POLITEIA: Elevii şi studenţii pot învăţa gratuit în vacanţă despre drepturile lor la viitorul loc de muncă

S.B.
Miscellanea / 4 iulie 2022

Elevii şi studenţii pot învăţa gratuit în vacanţă despre drepturile lor la viitorul loc de muncă

În vacanţa de vară, Asociaţia Politeia oferă elevilor şi studenţilor posibilitatea de a urma o serie de ateliere gratuite în care vor învăţa despre drepturile lor ca viitori angajaţ.

Acest aspect fundamental din viaţa de adult a fiecăruia dintre noi este în general neacoperit de programa şcolară, aşa că, odată intraţi pe piaţa muncii, cei mai mulţi tineri nu au la dispoziţie un bagaj minimal de cunoştinţe care să îi ajute să îşi apere drepturile. Dintre participanţii la ateliere, o parte dintre elevii şi studenţii interesaţi de activism vor putea participa la o tabără de vară pe această temă organizată de Asociaţia Politeia.

Prin proiectul "Elevi activi = viitori cetăţeni activi şi lucrători respectaţi", Asociaţia şi-a propus să aducă în discuţie nevoia introducerii în şcoală a unor noţiuni privind drepturile angajaţilor. Până la finalul acestui an şcolar, deja peste 1000 de elevi au putut participa, în clase, la activităţi de informare privind drepturile pe care le au în relaţie cu angajatorii şi faptul că se pot organiza democratic pentru a-şi proteja interesele şi drepturile.

Perioada vacanţei de vară este una în care mulţi tineri fie încep să îşi caute un prim loc de muncă după finalizarea studiilor, fie aleg un job sezonier sau activităţi de voluntariat. Aceste activităţi de formare vin în întâmpinarea unei nevoi reale a elevilor şi studenţilor de a avea, pe lângă cunoştinţe legate de domeniul lor de interes profesional, informaţii actuale privind drepturile lor ca angajaţi. Elevii şi studenţii care vor participa în proiect vor forma un grup de acţiune civică, vor elabora ghiduri pentru colegii lor, pentru cadre didactice, pentru persoane în poziţii de decizie şi vor fi principalii purtători de mesaj ai campaniei. Dintre ei, 20 vor participa la o tabără pentru tineri activişti, alături de experţi în domeniu precum Cecilia Gostin, Laura Burtan şi Mihai Vasile, preşedintele Asociaţiei Politeia.

"Am vorbit în aceste prime luni de proiect cu peste o mie de elevi, foarte mulţi dintre ei având deja experienţă de muncă. Din păcate, foarte mulţi angajatori profită de faptul că tinerii nu-şi cunosc drepturile şi apar foarte multe nedreptăţi, chiar ilegalităţi: au fost persoane care ne-au mărturisit că muncesc fără contract de muncă, altele care în contract au o normă de 2 ore/zi, în realitate lucrează chiar şi 12 ore/zi. O tânără ne-a povestit că angajatorul i-a spus că nu are nevoie de contract din moment ce lucrează part-time. Din

păcate, cu excepţia câtorva clase de profil tehnologic, tinerii ies din şcoală fără să fi discutat vreodată despre ce înseamnă să intri într-un contract, într-o relaţie de muncă cu cineva, fără să fi văzut vreodată spre exemplu cum arată un contract individual de muncă. Tinerii nu ştiu spre exemplu că nu pot fi obligaţi să lucreze ore suplimentare, nu ştiu că trebuie să fie plătiţi suplimentar dacă lucrează în weekend, sau noaptea, sau în zilele de sărbătoare naţională, nu ştiu ce este un sindicat şi cum se pot organiza ca să-şi apere drepturile şi să-şi negocieze condiţii de lucru mai bune. Noi îi vom învăţa despre toate aceste aspecte şi vom vorbi cu ei despre experienţele lor. Ulterior, vrem ca în tabăra de activism şi leadership civic să formăm un grup puternic cu care să ducem o campanie de advocacy pentru a ne asigura că drepturile la locul de muncă sunt incluse în programa şcolară şi niciun tânăr nu va mai intra în piaţa muncii fără să-şi cunoască drepturile.", a declarat Mihai Vasile, preşedintele Asociaţiei Politeia şi expert în politici publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb