POLONIA Autoritatea de reglementare sprijină modificarea legislaţiei privind împrumuturile în valută

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 octombrie 2016

Autoritatea de reglementare sprijină modificarea legislaţiei privind împrumuturile în valută

Noul şef al Autorităţii de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF), Marek Chrzanowski, a afirmat că sprijină planurile Băncii Centrale a Poloniei să diminueze costurile generate de implementarea legislaţiei care forţează creditorii să înapoieze clienţilor unele taxe de la împrumuturile în valută, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Dacă modificările propuse de Banca Poloniei sunt implementate, costul suportat de bănci se va ridica la aproximativ patru miliarde de zloţi (1,02 miliarde de dolari), mai precizează agenţia de presă. Recent, KNF estimase că aceste costuri se vor ridica la 9,3 miliarde de zloţi, ceea ce ar fi provocat o scădere semnificativă a acţiunilor băncilor poloneze.

De peste un an, autorităţile de la Varşovia încearcă să găsească metode ca să-i ajute pe cei 565.000 de polonezi care au luat credite în valută, majoritatea în franci elveţieni, dar fără să destabilizeze industria bancară. Cel mai recent proiect de lege, susţinut de preşedintele Andrzej Duda, prevede că băncile trebuie să-i compenseze pe clienţi pentru profiturile "excesive" obţinute în urma tranzacţiilor valutare.

Miercuri, proiectul va intra în dezbaterea Parlamentului.

"Mă bazez pe modificarea proiectului în timpul dezbaterilor parlamentare, în linie cu modificările sugerate de Banca Poloniei, astfel încât să fie redus riscul la adresa stabilităţii financiare. Vrem să evităm orice dezechilibre şi orice volatilitate care ar putea destabiliza sistemul bancar polonez", a afirmat, ieri, Chrzanowski.

În august, Polonia a oferit băncilor stimulente pentru a-i ajuta pe cei care au luat credite ipotecare în franci elveţieni să le convertească în zloţi, o măsură mai puţin dură decât precedenta propunere ce viza un proces de convertire obligatoriu.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen şi BCP.

Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb