Oliver Blume, şeful producătorului de maşini sport Porsche AG - o subsidiară a Volkswagen - a anunţat, ieri, că cele mai noi motoare diesel ar putea fi ultimele, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Porsche a investit un miliard de euro în modernizarea principalei sale fabrici - Zuffenhausen (Stuttgart) - unde va produce primul model exclusiv electric, Mission E.
Porsche va crea la Stuttgart cel puţin 1.400 de locuri de muncă pentru a dezvolta, construi şi vinde un rival la automobilul electric Model S al grupului american Tesla. Modelul cu patru locuri Mission E va fi lansat pe piaţă în anul 2019 şi va avea o autonomie de 500 de kilometri.
Este primul producător auto german care declară public că ar putea renunţa la motoarele diesel.
"Bineînţeles că analizăm problema motoarelor diesel. Încă nu am luat o decizie", a afirmat directorul general Oliver Blume într-un interviu acordat Reuters.
Până la sfârşitul deceniului, Porsche va decide dacă motoarele diesel au un viitor în companie, a explicat Blume. În prezent, Porsche analizează strategia sa privind motoarele, iar brandul va oferi în următorii 10-15 ani un mix de motoare cu combustie internă, vehicule hibrid plug-in şi modele complet electrice.
Porsche a raportat vânzări record în primul semestru din 2017, datorită majorării cererii pe cea mai mare piaţă a sa, China.
Un contributor important la profitul grupului Volkswagen, Porsche a livrat pe plan global 126.497 de vehicule în perioada ianuarie - iunie 2017, în creştere cu 7% faţă de primul semestru din 2016.
Rezultatele foarte bune vin pe fondul succesului SUV-ului Macan (creştere de 11% a livrărilor, la 50.000 de unităţi) şi a noului Panamera (avans al vânzărilor de 54% în primele şase luni din acest an).
China, cea mai mare piaţă auto din lume, este acum şi principalul motor de creştere al vânzărilor Porsche. În perioada ianuarie-iunie 2017, producătorul auto a vândut 35.864 vehicule pe piaţa chineză, un avans de 18% faţă de primul semestru din 2016.
În SUA şi Europa, livrările au urcat cu 3% şi, respectiv, 6%.
Datele vin după ce săptămâna trecută Parchetul din Stuttgart (sud-vestul Germaniei) a anunţat că mai mulţi salariaţi ai Porsche AG sunt investigaţi sub suspiciunea de fraudă şi publicitate falsă, pe măsură ce continuă ancheta în dosarul manipulării emisiilor poluante la grupul mamă Volkswagen.
Până acum au fost lansate mai multe proceduri juridice împotriva directorilor de la holdingul Porsche SE, care deţine Volkswagen, precum şi împotriva actualului director general de la VW, Matthias Muller, însă este pentru prima dată când justiţia germană a luat în vizor, în mod direct, producătorul de automobile sportive Porsche AG.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului din Stuttgart, Jan Holzner, a precizat că există suspiciuni privind o posibilă fraudă şi publicitate falsă cu privire la o serie de salariaţi ai constructorului de automobile Porsche şi ai unei filiale americane, dar a refuzat să ofere alte detalii deoarece ancheta este încă în derulare.
În replică, Porsche a subliniat că are o cooperare cu autorităţile şi va face totul pentru a clarifica această afacere cât mai rapid posibil. Porsche a adăugat că nu produce motoare diesel, ci le achiziţionează de la Audi, divizia de automobile premium a grupului Volkswagen.
La finalul anului 2015, Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Grupul german a pus capăt acţiunilor demarate de justiţia americană, după ce a acceptat să plătească o amendă de 2,8 miliarde de dolari. În total, cel mai mare constructor auto din lume a acceptat să plătească aproximativ 23 de miliarde de dolari în SUA, în principal pentru a-i despăgubi pe cei aproximativ 600.000 de automobilişti americani şi a repara pagubele provocate mediului de motoarele sale diesel manipulate.
Porsche va crea la Stuttgart cel puţin 1.400 de locuri de muncă pentru a dezvolta, construi şi vinde un rival la automobilul electric Model S al grupului american Tesla.