inspiră mie noţiunile afişate precum "tehnica inkjet" şi "Brothel".

Continuăm clasamentul nos-tru răsturnat, că doar despre aşa ceva este vorba, cu o pisică tolănită ca pentru sosirea iernii, ptiu pagubă! Este vorba de o gravură de Gheorghe Petraşcu vîndută la preţul de începere a licitaţiei, 650 de lei. Cu un preţ de 100 de ori mai mare s-a vîndut cea mai scumpă ofertă a şedinţei dar vom vorbi despre asta la încheierea articolului, acesta fiind scopul răsturnării clasamentului. Pînă atunci să mai vorbim de un prim ulei care intră în discuţia noastră pe dos, unul de Honoriu Creşulescu reprezentînd o femeie în faţa unei sobe cu plită, imagine românesc valabilă dar despre care aflăm că este "bucătărie rustică pe Valea Bistriţei". S-a vîndut tot cu preţul de ofertă, 800 de heavy-lei. Cu acelaşi preţ s-a vîndut o clasică dar destul de nouă natură moartă rău de tot cu cadavre de vînat realizată de un oarecare S. Bogdan. La preţuri niţel mai mari încep să apară maeştrii, unii mai puţin cunoscuţi, precum Dem. Iordache, care a dat o oală cu anemone cu 875 de lei, iar alţii mai de rezonanţă, ca Schweitzer-Cum-păna, cu o figură masculină cu ochi de Birlic, în acuarelă, care s-a vîndut cu 900 de lei, adică 9 milioane din cei vechi.

Sărim peste o serie de realizări mediocre sau anonime, care nu aduc nicio contribuţie la edificarea vreunei cote, şi ne oprim la Eugen Crăciun, întîi cu o realizare - vînzarea cu preţul de ofertă, 1,575 de lei noi, a unui desen în tehnică mixtă, cum se spune, dar colorat bine, şi un eşec luat mai de la sfîrşitul secţiunii, o compoziţie cu "Flori şi vioară" pe care se cerea cam acelaşi preţ.

Radu Drăgoescu este un artist de mare talent dar mai puţin cunoscut. Practic, se poate spune că el a fost adus pe scena pieţei de artă la licitaţiile Monvaissa unde a uimit prin dexteritatea transformării luminii şi a umbrei în pete de culoare cu o teribilă forţă de expresie, sau, altfel spus, care te transpun în peisaj. La fel o face şi "Peisajul citadin" vîndut duminică, la Monavissa, desigur, cu 17,5 milioane de lei vechi şi uşori. Şi mai puţin cunoscută şi prezentă pe piaţa noastră de artă este Adela Jean, de la a cărei dispariţie se împlinesc, în 2006, 65 de ani şi despre care puţini sînt cei care ar putea oferi vreun detaliu. Probabil că această raritate extremă este cea care a dus preţul naturii sale cu cireşe de la 750 de lei la nu mai puţin de 1750 de lei, dublu şi mai bine, altfel spus. Exact acolo au ajuns şi munţii unui alt Barabas, Ştefan de această dată, cunoscut doar pe jumătate, adică anul naşterii, 1914, de restul fiind ori necunos-cut ori nedecedat. Estimarea iniţială avea pretenţii de doar vreo 1200 de lei.

Pînă la 3.000 de lei urcăm, acum, din maestru în maestru. Ţineţi-vă bine: la 1.950 de lei avem un "Luminiş" de Apostol Mănciulescu, un pas mic ne duce la "Trandafirii" Corinei Lecca, scumpi, doamnă, scumpi la 20 de milioane buchetul, chit că e cu glastră cu tot dar nici aceea nu este Gallé. Un salt hotărît, de 5 milioane, ne aruncă într-un "Peisaj de vară" de Jean Neylies iar un altul mai mic, de numai 3 milioane, ne aduce la "Ţărmul" lui Pacea. După care o apucăm pe un "Drum în pădure" deschis de George Catargi, unul de 30 de milioane de lei, un preţ dublu faţă de cel de pornire. Se evidenţiază cruzimea cu care ascunde soarele pe după copaci într-o imagine dureros, pentru ochi, de reală prin feeria pe care o creează. Mergînd după lumină ajungem la "Amiază la cîmp", de Dumitru Cabadeaff, dspre care iar cu greu mai aflăm cîte ceva, dar puţin de tot. Cu mai mult, 3.500 de lei, s-a dat această pictură a sa. De exact banii aceştia ajungeam la oraş, chit că la o mansardă, dar una imortalizată de Elena Popea, cea ciudat dispărută acum 65 de ani. Iar jeturi de luminş apar în povestea noastră, de această dată filtrată de geamuri şi nu de frunze şi reflectată de pereţi nu de copaci.

Pictorul nostru de viţă nobilă, decedat la New York, l-am numit pe Eustaţiu Stoenescu, sperie piaţa noastră labilă nu cu un portret de mare figură ci cu o margine de sat, şi nici acela franţuzesc. Pictura sa cu un sentiment de înserare greu de atribuit ca vină a plecat de la 17 milioane şi s-a vîndut cu 40, ceea ce nu este prea mult, fiind vorba de mia de euro, preţ garnisit şi aproximativ.

Un peisaj de iarnă incredibil de atrăgător şi bine făcut de prea nedrept uitatul şi nebăgatul în seamă şi vorbe Teodor Harţia, despre care nu se mai ştie nici că a murit deja, ba chiar în 1987. "Peisaj de iarnă" a pornit de la un onorabil 18-19 sute de lei şi a ajuns la un realist 4.500 de lei.

Cu "Vas cu albăstrele" de Nicolae Furduescu simţim deja aerul rece al înălţimii clasamentului secţiunii de pictură şi grafică a licitaţiei Monavissa de duminica asta. Numita pictură a fost vîndută cu 5.000 de lei, în mare creştere de la o estimare de 4 ori mai mică. Asta ne face să îi atribuim, pe merit, după cum de altfel am făcut toate categorisirile şi atribuţiile, titlul de surpriză. Şi să acordăm acum şi alte titluri.

Pe locurile 2 şi 3 se află umăr la umăr, şold la şold, două picturi care au pornit în a merita să vorbim de ele de la aceeaşi estimare, de 3.600-3.700 de lei, şi au ajuns la preţul identic de vînzare de 60 de milioane de lei. Una este de Georgeta Năpăruş iar alta de Alexandru Şipoia. Premiul întîi revine, de această dată, unei singure piese, una care a adunat cît cele două egale precedente ba chiar şi un bacşiş de 6 milioane. Portretul unui boier de boier dintre cei încă găsibili în secolul al XlX-lea realizat de Dan Mihail, un pictor, scuzaţi repetiţia, puţin cunoscut. Şi fapta este acceptabilă, cîţi dintre noi îşi mai amintesc ce făceam în secolul al XlX-lea, chit că este vorba de a doua jumătate? Cele 126 de milioane obţinute, probabil de la vreun urmaş care şi-a făcut o casă pe măsura strămoşilor pierduţi şi găsiţi în mina de cărbune, reprezintă preţul de estimare al picturii de dimensiuni mari şi subiect impresionabil.

Iar marele premiu revine, fără drept de apel, unui Mützner nesemnat dar expertizat ba chiar şi restaurat de Ion Darida, pictor de talent şi specialist în refacerea obiectelor de artă care au avut de suferit în integritatea şi splendoarea lor. Imaginea este ciudată, trei feminine de vîrste diferite stau într-un interior şi fac lucruri ciudate: cea mai mică dintre ele citeşte într-o poziţie vermeeriană, o altă priveşte pe sub ochi, ca un cîine speriat sau un om bolnav iar a treia toarce cu furca înfiptă incomod, poate din cauză că poartă haine nepotrivite pentru o astfel de preocupare, părînd mai degrabă o consumatoare de mătăsuri decît o creatoare de flanele de schi. Colac peste pupăză, titlul tabloului este "Scenă de interior la Şopîrliţa", fără a se menţiona judeţul sau măcar codul poştal să ştim şi noi dacă există această localitate şi cine e primar acolo. Preţul de adjudecare s-a plasat la limita superioară a estimării, mai exact la 65 de mii de lei, ceea ce este, de departe, cea mai tare vînzare pe 2006 a casei Monavissa, şi cu siguranţă şi pe o perioadă mai lungă în urmă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb