Încasările din ofertele publice iniţale (IPO-urile) lansate pe pieţele din SUA au atins 89 de miliarde de dolari în primele şapte luni din 2021, în creştere cu 232% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor băncii de investiţii Renaissance Capital.
Conform sursei, în perioada ianuarie - iulie 2021, piaţa IPO-urilor din SUA a atins deja un nivel record în ceea ce priveşte fondurile strânse şi este aşteptată să depăşească recordul istoric de 97 de miliarde de dolari atras în anul 2000, pe fondul boom-ului dot-com de atunci.
"Evaluările pe care companiile le pot obţine prin IPO sunt mari, la niveluri maxime istorice", declară, potrivit CNBC, Matthew Kennedy, strateg senior de piaţă la Renaissance Capital, care menţionează: "Această situaţie se datorează, în mare parte, unei acumulări de companii unicorn şi finanţărilor prin capitaluri de risc".
Companiile, de la cele de tehnologie, la cele inovatoare în domeniul sănătăţii sau din domeniul comerţului electronic, profită de o piaţă bursieră în plină expansiune, care atinge niveluri record în baza optimismului legat de redeschiderea activităţilor economice. Boom-ul IPO-urilor coincide, de asemenea, cu o pondere în creştere a investitorilor de retail care sunt dornici să deţină participaţii la companiile lor preferate, conform sursei.
Renaissance Capital arată că un total de 250 de IPO-uri au fost stabilite în 2021, în creştere cu 191% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul depăşind deja totalul IPO-urilor din 2020: 218. În cel puţin nouă cazuri, acţiunile companiilor listate anul acesta şi-au dublat preţul faţă de cel al ofertei.
Spre exemplu, notează sursa, în cazul E-Home Household Service, o companie chineză de servicii de menaj şi pentru aparatură electrocasnică, preţul acţiunilor a crescut cu peste 300% de la debutul său pe piaţă, în luna mai.
Compania americană de biotehnologie Verve Therapeutics, societatea israeliană de transport maritim ZIM Integrated Shipping, şi dLocal, o firmă uruguayană de plăţi online pe pieţele emergente, se numără printre IPO-urile cele mai performante din acest an, conform Renaissance Capital.
Revenirea la ofertele tradiţionale (IPO) a venit pe măsură ce piaţa SPAC-urilor s-a domolit pe fondul unei presiuni de reglementare sporite, notează sursa. După un prim trimestru record, emisiunile companiilor SPAC au scăzut cu 87% în al doilea trimestru, întrucât autorităţile de reglementare şi-au intensificat eforturile de represiune, potrivit datelor Barclays.
Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.
1. Si BVB?
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2021, 20:30)
Parca si la noi s-au accelerat listarile ca niciodata.