Zona euro ar putea să evite recesiunea, datorită revenirii surprinzătoare a sectorului serviciilor, luna aceasta, însă, per ansamblu, economia regiunii încă are probleme, conform datelor companiei de cercetare Markit, citate de agenţia Reuters.
Indicele compozit Flash Eurozone Purchasing Managers (PMI), calculat de Markit, care arată evoluţia economică, a urcat la 50,4 puncte luna aceasta - nivelul maxim al ultimelor patru luni -, de la 48,3 puncte în decembrie. Creşterea este prima din august până în prezent.
Analiştii estimau scăderea indicelui până la 49,5 puncte.
"Indicele pare să fi atins un minim în octombrie, după care au urmat trei luni de îmbunătăţire", a declarat Chris Williamson, economist-şef în cadrul Markit, adăugând: "Considerăm că o perioadă de trei luni semnalează o schimbare majoră şi începem să devenim mai încrezători. S-ar putea să nu fie recesiune în zona euro, ci o scurtă perioadă de declin".
Potrivit unui sondaj realizat de Reuters săptămâna trecută, zona euro va înregistra o recesiune uşoară în prima jumătate din 2012, iar pe întregul an va înregistra o scădere de circa 0,3%.
O parte din creşterea recentă a fost susţinută, însă, de reducerea portofoliului de comenzi, în timp ce companiile au fost forţate să scadă preţurile pentru a doua lună consecutiv, chiar dacă s-au majorat costurile de producţie, conform analiştilor Markit. Aceştia atrag atenţia că un posibil semn de îngrijorare pentru liderii politici este că cele mai mari economii ale zonei euro, Germania şi Franţa, au susţinut creşterea la nivelul uniunii monetare, în timp ce res-tul au rămas în zona de contracţie.
Indicele PMI pentru sectorul serviciilor din zona euro a urcat la 50,5 puncte în ianuarie, de la 48,8 puncte în decembrie, trecând pentru prima oară după luna august peste pragul de 50 de puncte, care separă contracţia de creştere.
Pentru industria prelucrătoare, indicele PMI a urcat la 48,7 puncte, de la 46,9 puncte în decembrie. Ambii indicatori au depăşit aşteptările analiştilor: 49 de puncte, respectiv 47,3 puncte.