PONTA DESPRE "SCANDALUL BLAIR": "Nu am cerut bani; merg cu toată încrederea în faţa magistraţilor"

Mina Irina
Anticorupţie / 12 septembrie 2016

Actualizare 21:29 Ana Birchall despre vizita lui Blair: "În calitate de secretar internţional al PSD era o obligaţie profesională"

Deputatul PSD Ana Birchall a afirmat, pe pagina sa de Facebook, că în calitate de secretar internaţional al PSD era obligată în privinţa organizării unor evenimente şi a precizat că nu are nicio calitate în dosarul referitor la vizita la Bucureşti a fostului premier britanic Tony Blair.

"În calitate de secretar internaţional al PSD era o obligaţie profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitaţi de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaţionale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activităţi despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe domnul Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susţinerea consecventă a domniei sale faţă de aderarea României la Uniunea Europeană. Totodată, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucureştiul pe hartă, în discuţiile şi întâlnirile oficiale susţinute fiind abordate teme de interes general şi nu chestiuni politice înguste", a precizat Ana Birchall.

Fiind persoana care a mijlocit dialogul iniţial şi schimbul de contacte între echipa Blair şi fundaţia din România ce a făcut posibil evenimentul, Ana Birchall a precizat că implicarea sa ulterioară a vizat exclusiv elemente de agendă şi protocol între care recomandări de potenţiali invitaţi la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass-media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

"În acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acţiune caritabilă indicată de domnia sa. Neavând legitimitatea şi calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară am transmis fundaţiei organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuţia mea oprindu-se aici. Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnată de Fundaţia gazdă din România, inclusiv formatul final al dezbaterii şi lista aferentă de invitaţi. Regret faptul că un eveniment benefic pentru imaginea României a luat o asemenea turnură, însă consider oportun ca instituţiile abilitate să facă lumină, întrucât confuzia şi anatemizarea sunt mult mai nocive. Precizez ca nu am nici o calitate în acest dosar", a încheiat deputata PSD, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Fostul premier Victor Ponta a relatat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că iniţiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la Bucureşti i-a aparţinut Anei Birchall, apoi au fost cooptate două fundaţii şi Ambasada Regatului Unit la Bucureşti, şi că nu a ştiut cuantumul onorariului şi nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghiţă pentru a-l promova candidat.

"Voi merge cu toată încrederea în continuare în faţa judecătorilor având conştiinţa curată şi fiind convins de nevinovăţia mea! (...) Având în vedere decizia judecătorilor de la ÎCCJ, am dreptul să îmi exprim public punctul de vedere referitor la acuzaţiile publice ale DNA Ploieşti. (...) Nu doresc şi nu cred că procesele se judecă la televizor sau în presă, dar atunci când eşti acuzat public, trebuie să răspunzi public În acest fel, oamenii pot să îşi facă propria opinie. Şi când ştii că eşti nevinovat, atât decizia judecătorilor, cât şi părerea oamenilor este la fel de importantă", afirmă fostul lider al social-democraţilor.

Acesta susţine că nu a cerut niciodată bani de la cineva pentru sine ori pentru PSD ca să-i susţină candidatura.

"Nu am cerut niciodată, nici pentru mine, nici pentru PSD, vreo sumă de bani niciunei persoane pentru a fi candidat! În cei aproape 6 ani cât am fost lider al PSD am semnat liste de candidaturi pentru mii de primari, consilieri locali şi judeţeni; pentru sute de deputaţi şi senatori; pentru zeci de europarlamentari! În România, în care toţi oamenii publici se cunosc şi vorbesc, nimeni niciodată nu m-a acuzat de aşa ceva! Este o acuzaţie nu doar nedreaptă, ci şi defăimătoare la adresa imaginii mele politice - şi în dosarul cauzei nu există nicio probă în sensul infracţional de mai sus! - procurorii mai afirmă că, în urma vizitei Dlui Tony Blair din 26 Martie, am «obţinut foloase nepatrimoniale constând în imagine». Reamintesc că în Martie 2012 nu era campanie electorală, că eu am candidat în Decembrie într-un colegiu din Judeţul Gorj, pe care îl câştigasem oricum în anul 2008, şi unde PSD a avut mereu un sprijin electoral consistent şi că USL se afla în toate sondajele de opinie la o distanţă uriaşă faţă de ceilalţi competitori politici", arată Ponta.

El s-a referit apoi la acuzaţia de "complicitate morală la spălarea banilor".

"Suma de 220.000 euro precizată de procurori că ar fi fost donată către diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodată în posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus şi nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta. Nu am cunoscut niciodată (până în ziua de 6 Septembrie 2016) cuantumul, nici cine a plătit-o şi nici cine a fost beneficiarul ei! În consecinţă, rezultă foarte clar din toate actele de la dosar că nu pot să fiu complice (nici măcar «moral») la spălarea unor bani de care nu ştiu, pe care nu i-am deţinut niciodată, plătiţi de o firmă de care nu am auzit niciodată către societăţi şi fundaţii din Marea Britanie pe care nu le cunosc! - nu rezultă din nicio probă depusă la dosar că banii pentru donaţii provin dintr-o infracţiune şi nici că organizatorii sau beneficiarii ar fi avut cunoştinţă sau suspiciuni rezonabile că ar fi vorba de bani «murdari»; am avut o singură discuţie pe tema acelor bani cu domnul Dan Sultănescu, la momentul în care a fost publicat în presă faptul că Fundaţia sa foloseşte bani din fonduri europene pentru vizita lui Tony Blair. Dan Sultănescu m-a asigurat că nu au fost nici bani europeni, nici bani publici, ci doar «donaţii private», ceea ce a şi transmis oficial într-o declaraţie către presă", mai susţine fostul premier.

În ceea ce priveşte invitarea lui Tony Blair în România, Victor Ponta arată că iniţiativa i-a aparţinut Anei Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD, devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012.

"Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne iar invitaţia a fost transmisă printr-o Fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK cât şi cu PSD)", adaugă el.

În programul vizitei au fost incluse întâlnirea cu prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu la sediul Guvernului, despre care Ponta spune că nu i-a convenit, dar nu era în poziţia de a schimba programul, întâlnire la Ambasada Marii Britanii, conferirea titlului de "Doctor Honoris Causa" la Universitatea Româno-Americană, urmată de un discurs în Aula Universităţii.

"Implicarea mea în această vizită a constat în primirea dlui Blair la sediul PSD şi un scurt cuvânt în deschiderea speech-ului de la URA. Moderator a fost dl Emil Hurezeanu şi invitaţi personalităţi de cel mai înalt nivel din viaţa publică românească. Fiind vorba de o personalitate ca Tony Blair şi pentru a reduce costurile organizatorilor, am fost de acord ca în partea de organizare efectivă să ajute şi alte persoane care lucrau cu mine în activitatea curentă de la PSD. Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că Dl Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei şi partea de donaţii au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele două Fundaţii care au organizat (Center for American Progress şi Fundaţia Multimedia) şi cu Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Am aflat pentru prima dată suma donaţiei, firma care a donat şi beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploieşti", detaliază Victor Ponta.

Cât despre despre candidatura lui Sebastian Ghiţă la alegerile din 2012, Ponta spune că are cu acesta o relaţie de prietenie "de notorietate".

"Am făcut împreună Revelionul 2011/12 la Viena, aşa cum a fost relatat şi în mass-media. Ţinând cont de natura acestei relaţii, afirmaţia că «mi-am folosit autoritatea asupra lui în calitate de Preşedinte PSD» este evident o speculaţie pe care o pot demonta cu martori care cunosc raporturile reale dintre noi. Faptul că i-am promis lui Sebastian Ghiţă în Martie 2012 că va fi «pe listă pe un loc eligibil» la alegerile parlamentare este total neadevărat şi ilogic din următoarele motive: nu am discutat cu nimeni despre candidatura la Alegerile Parlamentare până după Alegerile Locale care au avut loc pe 10 Iunie; cu acea ocazie, mulţi parlamentari au fost aleşi primari (cazul senatorului Iulian Bădescu, care a devenit primar al Ploieştiului) eliberând locurile în Parlament; în 2012 nu au existat liste, ci colegii uninominale (unde fiecare candidat trebuia să obţină singur peste 50% din voturi); PSD a candidat în alegeri nu ca partid, ci sub formula USL - pentru toate candidaturile au semnat cei 4 Preşedinţi ai PNL, UNPR, PC şi PSD; colegiile care reveneau fiecărui Partid membru USL au fost stabilite abia în 15 Septembrie, după întâlnirea de la Murighiol (nu în Martie)!; propunerile de candidaţi au fost depuse şi votate în organizaţiile de colegiu şi apoi în PSD judeţean (în acest caz OJ PSD Prahova), au fost trimise în scris de către Judeţe către Secretarul General Liviu Dragnea, care le-a supus la vot în cadrul Comitetului Executiv National. Eu nu am participat şi votat la nicio adunare PSD judeţeană, cu excepţia Organizaţiei de la Gorj, din care fac parte", a subliniat fostul lider al PSD.

Potrivit lui Ponta, Sebastian Ghiţă nu avea nevoie de sprijinul său pentru a candida în Prahova, pentru că este membru la acea organizaţie din 2002, "avea o relaţie apropiată de notorietate cu preşedintele PSD Mircea Cosma şi primarul de atunci al Municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, şi a participat activ la campania de la alegerile locale, având astfel asigurat sprijinul primarilor din zona şi al activului de partid".

"De altfel, pe rolul DNA exista din luna Aprilie un dosar de urmărire penală privind modul în care lideri locali ai PSD Prahova şi-au exercitat autoritatea şi influenţa ca să îl pună candidat pe Sebastian Ghiţă la alegerile parlamentare în schimbul sprijinului material al acestuia în campania de la locale!!!. Deci, până la urmă, cine l-a pus pe Ghiţă pe listă?!? Eu ştiu răspunsul - el însuşi, cu sprijinul membrilor PSD Prahova care l-au votat şi al cetăţenilor din colegiul său, care au decis cu un procent de peste 60% la alegeri", a adăugat Ponta.

Despre măsurile dispuse prin controlul judiciar stabilit de către procuror asupra sa, Victor Ponta a reamintit că a afirmat încă de la momentul prezentării la Parchet că nu intenţionează să ia legătura cu ceilalţi inculpaţi sau cu martorii din dosar pentru a nu crea suspiciuni că doreşte să îi influenţeze.

El a mai spus că nu înţelege de ce a avut interdicţia de a vorbi cu jurnaliştii despre dosar, mai ales că DNA făcuse publice acuzaţiile, dar dăduse şi informaţii pe surse. Referitor la interdicţia de a părăsi ţara, spune că l-a informat pe procuror şi ulterior a depus la instanţă documente conform cărora avea confirmată participarea la diverse evenimente internaţionale, fiind şi "consilier onorific al unui prim-ministru european".

"La dosarul cauzei se află însă anexat Codul de Etică al PSD, care prevede o interdicţie de a candida pentru cei care sunt sub control judiciar. Am considerat însă că o măsură preventivă nu poate avea un scop politic şi nici nu poate să îmi limiteze dreptul constituţional de a candida. Acestea au fost lucrurile pe care le-am susţinut în faţa magistraţilor ÎCCJ şi pe care doream să le fac cunoscute opiniei publice (atât pentru cei care mă susţin şi au încredere în mine, cât şi pentru cei care, deşi adversari sau care mă antipatizează, cred în principiile democratice şi în drepturile noastre fundamentale)! Evident că la solicitarea magistraţilor, a colegilor mei de partid sau a mass-media sunt gata să prezint şi alte aspecte relevante legate de acest caz, care pun în pericol nu doar interesele PSD, ci şi imaginea României în faţa partenerilor noştri occidentali!", încheie fostul premier, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb