POTRIVIT ANALIŞTILOR, Aprecierea francului i-ar putea afecta pe debitorii în monedă elveţiană

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 mai 2011

Aprecierea francului i-ar putea afecta pe debitorii în monedă elveţiană

Aprecierea francului elveţian (CHF) pe pieţele internaţionale ar putea să producă efecte şi la noi, sunt de părere analiştii.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, ne-a declarat că deprecierea monedei europene în raport cu francul elveţian, pe pieţele externe, i-ar putea afecta pe româ-nii care au credite în CHF. Domnia sa ne-a precizat că leul a scăzut faţă de euro, dar se pot simţi efecte ale deprecierii monedei europene faţă de CHF.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată, este de părere că întotdeauna vor fi riscuri la creditele în valută. Domnia sa ne-a declarat că se pot produce efecte ale deprecierii euro faţă de francul elveţian, doar în situaţia în care va exista o evoluţie de durată şi se va crea un trend. În schimb, dacă este vorba despre o fluctuaţie de o zi, două, efectele sunt nesemnificative, potrivit lui Liviu Voinea.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de 3,3371 lei pentru francul elveţian, în creştere cu 7,23 de bani faţă de cotaţia anterioară.

De la începutul anului, leul s-a întărit cu 2,54% în raport cu francul eleveţian

Euro, la record minim faţă de franc

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, până la un nivel minim record în raport cu francul elveţian, pe fondul temerilor legate de înrăutăţirea crizei datoriilor din Europa.

Moneda unică a coborât cu 0,3% la ora 09.47, pe piaţa din New York, la 1,2390 franci, după ce anterior atinsese 1,2324 franci - cel mai redus curs din 1999, momentul introducerii euro.

În raport cu moneda americană, euro a coborât cu 0,8% la ora 10.11, ajungând la 1,4041 dolari. Mai devreme, cursul a fost de 1,3970 dolari, cel mai redus din 17 martie până în prezent.

Analiştii arată că pe pieţele valutare există teama de răspândire a crizei datoriilor din zona euro.

Amintim că, vineri, agenţia de evaluare "Fitch" a redus cu trei trepte calificativul datoriei pe termen lung a Greciei. În plus, Partidul Socialist aflat la putere în Spania a suferit cea mai mare înfrângere în alegeri din ultimii 30 de ani, iar "Standard & Poor"s" a avertizat că ar putea retrograda calificativul de credit al Italiei. Spaniolii au votat împotriva partidului premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, din cauza disponibilizărilor şi a reducerii cheltuielilor bugetare, măsuri de austeritate luate cu scopul scoaterii ţării din criză. La momentul numărării a 99% din buletinele de vot, formaţiunea de opoziţie (Partidul Poporului) a obţinut 38% în alegerile municipale, iar socialiştii aflaţi la putere - numai 28%. (A.V.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb