Ponta sprijină la greu industria

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 martie 2014

Ponta sprijină la greu industria

Premierul Victor Ponta s-a hotărât, aşa cum a anunţat ziarul BURSA încă de săptămâna trecută, să sprijine marii consumatori de energie şi gaze, care se plâng de preţurile prea mari. Metoda de sprijin pentru consumatorii mari din energie este scutirea de la plata a 85% din costurile cu certificatele verzi, conform regulilor permise de UE pentru ajutorul de stat în domeniu. Nu se ştie, însă, cum vrea primul-ministru să ajute consumatorii mari de gaze, pe care s-a rezumat să îi anunţe din Parlament că vor avea un preţ de referinţă la nivelul celui din ianuarie 2014.

Update 17:19 Consiliul Investitorilor Români, mulţumit de sprijinul guvernamental

Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociaţiei Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), îşi exprimă satisfacţia pentru decizia Guvernului de a susţine industria, în baza unui pachet de măsuri de sprijin, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Apreciem demersul Cabinetului Ponta, care vine şi salvează, măcar parţial, industria autohtonă şi, pe această cale, asigurăm autorităţile de sprijinul şi colaborarea noastră. Pentru noi este un semnal pozitiv că < vocea > noastră s-a făcut auzită, propunerile avansate de premierul Victor Ponta regăsindu-se, practic, în demersurile noastre pentru sprijinirea mediului de afaceri", transmite CIR.

Guvernul a anunţat că va adopta hotărârea privind cota de energie regenerabilă care va fi subvenţionată, astfel încât preţurile pentru consumatorii casnici şi industriali nu vor mai creşte. Practic, se menţine cota de 11,1%, aceeaşi ca anul trecut.

ANRE estimează o putere instalată de circa 6 mii de megawaţi (MW) la sfârşitul acestui an, faţă de circa 3 mii MW prevăzuţi în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER).

"Creşterea capacităţilor instalate a avut loc în perioada 2012 - 2013, când sistemul de promovare a surselor regenerabile era văzut ca fiind cel mai generos din Europa, dar această creştere a capacităţilor instalate a coincis şi cu scăderea consumului intern de energie", transmite CIR.

Conform ANRE, fără această modificare legislativă, impactul mediu în factura consumatorului final în anul 2014 ar fi putut ajunge la circa 83 lei/MWh (aproximativ 20 euro/MWh), faţă de circa 30 lei/MWh în anul 2012 şi 35 lei/MWh în prezent. Astfel, prin această nouă propunere legislativă, impactul rămâne la 35 lei/MWh (aproximativ 8 euro/MWh), încă un cost important, dar mult diminuat faţă de 20 euro/MWh.

Altă măsură anunţată de autorităţi o reprezintă eliminarea taxei de cogenerare pentru exportul de electricitate.

Consumul de energie electrică în ţara noastră a scăzut mult, astfel încât exportul de electricitate ar putea să fie o şansă pentru producătorii mai scumpi, precum cei pe cărbune sau gaze naturale (Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Galaţi etc.), apreciază CIR. Pe bursa de energie de la Bucureşti (OPCOM), preţurile energiei sunt compatibile cu cele de pe pieţele regionale, adică aproximativ 35 euro/MWh. Taxa de cogenerare aplicată energiei produse în România este în valoare de aproximativ 4 euro/MWh (18,3 lei/MWh), ceea ce a dus la un preţ la export de circa 39 - 40 euro/MWh, mult peste cel din ţările unde s-ar fi putut exporta. Eliminându-se taxa de cogenerare, electricitatea produsă în România devine competitivă pe pieţele externe, mai consideră investitorii.

Pe baza pachetului de sprijin pentru industrie (care va fi aprobat mâine în şedinţă de Guvern), pentru consumatorii eligibili va exista un preţ de referinţă la gaze, pentru tranzacţiile bursiere, la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali, valoarea acestuia fiind cea de la 1 ianuarie 2014: 230 de dolari la mia de metri cubi.

"În acest fel, pe de-o parte, România îşi menţine angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, iar, pe de altă parte, impactul va fi determinat în baza liberei concurenţe, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică", se mai arată în comunicat.

Pe 8 aprilie, Comisia Europeană va publica regulamentul şi ghidul prin care fiecare ţară membră va putea să asigure o schemă de reducere a cheltuielilor cu energia regenerabilă cu 85% pentru consumatorii industriali.

CIR recomandă ca, imediat după aceea, "să se implementeze şi în România această facilitate. Este o soluţie foarte bună pentru marii consumatori de electricitate, ale căror costuri cu energia verde sunt de zeci de milioane de euro anual. Cum piaţa este globală, aceste taxe sunt, de fapt, discriminatorii pentru producătorii europeni, în general, şi pentru cei români, în special (pentru că, la noi, schema de susţinere a energiei regenerabile era una dintre cele mai generoase din Europa) faţă de competitorii de pe piaţa mondială, care nu trebuie să plătească aceste taxe (precum cei din SUA şi China)", transmite comunicatul.

"Salutăm - cu speranţă şi încredere - intenţia Guvernului de a reduce CAS cu 5 puncte procentuale, precum şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, incepand cu 1 iulie 2014. Am reţinut că o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale pentru semestrul II va avea un impact bugetar negativ de 2,6 miliarde lei, iar, pentru 2015, impactul negativ va fi de 5,2 miliarde lei. Susţinem Guvernul în misiunea de reducere a cheltuielilor acolo unde este posibil, respectiv obţinerea unor venituri suplimentare. În acest sens, CIR îşi oferă sprijinul şi expertiza în acţiunea Guvernului de reducere a evaziunii fiscale, una dintre cele mai corecte metode de creştere a veniturilor bugetare. Numai din reducerea evaziunii fiscale la TVA se poate conta pe o sumă de 10 miliarde de euro anual venituri în plus la bugetul statului. Apreciem, de asemenea, că scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, de la 1 iulie 2014, va atrage investiţii, retehnologizări, noi tehnologii, noi locuri de muncă, ceea ce înseamnă, de fapt, mai mulţi bani la bugetul statului", conchide documentul.

Consiliul Investitorilor Români este organul de reprezentare al Asociaţiei "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013", organizaţie apolitică şi neguvernamentală, ce reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro, în industrie, agricultură, turism, IT&C, construcţii etc.

---

Premierul Victor Ponta a anunţat, aseară, în Parlament, mai multe măsuri prin care vrea să ajute marii consumatori de energie şi de gaze să îşi menţină competitivitatea pe piaţa europeană şi mondială, dar fără a detalia metodele. Dacă la energie este clar că Guvernul va scuti marea industrie de plata a 85% a certificatelor verzi, la gaze mesajul a fost mai mult decât eliptic, fiecare putând înţelege ce doreşte.

Domnul Ponta a spus: "Pe 8 aprilie, Comisia Europeană va publica regulamentul şi ghidul prin care fiecare ţară membră va putea să asigure o schemă de reducere cu 85% pentru consumatorii industriali a cheltuielilor cu energia regenerabilă. La gaze, de la 1 aprilie preţul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern şi aplicat de noi, va creşte cu 2%. În schimb, pentru toţi cei aflaţi pe piaţa liberă preţul de referinţă va fi cel de la 1 ianuarie 2014".

Sursele noastre din piaţa gazelor susţin că primul ministru vrea, de fapt, să modifice ordonanţa de urgenţă 7/2013 prin care se aplică impozitul de 60% pe veniturile producătorilor de gaze obţinute din liberalizarea pieţei: "Ordonanţa impune ca impozitul aplicat pentru cantităţile de gaze vândute pe piaţa liberă să se facă la preţul stipulat în calendarul de liberalizare, care se adresează numai pieţei reglementate. Practic, Guvernul a forţat producătorii să vândă pe piaţa liberă fără discount, la preţurile din calendar. Modificând ordonanţa, preţul de referinţă al gazelor la care va fi aplicat impozitul de 60% pentru piaţa liberă, va fi cel negociat direct între producători şi marii consumatori. În plus, agenţii economici care au rămas în piaţa reglementată vor putea trece în piaţa liberă de la 1 aprilie pentru a putea beneficia de un preţ mult mai bun".

Conform calculelor surselor noastre, pe fondul scăderii accelerate a consumului, preţul stabilit liber ar urma să rămână în jurul nivelului actual de 230 de dolari pe mia de metri cubi pentru producţia internă. Importurile de gaze cunosc un trend descrescător din cauza scăderii cererii din toată Europa, iar respectarea calendarului ar însemna ca preţul gazelor interne să sară peste media cotaţiilor, mai afirmă sursele citate.

Conducerea ANRE a declarat, recent, că a atras atenţia Guvernului că intervine în piaţa liberă a gazelor prin modul în care a dispus aplicarea impozitului de 60% pe veniturile producătorilor obţinute din liberalizare. În opinia ANRE, Guvernul a intervenit artificial în piaţa liberă impunând un preţ artificial.

Cotă mai mică pentru energia verde

Tot ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va aproba, miercuri, o cotă de 11% pentru energia verde, care va îngheţa costurile la consumator la nivelul anului 2013. Domnia sa a mai spus că Guvernul va pune, miercuri, în discuţie şi eliminarea taxei de cogenerare pentru export, în acest fel fiind încurajate exporturile de energie ale României pe piaţa regională.

Scutirea consumatorilor mari de plata a 85% din certificate se va face după ce va sosi aprobarea de la Comisia Europeană, a declarat, recent, pentru ziarul BURSA, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Furnizorii de energie aşteaptă acum să fie stabilit şi cum se distribuie către restul consumatorilor certificatele neachitate de marea industrie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Am vazut 2 emisiuni TV,"In premiera"si Jocuri de putere",in care se vorbea de mafia lemnului si mafia retrocedarilor.Felicitari realizatorilor,rusine structuriolor statului dela Presedinte,pana la unii din Justitie si Pimarii.De ce a trebuit sa fim noi cu cea mai absurda lege a retrocedarilor?De ce d-lor parlamentari PDL,PNL,UDMR?De ce dl.Basescu si dl Tariceanu?De ce se admit acte false?Ca sa ajunga majoritatea romanilor slugi in propria tara?Rusine vanzatori de tara si de neam!Satul ungar nu a cedat Gojdu,dar noi cedam si ce am mai platit odata.DE CE?

    1. Din cauza lui Ion Iliescu, Adrian Nastase, Victor Ponta etc. si a unora ca tine !?!

      bolsevicule, voi ati furat toata avutiia oamenilor cand ai navalit in 1944 cu tancurile, ati furat to, ati bagat oameni la puscarie si canal, ati distrus democratia

    Din cauza excrocilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb