Partidele politice recurg la tot felul de subterfugii pentru a reuşi să atragă o parte cât mai consistentă din electorat. Atât puterea cât şi opoziţia parlamentară au recurs concomitent la o strategie care se aplică mai ales în anchetele penale: "poliţistul bun, poliţistul rău", o schemă care de multe ori reuşeşte să-i descumpănească pe infractori. În cazul de faţă evident că este vorba de alegători. Declaraţiile şi luările de poziţie din ultimele două săptămâni au lăsat să se întrevadă care sunt "bunii şi răii" din USL, PDL, UNPR, UDMR.
În ceea ce priveşte opoziţia, lucrurile sunt evidente încă de la investirea noului cabinet. Victor Ponta şi-a asumat rolul de personaj pozitiv, dispus la dialog, în anumite condiţii, gata să lanseze punţi de legătură spre actuala conducere: "Eu m-aş duce la un dialog cu cei de la Putere, şi noi am merge la acest dialog, dacă ar exista un prim semn că pentru ei nu este mai important interesul de partid". Şi în ceea ce priveşte puterea devine tot mai evident că premierul Mihai Răzvan Ungureanu este scos în faţă în rolul de erou pozitiv şi parţial Vasile Blaga se înscrie în această categorie. Primul a făcut eforturi evidente să demonstreze că va avea o cu totul altă abordare în relaţia cu USL, faţă de aceea a lui Emil Boc. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader a anunţat că premierul intenţionează să demareze consultări cu opoziţia: "S-a discutat la nivelul BPN că va exista o invitaţie din partea premierului Ungureanu, adresată opoziţiei. Aşteptăm să se materializeze". Acest gen de abordare încearcă să atragă " votanţii nehotărâţi" şi pe aceea care nu sunt adepţii conflictelor politice interminabile.
Pentru nucleele dure ale partidelor, există politicianul cu discurs intransigent, veşnic în poziţie de atac. Crin Antonescu, Roberta Anastase, Dan Voiculescu, Elena Udrea, Emil Boc se înscriu cu succes în această categorie. Ultima declaraţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, demonstrează că pe acest culoar nu poate fi vorba de o colaborare: "Am asistat în ultimele săptămâni la zbaterea imatură a liderului PSD Victor Ponta în a găsi justificări pentru o grevă parlamentară de lux, lipsită de orice fel de fundament democratic.(...) Pentru că singura sa preocupare în aceste zile este să ceară demisii sau, mai nou, să ne ameninţe cu propria demisie, i-aş sugera public domnului Ponta să le ceară demisia atât partenerului său de alianţă Crin Antonescu cât şi şefului lor informal, Dan Voiculescu. Primul ar trebui să plece din Parlament pentru 0% prezenţă în Senat, iar cel de-al doilea pentru că ocupă înalta funcţie de vicepreşedinte al Senatului din postura de turnător dovedit al fostei Securităţi". La fel de ferm pe poziţie se situează de fiecare dată şi Crin Antonescu, ultimul anunţ al acestuia fiind legat de faptul că parlamentarii opoziţiei nu vor participa, pe 7 martie, la discursul şefului statului, rostit în faţa camerelor reunite.