Sindicatul Liber ALRO, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Alroproduct şi Sindicatul Prelucrare aluminiu, toate afiliate la Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA", însumând 2.500 de membri, semnalează o situaţie deosebit de gravă asupra economiei naţionale, apărută ca urmare a intenţiei de a opri activitatea la ALRO Slatina, ca urmare a aşa zisului "deficit de energie electrică", potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.
Producătorul de aluminiu ALRO este unic acţionar la ALUM Tulcea, combinatul de producere a aluminei calcinate, cu o capacitate de 550.000 t/an şi la Vimetco Extrusion, unitate de producţie cu o capacitate de 20.000 t/an produse extrudate. În industria aluminiului îşi desfăşoară activitatea peste 3.500 angajaţi, iar posturile a peste 20.000 de salariaţi, din industria orizontală şi a serviciilor, depind de acest segment important al economiei naţionale. ALRO asigură necesarul intern de aluminiu, aliaje din aluminiu şi produse prelucrate şi exportă peste 80% din produsele sale finite, inclusiv produse de înaltă tehnicitate pentru industria aeronautică.
Datorită specificului industriei aluminiului, energia electrică reprezintă 35% şi alumina calcinată 39% din costurile de fabricare a unei tone de aluminiu electrolitic. De asemenea fabricarea unei tone de alumină calcinată implică utilizarea unei mari cantităţi de energie electrică. Procesele de producţie se desfăşoară "în foc continuu", orice discontinuitate generând costuri foarte mari de oprire şi de repornire, atât la ALRO, cât şi la ALUM Tulcea.
Forţa Majoră, declarată de Hidroelectrica, începând cu data de 30 septembrie 2011, a determinat ca această unitate să nu mai poată asigura decât 30% din energia electrică necesară, situaţie în care ALRO se vede nevoit să achiziţioneze restul de energie de pe "Piaţa Zilei Următoare (PZU)" şi "Piaţa de Echilibrare (PE)", unde cantităţile sunt impredictibile, cu efecte catastrofale asupra bunei funcţionări a unităţii. Deja au fost oprite 20% din capacităţiile de producţie şi există riscul ca în anul 2012 să oprească definitiv producţia de aluminiu electrolitic, care va determina disponibilizări masive de personal.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" consideră că oprirea producţiei de aluminiu electrolitic la ALRO ar avea consecinţe grave pentru economia naţională prin diminuarea încasărilor bugetare, a investiţiilor străine şi a exporturilor, se mai arată în respectivul comunicat de presă.