PONTA, PENTRU PRIMA DATĂ LA BVB Limba engleză românească şi poloneză

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2014

Lucian Anghel, preşedintele BVB, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, l-au întâmpinat pe premierul Victor Ponta.

Lucian Anghel, preşedintele BVB, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, l-au întâmpinat pe premierul Victor Ponta.

Unul din doi minte: Victor Ponta si Ludwik Sobolewski (directorul general al BVB) nu s-au înţeles, la întâlnirea lor, de ieri, prilejuită de vizita premierului la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde a deschis şedinţa de tranzacţionare (coincidenţă sau nu, ieri, a fost a doua zi de campanie electorală pentru Presedinţie, în care este înscris şi premierul Ponta).

Victor Ponta a declarat, în ocazie: "Domnul Sobolewski, care dincolo de a fi un bun manager, are şi un pic de diplomaţie în a discuta cu oamenii politici, mi-a adresat o provocare.

A zis că dacă tot mai rămân doar puţin timp prim ministru, măcar să finalizez ceea ce am început, şi anume reforma structurală a pieţei de capital. A funcţionat provocarea. Am discutat cu Ministerul de Finanţe, astfel încât, în termenul cel mai scurt, să avem adoptată legislaţia dorită de piaţa de capital".

Declaraţia este îndeajuns de uimitoare, pentru că, în mod normal, mandatul de premier al lui Victor Ponta mai are încă doi ani până să expire, astfel că, dacă Ludwik Sobolewski îi va fi spus aşa ceva, atunci subînţelesul ar fi că mizează pe victoria premierului în alegerile prezidenţiale, care se vor ţine luna viitoare.

Şi chiar de ar fi asta doar o linguşire, directorul general al Bursei va fi trecut "linia roşie" a demarcării pieţei valorilor mobiliare de sfera politicului, ceea ce ar fi un fapt fără precedent în istoria ei, care cuprinde de toate, numai aşa ceva nu.

Uimiţi de întâmplare, am încercat să o clarificăm, dar Sobolewski a negat că ar fi discutat cu Ponta în termenii relataţi de acesta din urmă.

Întrebat la ce s-a referit când a spus că "premierul mai are scurt timp în fruntea Guvernlui", Ludwik Sobolewski ne-a declarat: "Nu am spus aşa ceva. Singura nuanţă legată de timp a fost următoarea: avem foarte puţin timp la dispoziţie dacă vrem să fim văzuţi ca posibilă piaţă emergentă, întrucât reforma trebuie să înceapă şi să afecteze fluxurile, ceea ce va lua ceva timp".

Întrebat dacă premierul a minţit, Ludwik Sobolewski a răspuns că nu mai are alte comentarii de făcut.

Sunt doi oameni maturi.

Ponta este cunoscut că le învârte după cum îi convine (vezi plagiatul, aşa-zisa creştere a unor pensii la care, de fapt, Guvernul greşise anterior calculele iar acum, doar, îşi corecta aritmetica), dar şi Sobolewski este la fel (vezi ascunderea cuantumului salariului, calculat pe criterii vicioase, interpretarea că n-ar fi angajat al Bursei şi cum şi-a luat al doilea job la preşedinţia Poştei când a semnat că-şi va dedica Bursei timpul de muncă, sută la sută).

Nu putem şti ce vor fi vorbit.

În schimb, ştim sigur că au vorbit în engleză, unul cu accent românesc, celălalt cu accent polonez.

Întrucât niciunul nu stăpâneşte bine limba, am putea lansa suspiciunea că nu s-au înţeles lingvistic (deşi, nimeni n-ar crede-o).

Aceasta a fost prima vizită a lui Ponta la BVB, în condiţiile în care, în momentele listărilor marilor companii de stat - Romgaz şi Electrica - premierul a preferat să meargă să deschidă şedinţele de tranzacţionare la Bursa din Londra.

"La această procedură tradiţională (n.r. - de deschidere a şedinţei bursiere), am asistat la Londra, de două ori. Este adevărat că trebuia să asist, în primul rând la Bucureşti, abia apoi în alte capitale", a recunoscut Victor Ponta.

Domnia sa şi-a arătat deschiderea să adopte, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificările legislative cerute de grupul de lucru din jurul BVB, pentru eliminarea "barierelor" din calea dezvoltării pieţei de capital (aşa cum au fost ele numite).

Potrivit premierului, rămâne de finalizat forma în care vor fi adoptate modificările legislative: "Aş fi zis că se impune o Ordonanţă de Urgenţă. A picat, însă, într-un moment în care mai multe ambasade au spus să nu mai emitem ordonanţe de urgenţă, după care i-am întrebat pe respectivii ambasadori dacă în domeniul pieţei de capital este bine să dăm ordonanţe de urgenţă şi au spus că da. Aşa încât, există ordonanţe bune şi ordonanţe proaste în funcţie de interesul politic care n-ar trebui să influenţeze dezvoltarea pieţei de capital. Mai fac o analiză cu Ministerul Finanţelor. Sunt gata să-mi asum un act normativ. Atât timp cât este susţinut de BVB, rerpezentanţii pieţei de capital, BNR, ASF, consider că este un text bun".

Din punctul de vedere al Guvernului, listările realizate până acum au fost operaţiuni de succes, potrivit premierului.

"Acest lucru ne obligă să continuăm programul de privatizări. În 2015, sper să listăm Hidroelectrica, CE Oltenia, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa", a mai spus Ponta, adăugând: "Companiile din portofoliul Guvernului au nevoie de creşterea capitalului, de management performant şi proceduri transparente".

Victor Ponta s-a arătat surprins de zgomotul asurzitor produs de clopoţelul BVB: "Ideea era să trezim piaţa de capital, nu chiar pe toată lumea din cartier".

Înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, au deschis şedinţele de tranzacţionare de la BVB atât Mircea Geoană, cât şi Crin Antonescu, la rândul său, însă clopoţelul bursier se pare că nu le-a purtat noroc.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Se afla doar intre ciocan si nicovala. Aceasta iti permite un spatiu foarte ingust de manevra. Cu ajutorul domnului Georgescu de la BNR domnul Sobolewski a preluat din mers reforma structurala pe care nu a reusit sa o duca mai departe de compania OMV PETROM, blocandu-se in mrejele domnului Mobius caruia nu a indraznit sa-i spuna ca un raport financiar consolidat in sistem IFRS este singura publicatie pe care investitorii internationali o iau in seama si nu datorita gargaunilor din tartacutza mea cat mai ales regulamentului UE 1606/2002. De la SIF1 pana la SIF5 si FP sunt companii care ar fi trebuit sa reprezinte varful de lance al pietei de capital romanesc. Intrebati-i pe domnii de la Londra ce raport financiar vor lua in seama cand vor dori sa subscrie? Tot cel care a fost aprobat in aprilie 2014, cand s-au repartizat si dividendele (apropo de fapt nu sunt dividende, pentru ca valoarea capitalului social in sistem IFRS ar fi mai mare decat capitalul propriu :-)) si atunci am avea cumva aceeasi situatie ca la OMV PETROM, unde totusi in aprilie 2013 doamna Gheorghe a incuviintat in cele din urma sa-mi dea dreptate(sau cel putin domnului Baetge si a domniei sale lucrare de capatai Bilanzen, pagina 517 ) si sa inteleaga ca valoarea capitaluli social nu poate fi diferita in RAS si IFRS si astfel 13 miliarde si cateva idei de lei paralei sa intre sub ocrotire sociala in IFRS pe care insa in aceeasi sedinta i-au scos din ograda si le-au dat drumul pe tarla "Ca urmare a aplicării prevederilor IAS 29

    “Raportarea financiară în economiile 

    hiperinflațio niste“ (aplicabil in Romania 

    pana la data de 1 ianuarie 2004) pentru 

    retratarea capitalului social, o ajustare 

    în valoare de 13.318.955.276 RON a 

    majorat valoarea capitalului social în 

    contrapartidă cu rezultatul reportat. 

    Această ajustare nu modifică capitalul 

    total al societății, dar are un impact 

    negativ asupra rezultatului reportat. " Apoi scadem din nou (vezi metafora cu tzarcul:-) "Directoratul propune acoperirea 

    pierderii contabile reportata provenita 

    din aplicarea pentru prima data a IAS 29 

    „Raportarea in economiile 

    hiperinflationiste ” (in Romania a avut 

    efecte pana la data de 1 ianuarie 2004), 

    prin transferul unei sume de 

    13.318.955.276 RON din contul ”Ajustări 

    ale capitalului social” in rezultatul

    reportat. " in aceeasi sedinta din 22 aprilie 2013. Faptul ca pana in momentul de fata nu exista legatura directa cu marea a orasului Pitesti ar fi , bineinteles dupa umila mea parere, singura nerealizare a doamnei Gheorghe, pe care deunazi am observat ca se afla la loc de cinste in topul celor mai ravnite doamne CEO. Cat despre clopotel ,va rog frumos lasati diminutivele, aceea e talanga in toata regula...si ar fi trebuit sa dea de gandit domnului Ponta cand a spus faptul ca Oltchim a primit raspuns in data de 6 martie 2012 , desi in viata de zi cu zi era 7 martie. Cat despre ce raspuns a primit nu trebuie sa ne mai facem griji pentru ca probabil (de fapt aceasta este cea mai plauzibila explicatie in data de 6 martie nu se aprobase DES (debt to equity swap) insa domnia sa afland de rezultat a negociat toata noaptea cu domnul Almunia si astfel in data de 7 martie a fost dat si OK-ul, insa nevrand sa se laude cum a negociat domnia sa a preferat sa mentioneze vechea data. Cat despre idea ca numai in timpul domniei sale Romania a avut crestere pozitiva trebuie doar sa-l intrebe pe domnul Schulz de ce a fost asa de surprins cand a auzit pe 28.06.2012 ca Romania a avut crestere BIP de 2.5% in 2011 (daca nu eram brute mai vedeam noi crestere IOC, dar fiind brute a fost trecuta MINUS sau presupun ca dansul a stiut dinainte ca ii vand gogosi, desi eu vream doar sa-mi explice ce inseamna in germana VAX ALBINA (nullachtfünfzehn). Va urez o seara placuta si nu uitati sa fiti fidei dictonului LAPTE si VIRTUTE :-) Sincerly Yours, Virgin Beast , a very good friend of Mr. Quest and the very best friend of Mr. Treichl and new friend of Mr. Spurny u.s.w. :-)  

    inteleg asa:

    1. Ponta minte cum respira (asta din TOATA presa, nu doar din articol);  

    2. Sobolewski pare sa minta prin omisiune (doar din articol) 

    Asta ma face sa cred ca totusi Ponta minte mai mult decat oficialul bvb. 

    In sprijinul celor afirmate, o alta declaratie a lui Ponta (din articol):"Aş fi zis că se impune o Ordonanţă de Urgenţă. A picat, însă, într-un moment în care mai multe ambasade au spus să nu mai emitem ordonanţe de urgenţă, după care i-am întrebat pe respectivii ambasadori dacă în domeniul pieţei de capital este bine să dăm ordonanţe de urgenţă şi au spus că da. (...)" Bla bla bla. Sigur, acum pe Ponta il intereseaza ce zic ambasadele despre o OUG care ar schimba legea pietei de capital. Oh,nu! Dar cand vine vroba despre OUG pt servirea interesului in politica, nu mai ascultam de nimeni. Asa ca..cine minte mai mult?

    P.S. Constructia "Nu putem şti ce vor fi vorbit." nu e corecta, pentru ca in acest caz au vorbit in trecut, la deschiderea sedintei BVB.  

    1. Limba romana are si ea un echivalent al lui "future in the past"; mai intereseaza-te, exprimarea este corecta.

      Va dati seama daca Ponta a ajuns la varsta de 40 de ani sa minta in halul acesta ce se va intampla pana intra in pensie ,va deveni un dr.

    Minte al treilea care nu se semneaza;acest articol este marca Make. 

    1. la Presedintie, deoarece doamna Adina are suficienta experienta acumulata pentru ca articolele dumneai sa para a avea semnatura Maestrului. Ar fi un nonsens. Esti cumva de alta parere?

    Ponta nu mai are de ales pentru ca nevoia de bani vine din a vorbi engleza vrei nu vrei. Situatia din prim-ministeria lui nu e roza deloc iar mutarea in alt palat nu-l va sterge de sursa de rahat aruncata de la ambasadele straine ce ne vor numai de bine.La final, totul este amestecat iar dupa experienta pontilicului tara a ajuns acolo unde era de asteptat !

    Pe langa cele semnalate de autorul articolului mai putem spune ca Sobo a angajat o fatuca poloneza fara mare experienta pe care a pus-o intr-o pozitie cheie si care mai are un job in Polonia, Katarina parca o cheama. Fata poate livra informatii confidentiale oricui pentru ca nu e exclusiva cu BVB. Vai de capul vostru de rumuni trogloditi!!

    Polonezul merge pe maximizarea profitului ducand bursa in jos , sunt curios cat o sa-i tina ,rezultatele se vor vedea anul viitor , vor ramane fara actionari vom vedea atunci de unde isi vor mai lua salariile ca Polonezul isi face coada colac si pleaca .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb