Mai mult de jumătate dintre concetăţenii noştri au o părere proastă despre modul în care trăiesc (56%), potrivit Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat ieri de Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Doar 42% din populaţie este mulţumită de nivelul de trai şi doar 35% dintre români speră că vor trăi mai bine peste un an. Populaţia este foarte nemulţumită de banii pe care îi cîştigă (74%), iar aproape jumătate (47%) dintre cei intervievaţi se plîng de starea de sănătate.
Nici guvernul nu se bucură de cuvinte de laudă. Potrivit răspunsurilor la întrebarea deschisă "Cum aţi caracteriza pe scurt actualul guvern?, doar 25% dintre români au păreri pozitive despre acesta, în timp ce 39% se referă la actualul guvern în termeni negativi. Dintre aceştia, 7% folosesc termenii de "corupt", "mafiot", "hoţi", iar 14% se referă la "activitate proastă" şi "incompetenţă".
În ceea ce priveşte corupţia, reproşurile se leagă de numărul măsurilor de combatere a acestui fenomen, pe care 19% dintre subiecţii intervievaţi le consideră foarte puţine, 35% le consideră puţine, iar 13% consideră că nu a fost luată nici o măsură.
Nemulţumirea populaţiei cu privire la corupţie nu atinge doar guvernul, ci şi poliţia şi justiţia, a căror prestaţie este sancţionată de 58%, respectiv 59% dintre români. Persoanele asociate executivului, puterii judecătoreşti şi organelor de poliţie se află de altfel în topul celor pe care populaţia îi consideră corupţi aproape în totalitate sau în mare parte. Pe primul loc se clasează însă parlamentarii, pe care îi cred corupţi 58% din cetăţeni. În urma acestora sînt poliţişti (53%), judecătorii (51%), medicii (52%) şi miniştrii (49%). În urma acestora situîndu-se procurorii şi avocaţii (43% fiecare).
Mai mult de jumătate dintre români nu sînt mulţumiţi nici de modul în care funcţionează economia de piaţă în ţara noastră (51%), iar 35% nu sînt satisfăcuţi de nivelul democraţiei. "Cei mulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia şi economia de piaţă sînt, paradoxal, bătrînii, pensionarii şi ţăranii, în vreme ce tinerii sînt profund nemulţumiţi de perspectivele lor", a explicat sociologul Manuela Stănculescu. Domnia sa a arătat că este îngrijorătoare atitudinea în creştere a românilor de a aştepta de la stat să creeze noi locuri de muncă prin înfiinţarea de întreprinderi de stat. "Procentul de 58% a celor ce aşteaptă intervenţia statului nu se poate explica decît prin discursurile pline de promisiuni din campanie ale unor politicieni", consideră Manuela Stănculescu.
Barometrul a fost realizat în perioada 27 aprilie - 16 mai, pe un eşantin reprezentativ de 2.200 de persoane. Intervievarea a fost făcută în premieră de două institute de cercetare: Metro Media Transilvania şi Gallup, iar marja de eroare este de 2,3%.