Plasamentele în materii prime, în atenţia investitorilor majori

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iunie 2009

Potrivit "Barclays", vârful în domeniu nu a fost atins încă

Fondurile de investiţii şi alţi investitori majori fac plasamente semnificative în materii prime, iar această tendinţă ar putea continua, întrucât este tot mai evident optimismul privind depăşirea celei mai grele perioade a recesiunii globale, potrivit specialiştilor băncii britanice "Barclays" Plc.

Kevin Norrish, director al departamentului de materii prime din cadrul "Barclays", declara, citat de agenţia Bloomberg: "Inves­titorii fac din nou plasamente în materii prime datorită ascensiunii preţurilor din domeniu, dar şi pentru că fundamentele economice arată mai bine. Am văzut că în acest domeniu intră mulţi bani. În mod cert, fondurile de inves­tiţii au revenit în forţă pe segmentul materiilor prime, în ultimele luni. Vârful acestor plasamente nu a fost atins deocamdată".

Indicele Reuters/Jefferies CRB, care cuprinde 19 materii prime, a crescut cu 14% luna trecută, ascensiunea fiind cea mai importantă de după iulie 1974.

"Există, în acest moment, investitori mari care au o atitudine extrem de pozitivă în privinţa materiilor prime", spune Norrish, adăugând: "Existenţa materiilor prime în portofoliul investiţional îţi oferă o diversitate pe care alte active nu ţi-o conferă".

Potrivit afirmaţiilor lui Norrish, majoritatea investitorilor semnificativi vor să aibă o proporţie de 5% din portofoliile lor investită în mod direct în materii prime.

De la începutul anului şi până în prezent, indicele celor şase metale de la London Metal Exchange (Bursa Metalelor din Londra) a crescut cu 48%, după ce consemnase un declin de 49% în 2008.

Reprezentantul "Barclays" arată că, totuşi, în semestrul al doilea, creşterea preţului metalelor (de bază şi preţioase) s-ar putea opri, în principal din cauză că achiziţiile pe care le va face China nu vor mai fi atât de importante cum au fost în prima parte a anului. "Nu credem că, în cea de-a doua parte a anului, China va mai avea aceeaşi forţă pe care am observat-o în primele luni din 2009", conchide Norrish.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb