Post-adevărul şi tentaţia minciunii în politică

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 22 ianuarie 2018

CRISTIAN PÎRVULESCU

În epoca politicii post-adevărului - în care adevărul este în cel mai bun caz un element secundar, dacă nu un obstacol - autenticitatea şi justeţea afirmaţiilor nu pare să mai aibă nici importanţă. De aceea, reluând cinematografic aventura din 1971 a New York Times şi Washington Post, care publicau un raport intern al Pentagonului care dezvăluia minciuna din politică, Steven Spielberg ne invită nu doar să reflectam, ci şi să reacţionăm. Când, în interviul său din Le Monde de pe 18 ianuarie, Spielberg avertizează că "libertatea presei nu a fost niciodată atât de ameninţată", nu face decât să explice o evidenţă. Dar cele 7.000 de pagini privind războiul din Vietnam, atunci încă în plină desfăşurare, publicate la începutul anului 1971 nu lansau doar un avertisment privind ipocrizia şi minciuna politică, dar şi impuneau un nou tip de reacţie faţă de de­rivele politice: whistle­blower-ul. Căci Daniel Ellsberg, cel care a pus la dispoziţia celor două ziare raportul care a devenit apoi cunoscut ca Pentagon Papers, şi care anticipa deja scandalul Watergate care va duce la demisia lui Richard Nixon din funcţia de preşedinte al SUA, a inaugurat un nou instrument de influenţare a politicii: lansarea alertelor privind neadevărurile din politică. În faţa acestor dezvăluiri Hannah Arendt constata, în Crizele republicii, că "ne aflăm în locul în care democraţia îşi arată limitele".

Între timp, aceste limite au fost depăşite, iar democraţia a fost trans­formată în post-democraţie, într-o democraţie mimată, electorală, dar lipsită de consistenţă. Parcurgând Pentagon Papers, Hannah Arendt credea că a înţeles care este resortul minciunii în politica modernă: fragilitatea adevărului. "Această fragilitate face ca înşelătoria să se poată manifesta cu atât de mare uşurinţă până la un punct (sublinierea autoarei), şi să fie atât de tentantă. Ea nu intră niciodată în conflict cu raţiunea deoarece lucrurile ar fi putut să se întâmple aşa cum susţine mincinosul. Minciunile sunt adesea mult mai plauzibile, mult mai ispititoare pentru raţiune decât realitatea, fiindcă mincinosul are marele avantaj de a şti dinainte ceea ce doresc sau aşteaptă ascultătorii săi să audă. El şi-a pregătit intenţionat povestea destinată consumului public, având grijă să o facă credibilă, în timp ce realitatea are această trăsătură descumpănitoare de a ne confrunta cu neprevăzutul".

De la Donald Trump la Liviu Dragnea, trecând şi pe la Klaus Iohannis - şi păstrând, evident, proporţiile - politicienii devin conştienţi că adevărul singur nu poate consolida o politică şi nici organiza singur lumea. Privind cum tentaţia minciunii se impune ca regulă de aur în politică, ne întoarcem spre ceea ce William James, unul dintre părinţii pragmatismului american, credea: "O credinţă este adevărată doar dacă este şi utilă în practică". Dar credinţele, ca orice opinie, nu sunt adevărate. Sunt simple păreri. Dar, cum de multe ori adevărul nu pare a fi util în politică, inversul lui se impune ca o alternativă. De unde şi adevărurile alternative. Poate că adevărul singur nu este suficient politicii, dar minciuna devenită politică este calea cea mai sigură către distrugere.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Postez pentru articolul Cum scapam de socialisti? - 16.01 autor Catalin Avramescu, la care redactia a uitat activarea functiei Opinia cititorului.

    Cum scapam de socialisti? simplu - indurand pana ce vor deveni comunisti. 

    Avramescu suferă de securism infantil.

    Articolul publicat azi, pe tema de dreapta Iohannis, prezintă punctul de vedere al lui Băsescu și logica precară a lui Avramescu. 

    După ce ne spune că Iohannis este reprezentatul dreptei, Avramescu afirmă că Iohannis nu a luat nicio măsură de dreapta. Logica lui Avramescu este perfect beton în condițiile în care Iohannis a lucrat toată viața la stat, singurele lui afaceri personale fiind câteva retrocedări ilegale pe numele prietenilor lui, de la care a cumpărat imobile, inclusiv pe cele două pierdute în instanță.

    Dar bomboana este că Avramescu se plânge de faptul că Iohannis, de la câștigarea alegerilor prezidențiale, nu a adoptat nicio măsură de dreapta, deși ocupă o funcție de reprezentare. 

    1. Corect ; subscriu ! Nostim e cum reusesc basistii sa traiasca intr-o bula iluzorie :))) basescu e gol, iohannis isi vede de-ale lui , iar basimea se smiorca la Europa s-o ajute... Necajitii astia, toate cozile de topor basiste, cu cocoana mocovei la loc de "cinste", nu mai reusesc sa provoace nimic la Bruxelles in afara de mila si chicote de cata prostie e in cerebelurile lor... Intreaga dreapta e cu un picior in groapa, a mai auzit cineva de vajnica Clotilde Armand ori Nicusor Dan ??!!!?? Au ramas cu greierele ludovic orban, pana si Lucian Isar si-a retras Alinutza acasa ; ca nu se pricep la nimic ! :)))

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb