Ponta a cerut sprijinul Consiliului Concurenţei pentru reducerea TVA la alimente

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Politică / 17 aprilie 2015

Ponta a cerut sprijinul Consiliului Concurenţei pentru reducerea TVA la alimente

Premierul Victor Ponta a solicitat, ieri, sprijinul Consiliului Concurenţei pentru corecta aplicare a reducerii TVA la toate produsele alimentare, de la 1 iunie.

Domnia sa a explicat: " Experienţa reducerii TVA la pâine are părţi pozitive şi părţi negative. Acum, însă, va fi o reducere pentru toate produsele alimentare şi vreau să cred că regulile competiţiei şi regulile pieţei libere vor funcţiona cu adevărat şi nu ne vom trezi cu noi carteluri care, de fapt, să oprească ceea ce ne-am dorit, respectiv o competiţie deschisă, preţuri mai mici şi calitate mai mare".

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a spus că instituţia a primit foarte multe solicitări, în ultima perioadă, de la companiile din domeniu, care vor să ştie cum să procedeze pentru transmiterea către cumpărători a reducerii TVA.

Domnia sa a spus: "Reducerea TVA la alimente de la 1 iunie trebuie să se vadă în preţul de la raft, dar comercianţii nu vor avea voie să decidă, de comun acord, să scadă preţurile, de exemplu, cu 5 lei în toate reţelele comerciale. Şi atunci sfatul nostru a fost ca, în cadrul asociaţiilor de profil, recomandarea să fie de reducere a preţurilor cu cel puţin 12% (n.r. procentul corespunzător diminuării TVA). Noi nu agreăm impunerea de preţuri minime, pentru că limitează concurenţa".

Bogdan Chiriţoiu a mai afirmat că preocuparea Consiliului Concurenţei este ca reducerea TVA la alimente să se vadă în preţul de la raft şi consideră că Monitorul preţurilor reprezintă un instrument foarte bun pentru a supraveghea evoluţia pieţei. Domnia sa susţine că proiectul este blocat pentru că nu există acordul marilor lanţuri de supermarket-uri.

Memorandum-ul privind înfiinţarea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum a fost aprobat de Guvern la finalul anului trecut, scopul proiectului fiind oferirea posibilităţii consumatorilor de a compara preţurile din magazine. Însă Asociaţia Marilor Reţele Comerciale nu este de acord cu acest instrument şi i-a contestat utilitatea. Marile reţele susţin că modificările de preţ pot apărea zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi, iar consumatorul ar beneficia efectiv de preţ doar dacă navighează tot timpul pe Internet şi merge rapid în magazin.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a amendat, cu 154 milioane de lei, 25 de companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare, pentru înţelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009.

Primul ministru Victor Ponta a felicitat Consiliul Concurenţei pentru că a pus accentul pe prevenţie şi nu a urmat tendinţa altor structuri, care au ales "o cale miliţienească". "Nu dau nume şi nu precizez la cine mă refer, că unii sunt în sală şi ştiu că, în discuţiile informale, le spun «Instituţiile Republicii Socialiste România», pentru că s-au întors la anumite practici", a precizat premierul. Întrebat ulterior de presă la cine s-a referit, Victor Ponta a spus că a vizat o instituţie de control, şi nu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sau Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb