Post-democraţia sau despre dialectica degradării

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 6 decembrie 2019

Cornel Codiţă

În episodul de astăzi: "Semnele Apocalipsei". Ale apropierii hotarului de la care ordinea unei lumi îşi epuizează definitiv resursele şi, astfel, creează condiţiile altei alcătuiri, radical diferită, cea care aduce cu ea "salvarea". Acest episod al discuţiei ar putea, foarte bine, să fie intitulat: "La capăt de drum". Dinamica politică din România se apropie de pragul care desparte două lumi, două tronsoane diferite, radical diferite, ale istoriei noastre tulburi. Lumea post-decembristă, aşa zisa perioadă a tranziţiei, şi lumea pe care nu o putem numi, deocamdată, decît "post-tranziţie". Una ieşită definitiv din logica, structurile şi procesele definitorii ale celei dintîi. Cum şi pe ce calapod se va aşeza noua alcătuire a societăţii şi, implicit, a politicii din România, nu se întrevede clar şi, în cea mai mare măsură, nu este decelabil. Încă. Drept pentru care, tot ceea ce ne rămîne de făcut este să călcăm încrezători pe urmele lui Arhimede. Să punem la lucru metoda aproximărilor succesive. Să ne apropiem de "necunoscut" despre care ştim totuşi că este "măsurabil", prin construcţii conceptuale care dau marje de aproximare, succesive, tot mai mici. Dacă a funcţionat la determinarea valorii lui ð, pentru care Arhimede a construit şi a calculat perimetrul poligoanelor regulate cu 96 de laturi, înscrise şi circumscrise, de ce nu ar funcţiona metoda şi pentru înţelegerea unor procese sociale?

"Democraţia" cu care s-a dotat şi în tiparele căreia a funcţionat România post-decembristă şi-a epuizat de mult resursele. Mai precis, s-a dovedit fundamental incapabilă să susţină procese democratice autentice, să hrănească dezvoltarea şi maturizarea elementelor esenţiale, instituţii şi relaţii instituţionale înalt funcţionale în spaţiul guvernării, să asigure identitate, spaţiu şi pîrghii eficiente de acţiune şi control pentru "cetăţeanul-alegător" luat ca actor individual şi colectiv al democraţiei, să instaureze elementele sigure de sprijin pentru democraţie şi valorile sale în justiţie şi în alte instituţii cu rol de sprijin (societate civilă etc.) capabile să protejeze fundamentele democratice ale alcătuirii şi funcţionării guvernării. Democraţia noastră reprezentativă, aşa cum am argumentat într-un alt demers, a atins performanţa de a nu fi nici democraţie şi nici reprezentativă! Partidele, operatorii oficial acreditaţi ai scenei noastre politice, aşa cum au fost creaţi şi cu istoria pe care o au în spate în perioada "tranziţiei" sunt incapabili să mai asigure gestiunea guvernării. Au fost supleantaţi, deja, în bună parte, de actori instituţionali "fără mandat", cu acelaşi rezultat. Eşecul. Nu mă refer, aici, doar la faptul că "echilibrul" electoral dintre "stînga" şi "dreapta" s-a apropiat de punctul de la care nesiguranţa majorităţilor parlamentare tinde să devină regulă, ci despre faptul că ele, partidele politice, sunt structural incapabile să genereze idei, programe, lideri şi perspective de guvernare care pot contribui la oprirea dezastrului cvasi-generalizat în care ne-a cantonat "tranziţia", nu mai vorbesc despre asigurarea condiţiilor pentru începerea urcuşului pe povîrnişul dezvoltării. Dezastrul economic poate fi uşor ilustrat prin nivelul agregat al îndatorării sociale şi trendul creşterii sale nestăvilite, probă de netăgăduit a nesustenabilităţii proceselor şi activităţilor pe care le numim "economie". Faptul că plata lunară a salariilor la stat şi a pensiilor nu se poate face decît prin împrumuturi, ar putea fi un alt indicator la fel de concludent. Dezastrul social-educaţional, mai general degradarea capitalului uman disponibil, sunt la rîndul lor uşor măsurabile. Ne apropiem de împărţirea populaţiei (nu doar) şcolare în două jumătăţi egale, una de analfabeţi funcţionali, iar cealaltă de ştiutori de carte tot mai puţină şi mai aproximativă. Asta, ca să dăm doar două exemple. La scară macro, dezastrul poate fi evidenţiat, fără nici un fel de dificultate, prin rezultatele gestionarii tuturor formelor de resurse ale societăţii, de la cele ale subsolului şi solului, la cele ale inteligenţei şi creativităţii. Adevărata măsură a rezultatelor activităţilor care gestionează resursele noas-tre sociale o dau nu productivitatea, profitul, sustenabilitatea sau efectele sociale de antrenare pozitive, ci jaful, degradarea şi risipa. Mai jos de atît, se poate? Întrebarea nu este retorică şi nici lipsită de noimă.

Într-o primă aproximare, răspunsul poa-te fi: da, se poate! Potrivit principiului entropic care, în forma colocvială a principiilor lui Murphy, spune simplu: lăsate de capul lor lucrurile merg sigur doar din rău în mai rău. Pînă unde poate o societate să împingă consumul şi folosirea neraţională a resurselor sale, cuplate cu împărţirea radical şi constant inegală a beneficiilor din activităţi sociale? Adică exact ceea ce au făcut constant în România tranziţiei politice a ultimilor trei decenii deciziile majore de guvernare, indiferent de culoare politică a guvernării? Dacă privim în "registrul" istoriei, ori facem roată privirea prin zonele de subdezvoltare cronică ale lumii globalizate, de astăzi, răspunsul, din păcate, este descurajator. Pînă dincolo de orice limită, pînă cînd societatea este distrusă prin "consum conflictual", prin degradarea sau dispariţia fizică, moartea, emigrarea sau bejenirea în masă, populaţiei. Degradarea socială nu pare să răspundă la stimuli şi praguri "dialectice". Ce fel de politică este asociată cu aceste "regimuri" ale degradării sociale? Ştim, nu e nevoie de nici un fel de aproximare. Regimuri politice de mînă forte, radical şi inflexibil anti-democratice. Orice, între sclavagis-mul de ocupaţie şi feudalismul de subzis-tenţă! Iar, aceste noţiuni nu sunt cîtuşi de puţin invenţii lingvistice. Sunt "soluţii" cu întemeieri şi justificări ideologice a căror resurecţie a devenit astăzi un semn al "timpurilor noi" asemănătoare, cel puţin, celor cu care au operat regimurile politice ale anilor 30 din Germania şi Italia, dar nu numai, respectiv regimuri politice impuse şi susţinute de "centru" în ariile largi de dependenţă, atît în estul, cît şi în vestul "satului global", atît în perioada războiului rece, cît şi după aceea. "Grădina zoologică" este deschisă şi astăzi, la orice oră din zi şi noapte, doar ochi de văzut să aibă cineva... să vadă!

Cealaltă aproximare, pe care o propun, este bazată, dimpotrivă, pe ipoteza reacţiei sociale necesare la praguri critice ale degradării. Revoltele, războaiele intra-societale, uneori prelungite pentru decenii întregi, forme diferite ale conflictualităţii acute, chiar dacă nu generalizate (vezi aşa zisul sindrom al terorismului autohton), revoluţiile etc. sunt semne că în anumite condiţii, societăţile reacţionează şi încearcă soluţii "radicale" pentru oprirea degradării. În toate aceste forme, soluţia de principiu este îndepărtarea de la putere, la limită chiar prin distrugere fizică, a unor grupuri sau elite tradiţionale. Marx a oferit formele embrionare de conceptualizare ale acestor tipuri de "soluţii", transpuse istoric în acţiune, ulterior, de la Lenin la cohorta "dictatorii roşii" ai secolelor XX şi XXI care i-au călcat apăsat pe urme. Dacă o luăm tot pe aici, e simplu. Ieşim din lac, ca să ne aruncăm în puţ, cu capul înainte! Mai există şi altă ieşire?

Da! Există exemple semnificative de societăţi care au răspuns la stimulii pragurilor de degradare printr-un efort social agregat, politic, economic, de organizare a instituţiilor şi a proceselor sociale fundamentale, cu rezultatul reangajării pe curba dezvoltării. Poate nu o să vă vină să credeţi, dar România de la graniţa dintre secolul al XVIII-lea şi cel de al XIX-lea a trăit pe viu un asemenea "experiment". Cu relativ succes! Cum şi în ce condiţii ar putea fi el "actualizat", la datele lumii de astăzi, iată o întrebare numai bună pentru cei care cred că studiul problemelor sociale este nu doar un soi de past-time fără miză şi consecinţe, eventual plătit de nişte instituţii ale statului, ci o datorie sau, dacă doriţi, o contribuţie obligatorie şi necesară a "intelectualului angajat".

Opinia Cititorului ( 54 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Intectualul angajat are misiunea nobila a cautarii si a descoperirii acelui model societal care sa produca coeziune de jure si de facto! Aloca cineva resurse pentru o astfel de misiune?UE si toate statele membre ar trebui sa ofere burse de cercetare si grant-uri de cercetare cu acest scop.Infiintarea unor centre spirituale de cercetare internationale in jurul acestei teme ar demonstra maturitatea si intelepciunea. Acest model trebuie implementat, altfel ramane de vitrina!

    1. Daca vom descoprri ce informatii contine o gaira neagra, com gadi di solutie pentru entropia sociala dupa acest model sl gaurii negre, cea care recicleaza materia. Avem mare nevoie de aceste informati cheie pentru a deschide potalul sistemului docietal fara deseuri.Intuitia mi-a dictst acest raspuns.

      Daca vom descoperi ce informatii contine o gaura neagra, vom gasi si solutia pentru entropia sociala dupa acest model al gaurii negre, cea care recicleaza materia. Avem mare nevoie de aceste informati cheie pentru a deschide portalul sistemului societal fara deseuri.Intuitia mi-a dictat acest raspuns.

      Istoria omenirii nu duce lipsă de cazuri de persoane celebre ale căror moarte este învăluită în mister, imediat după ce au făcut descoperiri importante pentru omenire. Moartea acestora a creat numeroase semne de întrebare si nu putini sunt cei care cred ca in spate se află interese ascunse chiar conspirații ale celor care ne conduc din umbră. Să facem o privire scurtă la câteva cazuri ale unor oameni de...

      Astrofizicianul australian Rodney Marks a murit în mod misterios la stația de cercetare din Polul Sud în timp ce lucra la un observator. Corpul lui a fost reţinut de guvern și de către corporaţia contractantă Raytheon din motive necunoscute. A fost dezvăluit mai târziu că Marks a murit fiind otrăvit cu metanol. Trei cercetători diferiți care au lucrat în același proiect au murit în 2013, în...

      Singura modalitate de a satisface a doua lege a termodinamicii este de a admite că găurile negre au entropie. Dacă găurile negre nu ar avea entropie, ar fi posibil să se încalce legea a doua a termodinamicii prin aruncare de masă în gaura neagră. Creșterea entropiei găurii negre se compensează prin reducerea entropiei obiectului care a fost înghițit.

      Pornind de la teoremele demonstrate de Stephen Hawking,... 

      Indianul Mitra demonstrează ca nu exista găuri negre ci gri.

      În timp ce oamenii de știință se străduiesc să explice ce este exact o gaură neagră, acum ei examinează și posibilitatea cuantificării unor alte entități misterioase: GĂURILE ALBE. 

      Ceea ce oamenii cunosc despre găurile negre este că acestea sunt puncte în spațiu în care gravitația este atât de... 

      Fizicianul Nikodem Poplawski prezinta noi modele matematice de miscare în spirala a materiei care este inghitita într-o gaura neagra. Ecuatiile sale sugereaza ca astfel de gauri de vierme sunt alternative viabile la „singularitatile spatiu-timp”, pe care Albert Einstein le-a presupus a fi centrul gaurilor negre.

      Potrivit ecuatiile lui Einstein pentru teoria relativitatii generale, singularitatile sunt create ori de câte ori materia dintr-o anumita regiune devine prea densa,... 

      Inflatia, de asemenea, explica modul în care obiectele atât de departate unul de altul ar fi fost cândva destul de aproape pentru a interactiona.

      Dar chiar presupunand inflatia ca fiind reala, astronomii au avut mereu probleme in a descoperi si explica ce a cauzat-o. Aici este locul in care noua teorie intra in scena.

      Potrivit lui Poplawski, unele teorii ale inflatiei sustin ca evenimentul a fost cauzat de ceea ce se cheama „materie exotica”, o substanta teoretica care... 

      Degradarea entropică este un proces care are loc în timp, cu o viteză mai mare sau mai mică, facând vizibilă reducerea resurselor.

      În timp ce în natură procesul de entropie se produce de la sine, procesul economic este direct dependent de activitatea umană în care consumul de bunuri atrage după sine entropia, adică degradarea, prin producerea de deșeuri și prin disfuncționalitățile ce... 

      Procesul economic este, clar, entropic și nu mecanicist. Și pentru că legea entropiei domină toate transformările materiale, acest proces se dezvoltă într-un mod ireversibil. Epuizarea resurselor nu poate fi controlată și o bună parte a deșeurilor rămân deșeuri de nefolosit. Această simplă afirmație conține germenele “penuriei” văzută din perspectivă ecologică...

    După ce cheltuirăm cca 10 Ron pe un președinte (că ai votat, că nu ai votat) acești bani cred că sunt pe datorie (15 mil € Psd datorie + cca 15 mil € datorie Pnl) ==> Președinte de doi (2) euro (nu bani) ?

    Așa poate se explică oferta grabnică a Cec-ului, Hidroelectrica (plouă, se invarte ceva acolo, vine banu' ) ?

    După ceva democrație 18,2 mil alegători... 

    1. Amandoi acesti comentatori sufera de forme de prostie, este drept, diferite, ceea ce este incorect fata de cat de important este textul articolului pe care il comenteaza.

      Multumim domnule Codita pentru efort, va rog sa nu va descurajeze existenta in public a unor cititori de aceasta speta (ei sunt rezultat al unor procese culturale influentate de ceea ce ati explicat in articol). 

      Tu esti reUltatul ptocesului entropic. Nu mai danse, ptocesul este ireversibil. Daca sm reusi sa facem din rl unul reversibil, ai avea sanse! Poste si gasit tu metoda si ne spui si noua! Poate candidezi la premiul Nobel in fizica ....nu vei reusi sa ti se reveleze acest mister, nu ai credinta si nici intentie, cat despre stiinta si sembslizat deja.

      Stimata esti rezultatul procesului entropic. Nu mai ai sanse, procesul este ireversibil. Daca am reusi sa facem din acesta unul reversibil, poate ca ai avea sanse! Poate ai gasit tu metoda si ne spui si noua! Poate candidezi la premiul Nobel in fizica ....nu vei reusi sa ti se reveleze acest mister, nu ai credinta si nici intentie, cat despre stiinta ai semnalizat deja... Nu poti intelege esenta lumii sociale , fizice sau politice.

    Sunt foarte multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre găurile negre, dar aceste monstruozități cosmice, care înfulecă totul, chiar și lumina, ar fi cu siguranță și mai misterioase, dacă Stephen Hawking nu le-ar fi sondat ”adâncimile”.

    Faimosul cosmolog a oferit suport matematic pentru conceptul găurilor negre, a căror existență a fost prezisă în 1915, de teoria relativității... 

    1. Deși a fost, fără discuție, un geniu, Stephen Hawking nu a avut întotdeauna dreptate, iar una dintre chestiuni este chiar cea a găurilor negre. Faimosul cosmolog a presupus că informația purtată de fiecare particulă – date precum rotația și masa, de exemplu – capturate în interiorul unei găuri negre – se va pierde definitiv, atunci când gaura neagră se va evapora. Cei mai mulți dintre fizicieni nu...

      Formula lui Hawking, care ar putea fi scrisa pe mormantul sau, demonstreaza ca entropia unei gauri negre este proportionala cu suprafata ei, nu cu volumul acesteia.

      In acest caz, suprafata gaurii negre este orizontul evenimentelor, punctul dincolo de care nimic nu mai poate scapa. 

      Aplicand principiile mecanicii cuantice asupra gaurilor negre, Hawking a inteles ca aceste misterioase obiecte cosmice au entropie si temperatura si emit o radiatie, fenomen care de altfel a fost si numit... 

      Din momentul în care se formează, o gaură neagră începe să radieze energie, numită radiaţie Hawking, pierzând astfel din masa ei. Această radiaţie Hawking nu conţine nicio informaţie legată de substanţa materială din interiorul găurii negre şi odată cu evaporarea găurii negre se pierde şi toată informaţia legată de aceasta. Paradoxul lui Hawking (sau...

      Procesul de emisie de radiaţie de către o gaură neagră, care a căpătat numele de

      radiaţie Hawking, este următorul: în apropierea orizontului evenimentelor, ţinând cont de mecanica cuantică, se formează perechi de particule virtuale, particulă-antiparticulă. În mod normal aceste particule virtuale nu pot fi detectate, însă contribuie la aşa-numita energie a vidului cuantic.... 

      Atunci când o gaură neagră dispare, unde se duce informaţia din ea? Dacă informaţia dispare odată cu gaura neagră, acest lucru contrazice teoria cuantică. Dar poate că informaţia se întoarce împreună cu radiaţia Hawking, nu? Problema este că informaţia conţinută într-o gaură neagră nu poate ieşi de acolo. Prin urmare, singura modalitate prin care informaţia...

      model teoretic numit “complementaritate” (Leonard Susskind) prin care se sugera faptul că informaţia putea exista în ambele locuri, atât în interiorul găurii negre cât şi în exteriorul acesteia, fără a contrazice teoria cuantică. Concret, observatorii care sunt în afara găurii negre vor observa informaţia că se acumulează la orizontul evenimentelor, iar apoi “zboară” afară...

      Iată-ne, deci, am ajuns de unde am plecat, fără să găsim o soluţie la paradoxul informaţiei găurilor negre de la care am plecat. La prima vedere, teoria cuantică şi complementaritatea par a fi în regulă, în schimb relativitatea generalizată impune modificări substanţiale, deloc neglijabile, ceea ce teoria stringurilor nu pare a o promite prin exemplul holografiei. În schimb, corespondenţa...

    Doi astrofizicieni, Carlo Rovelli şi Francesca Vidotto, sugerează faptul că în centrul găurilor

    negre există o structură numită stea Planck şi nicidecum o singularitate. Această concluzie ar avea 

    drept consecinţă imediată faptul că găurile negre vor returna la un moment dat universului toate

    informaţiile pe care le-au acumulat în interiorul lor Fiecare gaură neagră, deci,... 

    1. Cercetătorii susţin faptul că, din moment ce o gaură neagră se evaporă şi se restrânge,

      limitele sale vor ajunge, la cele ale unei stele Planck. La acest moment, nu va mai exista un orizont 

      al găurii negre, deci toată informaţia din această gaură neagră poate evada cu uşurinţă. Steaua

      Planck ne-ar permite să înţelegem evaporarea găurilor negre, etapa finală a... 

    Etimologic, cuvîntul „informaţie” provine de la cuvîntul latin „informatio” format din două cuvinte „in” şi „formare” care împreună semnifică „a da o formă” sau „ a da o imagine” , De aici putem spune că natura informaţiei în societate este ceea ce indică forma de organizare a materiei şi a energiei, fără de care aceste două nu poate să existe/ În acest context, trebuie...

    1. Contrariul informaţiei este entropia informaţională care reprezintă gradul de dezorganizare a informaţie şi gradul de degradare a informaţiei. Conform teoriei informaţionale, gradul de entropie este estimat după cantitatea de informaţie care o putem obţine dintr-un mesaj. N. Wiener, fondatorul ciberneticii, susţine că: „După cum cantitatea de informaţie în sistem este măsura ordinii, exact la fel este...

    Referindu-ne în mod direct la politic sau la sistemele politice ca fenomen, atunci cînd lipseşte informaţia are loc dezordinea sau nu are loc transmitere de informaţie atît pe verticală cît şi pe orizontală, încît incertitudinea sau entropia este în creştere. Astfel, din lipsa transmiterii de informaţie desfăşurată pe o cale proprie sistemului social, entropia sau dezordinea creşte...

    Dezordinea şi entropia în sistemele politice poate creşte ca rezultat al interacţiunii complexe a elementelor avînd loc degradarea informaţiei la micronivel. Informaţia schimbată şi transmisă între structurile societăţii civile şi cele politice este distorsionată şi transformată în neclaritate dacă aceste structuri transmit informaţie opusă ca sens, astfel apare dezordine...

    1. De asemenea, din punct de vedere psihologic, omul, componenta de bază a oricărui sistem social are tendinţa spre cunoaştere, egoism, altruism, dragoste, etc. combinaţia cărora face sistemul să fie extrem de complex fiind dominat de imprevizibilitate şi de mari carenţe în procesul transmiterii informaţieiDe aceea, la atingerea pragului maxim a lipsei de informaţie, sistemul va alege în punctul de bifurcaţie, ca...

      informaţia sau neghentropia este nucleul organizării îndreptată spre acţiunea de adaptarea a resurselor materiale şi umane la scopurile dezvoltării pe termen lung.Entropia într-un sistem poate fi micşorată prin intermediul unei conexiuni cu un alt sistem în care entropia acestuia este mai mică, şi care poartă denumirea de entrostat sau rezervoar. Această legitate poate fi interpretată dînd...

    Chiar dacă entropia este concepută ca fiind gradul de dezordine pentru sistem, ea joacă un rol deosebit pentru sistemele sociale. Anume în condiţiile unei entropii înalte apare autoorganizarea, ce impune autoaccelerarea catalitică a ciclurilor de creativitate a sistemului. Acest fapt, ne argumentează din nou că entropia şi dezordinea în sistemele sociale are un rol deosebit, deoarece, dacă dorim să trecem la un nivel...

    1. unul din componentele cheie ale sistemului politic, puterea politică, capătă o dimensiune puţin diferită faţă de cea clasică, fiindu-i atribuită fenomenul de reducere a entropiei.Antropologul şi sociologul francez G. Balandier, interpretează puterea ca un fenomen care se reduce la o luptă împotriva entropiei şi a dezordinii ce ameninţă întreg sistemul politic.

      Aristotel afirma „cine are... 

    Asocierea undelor cuantice cu o frecvenţă haotică la unda cuantică care are o frecvenţă cea mai asemănătoare cu celelalte.Termenul sinergetic care descrie un asemenea fenomen de aderenţă spontană a opiniei publice la un ideal, idee, lider carismatic.

    1. O categorie aparte a sinergeticii, care ne-ar ajuta în prezicerea evoluţiei sistemele sociale sau a celor politice, ar fi stabilirea atractorilor sistemului care prezintă acele structuri spre care iese sistemul în momentul de bifurcaţie, şi spre care alunecă puterea în dinamică. Atractorii, ar fi scopul principal al prezicerii evoluţiei sistemice, deoarece odată cu stabilirea acestora se poate de stabilit calea şi punctul...

      Model societal care pune iubirea, cooperarea in centrul societatii, nu ura conflictul

      De-a lungul timpului, s-a observat că în interiorul piramidelor se petrec lucruri ciudate. În prezent, interesul oamenilor de ştiinţă merge spre descifrarea semnificaţiilor tainice ale piramidelor pentru a le putea utiliza energia secretă, cu scopul de a revigora forţa vitală, de a vindeca sau ameliora manifestările unor boli, de a obţine performanţe tehnice în diverse domenii.

      Inventatorul american Patrick... 

      Dacă acest reactor va deveni funcțional și va putea obține energie prin fuziune nucleară ar fi un pas uriaș spre trecerea la o energie curată, care nu poluează și care ar fi practic nelimitată.

      Conform experților, 100 de milioane de grade Celsius reprezintă temperatura minimă necesară pentru declanșarea fuziunii nucleare autonome pe Pământ. Interesant este că „soare artificial” este numele... 

      Bravo Salomeea!

      Merci!

    Poate conştiinţa să creeze ordine şi să inverseze haosul din Univers?Bineînţeles, conştiinţa este departe de a fi înţeleasă de comunitatea ştiinţifică, iar supremaţia entropiei încă este considerată o lege a fizicii. Dar este interesant să se analizeze unele teorii şi raţionamente prezentate de cei care consideră că nu locuim într-o maşină...

    Iarasi Apocalipsa! Bursa, pensionati-l pe Codițe.

    1. Dr. Robert Jahn, decan emerit al Facultăţii de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate de la Universitatea Princeton, a scris în cartea sa “Margins of Reality”: “Au fost făcute încercări de a se atribui conştiinţei capacitatea de reducere a entropiei, care îi permite să exercite o influenţă ordonatoare asupra proceselor fizice altfel aleatoare, inversând tendinţa lor termodinamică normală...

      Se spune că entropia apare în interiorul unui sistem închis, un sistem care este incapabil să primească o nouă energie în afara celei pe care o are. Pe de altă parte, o tendinţă către ordine ar putea avea loc în interiorul unui sistem deschis, unul care este capabil să primească o nouă energie din afara sa.

      Fiinţele vii primesc energie din afară, de exemplu, aşadar ordinea ar putea... 

      Entropia este suprimată atunci când conştiinţa persoanei este trează.

      Wow!

    Cum nu vi tu Tepes Doamne! ....

    "Partidele, operatorii oficial acreditați sa ne reprezinte, asa cum au fost creați si cu istoria pe care o au în spate, în perioada "tranzitiei" sunt incapabili sa mai asigure gestiunea guvernării. ....."

    Ne sugerează domnul Codita necesitatea unei noi "revolutii"?

    Aceasta masinarie scade entropia din exterior si o crește pe cea din interiorul găurii negre. Ce se întâmplă in interiorul ei este un mister, inca! Știm doar ca informația nu se pierde , ea reapare in universul nostru dar si in altul paralel, copiata, duplicata de steaua noua prin gaura alba, cunoscuta care ia locul binecunoscutei singularitati comune big- bangului si gaurii negre.

    1. Este esential sa se gaseasca mecanismul societal similar gaurilor negre sau gri, cel care cecileaza deseurile sociale!

      Este esential sa se gaseasca mecanismul societal similar gaurilor negre sau gri, cel care recicleaza deseurile sociale!

    La multi ani cu soare!

    1. Sagittarius A* este o sursă radio astronomică luminată și foarte compactă în centrul Căii Lactee, în apropierea constelațiilor Sagetator și Scorpion. Sagittarius A* este deasemenea locația unei găuri negre supermasive ca cele care sunt acum acceptate în general ca fiind în centrul celor mai multe galaxii spirale și eliptice.

      Observațiile stelei S2 ce orbitează în jurul Sagittarius A* au... 

    Un punctaj rezumativ:

    -Democraţia noastră reprezentativă, aşa cum am argumentat într-un alt demers, a atins performanţa de a nu fi nici democraţie şi nici reprezentativă!

    -Partidele, operatorii oficial acreditaţi ai scenei noastre politice, aşa cum au fost creaţi şi cu istoria pe care o au în spate în perioada "tranziţiei" sunt incapabili să mai asigure gestiunea guvernării. Au fost... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb