Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi The Software Alliance (BSA) anunţă reînnoirea Protocolului de colaborare şi debutul unei noi campanii pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software, continuând astfel activităţile comune începute în 2011.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Poliţiei Române, campania "Folosind software nelicenţiat îţi laşi securitatea la întâmplare" evidenţiază riscurile de securitate şi nu numai, pe care şi le asumă companiile care folosesc software-uri nelicenţiate sau contrafăcute.
Conform studiului "Unlicensed Software and Cybersecurity Threats" ("Software-ul nelicenţiat şi ameninţările de securitate informatică"), realizat de IDC la solicitarea BSA şi dat publicităţii la începutul anului 2015, există o puternică rată de corelare între utilizarea de software nelicenţiat şi rata la care se întâlneşte malware-ul. Sondajul constă în analiza statistică comparativă a ratelor la care software-ul nelicenţiat este întâlnit pe computere în 81 de ţări şi a ratelor la care malware-ul este întâlnit pe computere.
Totodată, studiul "Seizing Opportunity Through License Compliance", realizat în luna mai a anului 2016, arată că 60% dintre angajaţii intervievaţi au menţionat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicenţiat ca fiind unul dintre motivele principale pentru folosirea de software autorizat şi licenţiat. Acelaşi studiu demonstrează că personalul tehnic din cadrul companiilor nu conştientizează cu adevărat dimensiunea problemelor, mai precizează comunicatul de presă.
Directorii de Tehnologia Informaţiei (CIOs) intervievaţi estimează că 15% dintre angajaţi instalează software pe reţeaua internă fără cunoştinţa lor, dar subestimează gravitatea situaţiei. Studiul arată că, în realitate, un număr aproape dublu - adică 26% dintre angajaţi -instalează software neautorizat în reţea.
Pe de altă parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg să folosească software nelicenţiat sau să încalce în alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale.
Potrivit comunicatului, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a continuat, în 2011-2016, investigaţiile legate de cazuri de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultând peste 1.000 de verificări efectuate. Numai în ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.500 de sisteme informatice şi suporturi de stocare, relatează comunicatul.
Gabriela Trifan, comisar şef de poliţie şi director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a afirmat: "Prevenirea utilizării de software nelicenţiat în mediul de business constituie nu doar un obiectiv al Poliţiei Române, ci şi o necesitate la nivelul societăţii (...) Campania «Folosind software nelicenţiat îţi laşi securitatea la întâmplare» îşi propune să crească nivelul de informare şi conştientizare a reprezentanţilor companiilor cu privire la consecinţele (legale şi de securitate) ce decurg din utilizarea de software piratat sau nelicenţiat".
În cadrul campaniei se desfăşoară activităţi comune de informare pentru peste 20.000 de companii mici şi mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile care să le ajute să identifice şi să evite software-ul contrafăcut sau nelicenţiat şi astfel să gestioneze riscurile asociate acestuia, legale şi de securitate informatică.