PLASAMENTE ALTERNATIVE Petrecere Tzara

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 aprilie 2016

Marcel Iancu. Tristan Tzara, ca masca, în expunere bucureşteană

Marcel Iancu. Tristan Tzara, ca masca, în expunere bucureşteană

La mulţi ani, Tristan Tzara, la împlinirea a 120 de ani de la naştere! Nici nu ştiu dacă este chiar o idee Dada sau un simplu decupaj din realitate. De parcă Dadaismul ar fi fost altceva!? De multe ori aflăm astfel de mesaje, la mulţi ani, Mozart, la 260 de ani, la mulţi ani, Bloody Mary, aka regina Maria l Tudor, la 500 de ani, la mulţi ani, Burebista, la 2060 de ani de la asasinare. Staţi aşa, cum adică, se împlinesc 2060 de ani de la asasinarea, în anul 44 înainte de Hristos, a marelui dac Burebista şi mişcarea dacocentristă şi dacobsesivă nu face nimic să marcheze momentul? Ei, lasă, de parcă aniversarea lui Tristan Tzara a fost marcată în vreun fel remarcabil. În acelaşi timp, Dadaismul este peste tot şi oriunde, evocat, adulat, invocat, imitat, interpretat. Ceea ce nu este deloc rău, dimpotrivă!

Tristan Tzara se asociază până la confuzie cu mişcarea avangardistă Dada, prima de forţă, coerenţă şi perfect originală din cele care au marcat secolul XX. Pentru Dada, Tzara a fost şi mamă şi tată, şi moaşă şi naşă, şi practicant şi teoretician, aspecte şi mai importante când ne dăm seama că este o personalitate greu de definit şi mai ales de încadrat. Deoarece nu a absolvit facultatea de avangardism, din Bucureşti sau din oricare alt oraş mai puţin important pentru creaţia artistică dezlănţuită, Tristan Tzara nu are acte şi documente pentru ceea ce a făcut şi nici ce a făcut nu este prea clar, deşi tot ce a făcut Tristan Tzara este legendar. Şi nici măcar nu îl chema Tristan Ţara, nici altă ţară, se numea, de fapt, Samuel Rosenstock. S-a născut în ziua de 16 aprilie 1916, la Moineşti, familia sa făcea comerţ cu cherestea, avea posibilităţi astfel că tânărul deosebit de inteligent a putut să îşi şlefuiască spiritul în medii de ţinută intelectuală.

Jucăriile lui Samy au fost ideile de avangardă, la 16 ani scotea o revistă, împreună cu colegii săi, Ion Vinea şi Marcel Iancu, iar până la cei 20 de ani neîmpliniţi, când se declanşează Cabaret Voltaire-ul, este prezent în marile iniţiative de avangardă care "fierbeau" în România. Când ajunge la Zurich, împreună cu colegul şi prietenul său, Marcel Iancu, Tristan Tzara se născuse deja, cu tot ce înseamnă asta, nume şi renume, după ce trecuse prin mai multe variante, unele simple de tot, derivate din numele din buletin. Este o mare discuţie despre originea acestui pseudonim cum mare este şi discuţia despre naşterea numelui Dada. Se trag spuze pe turte şi se aruncă anateme. De fapt, într-un pur spirit Dadaist, nici nu ne interesează.

Desigur, după Cabaret Voltaire totul devine Dada, iar primul text Dada este considerat "La PremiPre aventure celeste de Monsieur Antipyrine", scris de Tzara chiar în 1916. Un exemplar din această apariţie, ilustrată cu 7 xilogravuri de Marcel Iancu, a fost vândut cu 10 mii de euro, în 2006. Tristan Tzara a publicat şi celebrele Manifeste Dada şi multe dintre frazele din care sunt făcute textele pe care le semnează au devenit citate, proverbe, pilde, devize sau motto-uri. Ideal este să le degustăm în franceză, limba în care au fost scrise, orice traducere afectându-le destul de mult. Uite ce frumos le zice ce-l numit trist în ţara sa: Le chant et le silence mon beau pays de joie ...

În 1919, Tristan Tzara se mută la Paris, epicentrul luminilor de orice fel. Scrie, desenează, dă sentinţe, inventează, neagă totul, spiritul său se rostogoleşte la fel de radical şi ascuţit, în reverii generoase. Ca toată lumea bună, intră în partidul comunist dar iese din el în 1956, după reprimarea "toamnei de la Budapesta".

Pe piaţa de artă, oferta Tristan Tzara este extrem de diversă şi de scumpă. Putem cumpăra în primul rând publicaţiile intrate deja în istorie în care a publicat Tristan Tzara şi camarazii săi de liberă gândire, şi nu puţine dintre ele sunt româneşti. Pe piaţă apar şi piese specifice din colecţia lui Tristan Tzara, el fiind un cunoscut şi apreciat colecţionar de artă primitivă, mai ales africană, ca toţi avangardiştii parizieni. Mai avem, în oferte, fotografii şi documente, ale lui sau ale Dadasmului, avem manuscrise dar şi desene realizate de Tristan Tzara. Nu puţine sunt loturile despre Tzara, portrete făcute de celebrii avangardei, scrisori texte sau desene făcute de aceştia pentru a ilustra volumele-eveniment ale lui Tristan Tzara. În decembrie trecut, la o licitaţie Christie's desfăşurată, o Doamne!, la Paris, s-a dat, cu 16.250 de euro, o "tehnică mixtă" cu acuarelă, guaşă dar şi creion, de Tristan Tzara estimată la doar 5 mii de euro. Un mic desen de Robert Delaunay reprezentându-l pe Tzara, omagiu maxim!, ca pe un turn Eiffel, s-a vândut, în 2004, cu 41 de mii de euro. În 2006, o scrisoare autografă pentru Rene Lacôte s-a vândut cu 2 mii de euro.

Casa pariziană Binoche et Giquello a fost evocată, cel puţin în acest colţ de publicaţie, pentru nemaipomenitele oferte din zona avangardei, de toate şi minunate. Săptămâna viitoare va organiza, împreună cu Sotheby's, într-o mică antantă a pieţei de artă, licitaţia unei noi părţi din biblioteca R. & B. L., având ca temă Dada şi suprarealismul. Cam 30 de loturi se numesc pur şi simplu Tzara Tristan şi se referă la o superbă fotografie a părintelui Dadaismului, realizată de Man Ray, o vedere scrisă şi trimisă în 1917 chiar din Zurich şi încă un exemplar din ediţia princeps a aventurilor celeste ale lui nea Antipirină. A doua aventură s-a jucat în 1920, cu Eluard, Breton, Fraenkel şi Aragon în rolurile principale iar "libretul", publicat în 1938, este estimat la 3-4 mii de euro. Două dintre cărţile din licitaţie au dedicaţie autografă de la Tristan Tzara pentru nimeni altul decât Andre Breton. Pe L'homme approximatif, cartea care i-a dat supranume lui Tzara şi chiar titlul expoziţiei recente de la Strasbourg, scrie "cu vie prietenie" iar pe L'antitLte prietenia este "tânără". Cam cu 2 mii de euro fiecare, pot fi cumpărate, asta dacă preţul nu sare considerabil. În schimb, la vreo 45 de mii de euro este apreciat un exemplar din acelaşi titlu dar din ediţia 1933, prima carte de Tristan Tzara ilustrată de Picasso cu gravurile sale. Este unul dintre cele 18 exemplare cu frontispiciul în original gravat de spaniol. Cartea mai are şi un desen original de Picasso, şi un autograf de Tristan Tzara. E frumos să fii colecţionar, mulţumim domnule Tzara, la mulţi ani Tristan Tzara!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb