Acum vreo patru decenii, Marina Dimitropoulos era o prezenţă exubantă în boema artistică românească. A cunoscut mulţi artişti, a pozat pentru Corneliu Baba, portretul fiindu-i trimis acasă, la Atena, prin poştă, chiar de soţia pictorului, oricând poate evoca amintiri dragi cu creatori expuşi acum în muzee. A alcătuit o remarcabilă şi personală colecţie de artă românească, care, de câţiva ani, apare tot mai des în licitaţiile de la Bucureşti. În 2014, la o licitaţie apare un colier "lucrat manual in 1980 de către bijutierii renumiţi ai casei greceşti Zolotas special pentru Marina Dimitropoulos", despre care aflăm că a fost soţia într-adevăr celebrului Constantin Caramanlis, preşedinte al Greciei de două ori şi premier de patru. Problema este că numitul Caramanlis apare a fi fost căsătorit cu altcineva, este drept, până în 1972. Apariţia colierului în licitaţie a lansat un titlu repetat până la saturaţie de presa care nu se mai chinuie să gândească: Iulia Albu, aventură interzisă cu un colier de 90.000 euro! Este sloganul publicitar lansat cu această ocazie şi care o avea în centru poveştii şi a shootingului nu pe Irina Rimes, ci pe Iulia Albu, cunoscută mai mult pentru apariţia sa cu o galinacee, pe post de pet.
În 2009, la editura ICR a apărut un album însemnat al colecţiei de artă românească din prezent alcătuită de Marina Dimitropoulos. Unii autori sunt atât de contemporani încât casa Alis îi poate trece la secţiunea "Artişti în viaţă", în licitaţiile sale. Recent, o grădină de Constantin Flondor din colecţia sa s-a vândut la Alis cu 14 mii de lei. A fost urmată de lucrarea care a închis secţiunea, "Copac", de Ştefan Râmniceanu, un artist emblematic pentru colecţionara greco-română. Este o lucrare cu partea de sus decupată în arc de cerc, specific artistului. O alta, de acelaşi autor, dar în format clasic, a primit 2,4 mii de lei. Cu rare excepţii, care nici nu s-au vândut, oferta de "artişti în viaţă" de la Alis a fost formată din lucrări din colecţia Marinei. Acum cam o lună, tot la Alis, au apărut două lucrări din colecţia în discuţie, semnate de Ştefan Râmniceanu: "Drumul", adjudecat cu 5 mii de lei, şi o "Ferecătură" de mari dimensiuni, vândută cu 6 mii. Alte două picturi ale artistului au fost vândute la Alis, acum două luni, cu câte 2,5 mii de lei. Altfel spus, preţul creşte odată cu apariţia în vânzare.
Mai tânărul membru al "Prologului", Mihai Sârbulescu, semnează pictura "Flori", din mai 1989, care a primit 3,4 mii de lei, "Flori de grădină", din 1992, în acelaşi duct subtil, reţinut, care a fost adjudecată pentru 5,5 mii de lei, şi "Grădină la Agapia", din septembrie '89, vândută cu 3,6 mii de lei. Aparte este autoportretul realizat de artist în 1995, în creioane colorate pe hârtie, licitat şi el pentru 1,7 mii de lei. Acum o lună, un delicat "Măr înflorit" de Mihai Sârbulescu s-a dat cu 2,4 mii de lei, în timp ce "Clopot" a primit doar 2 mii.
O natură statică de Constantin Dinu Pacea, ulei pe pânză din 1982, a primit 3 mii de lei, iar portretul cu pălărie al unui bărbat, de Ilie Boca, s-a dat cu 1,5 mii de lei. În urmă cu o lună, două lucrări în tempera de Silvia Radu, intense, s-au dat cu o mie şi, respectiv, 1,5 mii de lei. Colecţionarei îi face o plăcere deosebită să evoce momentele petrecute împreună cu prietenii săi, Silvia Radu şi soţul său, cunoscutul sculptor Vasile Gorduz.
Inevitabil, aflăm lucrări din colecţia Marinei Dimitropoulos, multe şi publicate în albumul său, în secţiunea "Pictură" a licitaţiilor Alis, autorii părăsind această lume, de curând sau de mai mult timp. Un set de 33 de desene de Magdalena Rădulescu, realizate la Paris, probabil când şi colecţionara locuia acolo, au fost vândute cu 15 mii de lei, cam 3 mii de euro. O lucrare deosebită de Teodor Moraru s-a dat cu 3,2 mii de lei. "Urme" apare şi în albumul colecţiei, dar nu şi în monografia pictorului, apărută tot la ICR, un an după albumul colecţiei. Peste încă un an, în 2011, cunoscutul pictor şi îndrăgitul profesor a plecat dintre noi. O altă ofertă deosebită vând drept coordonate apartenenţa la vestita colecţie, a fost vândută cu 1,4 mii de lei. Este vorba de "Peisaj la Sulina" de Mircea Velea, pictor în griuri albastre, de mare subtilitate şi mult prea repede uitat.
Acum doi, aproape exact, casa Artmark a organizat o licitaţie mare şi dedicată colecţiei Marinei Dimitropoulos, cu 65 de loturi diverse, pictură, sculptură, ceasuri, piese decorative. Un "Drum" de Ştefan Râmniceanu, din cel cu arc de cerc, a primit 4.750 de euro. Un fragment de peisaj de la Tescani, vestita tabără de artă din domeniul strămoşilor Marucăi Cantacuzino, ulterior Enescu, pictură de Mihai Sârbulescu, a fost adjudecat pentru 1,4 mii de euro.
Vedeta licitaţie a fost Georgeta Năpăruş, prietenă dragă colecţionarei. S-au vândut, atunci, trei lucrări scumpe şi extrem de complexe, ample ca o poveste înscrisă în cronici: "Casă domnească" a primit 8 mii de euro, "Legenda calului troian", o pictură extrem de interesantă, din 1987, a primit 6,5 mii de euro, tot 6,5 mii s-a licitat şi pentru "Costum", iar "Costum de arlechin", din 1978, s-a dat cu 6 mii. Desigur, toate cele patru lucrări apar în albumul colecţiei scos de ICR, în 2009, şi adună un total de 27 de mii de euro. Dar nu Georgeta Năpăruş deţine recordul de preţ al şedinţei, cu 8 mii de euro, acesta fiind de 8,5 mii. A fost licitat pentru un "Prapor" de Horia Bernea, din 1983. Colecţionara îşi aminteşte că autorul a fost foarte uimit dar şi bucuros că un iubitor de artă din Grecia a cumpărat această pictură plină de simboluri.
Horea Paştina, cunoscutul şi apreciatul artist, membru al "Prologului", a fost prezent în expoziţie cu trei lucrări, "Grădina cu crini", adjudecată pentru 5 mii de euro, "Grădina pictorului Florin Niculiu", care a primit 2 mii de euro, şi, tot la 2 mii, "Grădina colecţionarului Dan Nasta", numită şi "Grădina cu rozmarin", unde apar şi personaje, aşa cum erau întâlnirile lumii artistice, pe vremuri. O minunată sculptură de Paul Vasilescu, "Coloană" sau "Triumf l", şi-a înzecit preţul şi s-a vândut cu 3 mii de euro. La începutul licitaţiei, un "Os" de lemn, din cele făcute de Napoleon Tiron, a fost vândut cu 3.750 de euro.
Dar colecţii grozave de artă contemporană românească, cu artişti în viaţă, se fac şi în prezent. Anul trecut, când nu era pandemia ci preşedinţia, cea românească la Consiliul Uniunii Europene, pictorul român din Andorra, Mihai Bara, a dedicat una dintre sălile expoziţiei sale de la Palatul Parlamentului picturii sale aflată în colecţii particulare din toată România şi din afara ei. Acum trei zile, Mihai Bara a deschis o expoziţie la galeria Santana din Madrid, în condiţii stricte dar cu dublă participare diplomatică.