Ponta: "Vrem proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine, nu şi la cozonac"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2013

Ponta: "Vrem proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine, nu şi la cozonac"

FMI nu a fost de acord, în august, cu TVA de 9% la alimentele de bază

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că intenţionează să pună în aplicare un proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de bază, propunând că, în 2013, să se reducă taxa în cazul pâinii, fără a avea o taxă redusă pe valoarea adăugată pentru unele produse de panificaţie cum ar fi cozonacul.

"Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să luăm pe tot lanţul de producţie să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară, e ca şi cum de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% neîncasări - asta înseamnă să asigurăm banii din altă parte - şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu. Cei de la FMI pe bună dreptate spun < Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA-ul mai mic încasaţi. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă >", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a mai precizat că s-a hotărât să aplice această măsură la pâine pentru că este un produs unde este o "uriaşă evaziune fiscală", dar şi pentru că este un produs extrem de consumat în România, măsura în cauză având "o anumită semnificaţie".

Victor Ponta a precizat că, deocamdată, există discuţii cu ministrul agriculturii şi cu cel al finanţelor pentru punerea în aplicare a acestei măsuri.

Reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului, bani care trebuie asiguraţi din alte sectoare de stat, potrivit primului-ministru, care a subliniat că, în acest moment, trebuie să se găsească formula în care reducerea să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

Guvernul a anunţat încă din luna iulie 2012 că intenţionează să implementeze câteva dintre măsurile pe care mediul de afaceri le solicită de multă vreme, printre care se regăsea şi cea privind TVA de 9% în industria de morărit şi panificaţie.

Ministrul agriculturii Daniel Constantin declara, la vremea res­pectivă: "Ministerul Finanţelor să susţină foarte bine în faţa FMI aceas­tă propunere, care nu trebuie privită ca o propunere socială de scădere a preţului la pâine". Oficialul a adăugat că, prin aplicarea acestei măsuri, autorităţile urmăresc aducerea la suprafaţă a "economiei gri".

"În cazul în care nivelul redus de TVA nu va fi aplicat chiar din acest an (n.r. 2012), bugetul pe 2013 va fi cu siguranţă construit pe o astfel de măsură", a mai spus Constantin, în vara anului trecut.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu au fost de acord, însă, cu măsura de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de bază, exprimându-şi dezacordul în cadrul vizitei din august 2012.

Şi oamenii de afaceri au fost sceptici, încă de la început, în ceea ce priveşte adoptarea unei astfel de decizii.

Modificările legislaţiei cu privire la TVA trebuie gândite cu mare atenţie, consideră Aurelian Dochia, făcând referire în special la reducerea acesteia pentru produsele de morărit şi panificaţie.

La vremea când guvernanţii şi-au anunţat intenţia de a reduce TVA la alimentele de bază, domnia sa ne-a declarat: "FMI nu este interesat de structura bugetului, ci ca acesta să se afle în echilibru. Dacă Guvernul reuşeşte să îl convingă de menţinerea echilibrului în condiţiile adoptării măsurilor cu privire la TVA, atunci este posibil să accepte. Sunt sceptic, însă, că acest lucru se va întâmpla".

Reducerea TVA la 9% pentru anumite categorii de produse trebuie analizată atent, pentru că este dificil de revenit asupra ei, în cazul în care nu produce efectele aşteptate, arată analistul economic.

Laurian Lungu, managing partner "Macroanalitica", susţine că reducerea TVA pentru produsele de morărit şi panificaţie poate să aibă un impact neutru sau chiar negativ asupra încasărilor bugetare.

"Există o probabilitate foarte mare ca veniturile la buget să scadă, chiar şi în condiţiile aducerii unei părţi semnificative din economia nefiscalizată la suprafaţă", consideră domnia sa, care este de părere că există alte mijloace care pot fi folosite pentru combaterea evaziunii fis­cale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb