POTRIVIT PRIMELOR INFORMAŢII VENITE DE LA ECHIPA DE CONTROL A CNVM, Probleme şi la o altă sucursală "Broker"

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 februarie 2009

Petru Prunea

Petru Prunea

O parte din fenomenele nedorite întâlnite la sucursala din Deva a intermediarului "Broker", au fost constatate de către corpul de control al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi la o altă sucursală.

Doamna Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, a declarat pentru ziarul BURSA: "Din informaţiile verbale pe care le am până la acest moment (n.r. ieri dimineaţă), din păcate, o parte dintre fenomenele nedorite constatate la Deva s-au mai constatat şi la o altă sucursală". Preşedintele CNVM a adăugat: "Este foarte grav. Nu ştiu care va fi decizia Comisiei, urmează să analizăm".

Echipele de control ale Comisiei s-au întors miercuri, iar "în cursul zilei de astăzi (n.r. joi) se va întocmi un material preliminar privind controlul", ne-a spus Gabriela Anghelache, adăugând: "Până la adoptarea unei hotărâri nu suntem în măsură să oferim alte informaţii".

Domnia sa ne-a mai detaliat: "Nu vreau ca acest intermediar care s-a aflat tot timpul în top şi care a pus umărul la crearea pieţei de capital să fie prejudiciat în niciun fel. Ce facem însă cu clienţii care au depus nenumărate sesizări atât la CNVM cât şi la poliţie? Cum soluţionăm problema clienţilor? De asemenea, trebuie rezolvată problema acţionarilor acestei societăţi pentru că, în fond, acţionarii nu au nicio vină pentru că un salariat al societăţii sau altcineva greşeşte".

Preşedintele CNVM a explicat suspendarea pentru două săptămâni a activităţii SSIF "Broker" Cluj prin faptul că arbitrul pieţei nu a vrut decât să conserve situaţia la un moment dat "cu scopul de a vedea dacă ceea ce s-a întâmplat la sucursala Deva este doar o întâmplare sau elemente din acestea nefericite pentru modul normal în care ar trebui să funcţioneze piaţa şi intermediarul se repetă şi la alte sucursale".

Doamna Anghelache ne-a mai spus: "Am vrut pur şi simplu ca prin această suspendare care, repet, nu a fost sancţiune pentru că nu poţi să aplici o sancţiune până când controlul nu este finalizat, să ne asigurăm că societatea ne poate furniza toate documentele, toate datele care sunt necesare pentru a vedea în ce măsură acea situaţie de fraudă de la Deva este izolată".

Domnia sa ne-a spus că nu poate da publicităţii, în orice moment, orice informaţie, argumentând acest lucru prin faptul că ar apărea efecte nefavorabile greu de stăpânit. "Ori de câte ori se derulează un control nu este indicat să dai publicităţii nici măcar constatări intermediare ale acestuia pentru că nu poţi să şti ce se întâmplă până în final", susţine domnia sa.

De asemenea, doamna Anghelache ne-a mai relatat: "Am crezut, de asemenea, că putem să avem o colaborare mai puternică cu conducerea acestui intermediar, nu mă refer numai la domnul profesor Prunea cu care am purtat o singură discuţie aici la sediul CNVM, discuţie care nu a fost una constructivă, ci dimpotrivă a pus un zid între noi şi domnia sa în sensul că ne-a acuzat tot timpul că avem ceva cu societatea, că dorim să distrugem societatea, că încurajăm concurenţa şi aşa mai departe". Preşedintele CNVM a concluzionat prin faptul că nu aceasta este realitatea şi că nu doreşte să distrugă societatea "Broker" şi nici să favorizeze concurenţa.

Sorry, no logic

Conservarea datelor nu este pusă în pericol de exerciţiul unei case de brokeraj în funcţiune.

Preşedintele CNVM Gabriela Anghelache - o doamnă căreia i-am apreciat întotdeauna eleganţa şi buna intenţie - greşeste când susţine că blocarea activităţii ar fi condiţie a conservării datelor.

Preşedintele CNVM greşeşte, de asemeni, când afirmă că blocarea activităţii SSIF "Broker" Cluj nu ar fi o sancţiune. Caracterul de sancţiune nu stă în scopul (sau pretextul) pentru care a a fost luată decizia (conservarea datelor, într-adevăr, nu reprezintă o sancţiune) ci în consecinţele previzibile ale deciziei: probabilul faliment al SSIF "Broker" Cluj, prejudicierea gravă a acţionarilor.

Dacă falimentarea casei de brokeraj (provocată de măsura dictată de CNVM) nu este o sancţiune, atunci cum arată o sancţiune?

Îmi cer scuze anticipat pentru această replică care ar putea să treacă drept ingratitudine, în raport cu amabilitatea preşedintelui CNVM, dispus să acorde explicaţii. Dar logica e logică şi adevărul, adevăr. Îmi pare rău.

MAKE

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Din curiozitate am cautat pe internet cate locuri de munca are Dl Prunea. Am aflat ca este:

    -membru in CA al BVB 

    -membru in CA al Bursei de la Sibiu 

    -membru CA al SC Cemacom Zalau 

    -membru CA Banca Carpatica 

    -membru CA Siretul Pascani 

    - profesor titular la universitatea tehnica Cluj 

    -colaborator la universitatea Oradea 

    -colaborator la universitatea crestina D Cantemir 

    -colaboratorla univ. Asachi Iasi 

    -presedinte dir. general la SSIF Broker 

    Oare nu este putin epuizat ?? 

    1. Se zice prin targul de la cluj ca salariul stabilit de CA SSIF brokar pentru presedinte director general este de 10.ooo euro.lunar. de la cemacom primeste 3000 lei pe luna desii in CA figureaza ssif. Ar fi curios sa stiu cat primeste de la bursele din Buc. si Sibiu, ca mare cinste le face. Ar fi si mai curios cat primeste de la cele multe universitati la care preda, nu glumesc, PIATA DE CAPITAL. banuiesc ca primul lui curs in fata studentilor este cum sa fentam si sa injuram CNVM si clientii.

      doamna anghelache este putin speriata.este si dansa prof.univ.dr si asa m.d. sta pe un cuibar fierbinte. la deva si probabil in alta parte s-a furat, din banii furati s-au facut tranzactii pe bursa, din tranzactii pe bursa din bani furati s-au nascut comisioane de bani furati,care comisioane din bani furati au ajuns in diferite procente in ssif, bvb dar si in cuibarul de sub fusta dumneaei si chiar in portofelul delicat si bortos al dnei presed. prof samd precum si al celor 7 pitici de comisari draguti din cuib. s-ar putea ca maretele anchete cu politisti si procurori sa constate in final ca hotii cei rai au ramas saraci lipiti, au pierdut si banii lor dar si ai clientilor, care s-au transferat sub forma de comisioane si alte cele, in conturile celor care controleaza smecheria

      Daca CNVM nu se misca bine si destul de repede in directia corecta, copacul cu cuibul poate lua foc, iar batranii pmpieri din comisiile de specialitate din parlament sa ajunga la fata locului prea tarziu. Dansii acum se scarpina temeinic in buget.

      E evident ca doamna Anghelache l-a tinut in brate pe distinsul domn Prunea in tot acest timp cat dumneaei s-a aflat la conducerea CNVM. Ani de zile a respins suspendarea acestui ssif desi i s-a pus pe tapet in nenumarate randuri faradelegile lui dom' profesor, coapte si protejate sub umbrela cnvm. Acum in al doisprezecelea ceas s-au prins si domnii de la cnvm ca trebuie facut ceva. Sa dea domnul sa nu fie prea tarziu, pentru inocenti.

      Dar de dir. gen. adjunct al BRK , Adrian Ceuca ce spuneti ????? se tot spune ca era prieten bun cu individa de la Deva....nimeni nu verifica?

      Domnul profesor Prunea sigur nu este membru in CA al Bancii Carpatica si nici al CA al societatii Siretul Pascani.

      Cred ca nu ar fi bine sa se prezinte toate functiile detinute la un moment dat ca si cum le-ar ocupa in prezent pe toate. 

      Dna Anghelache. Cand ajunge sa va critice un incult ca Make s-a atins si limita de jos abunlui simt. Este tigania din piata Rahova. Cel mai bine plecati din musuroiul de plosnite in care Make este regele lor.

      Iata un prim gandac, membru al clanului Anghelache, care isi scoate carcasa la suprafata ! Atentie cand va incepe exodul de gandaci Piata de Capital va ramane doar istorie

      este un om capabil...putin sarcastic...dar foarte capabil...mie mi-a fost profesor la MBA CETEX Iasi si va pot spune ca a facut un curs foarte bun ...desi era doar colaborator...s-a prezentat la timp la toate cursurile si si-a dat interesul. ps.: din cate stiu eu nu mai este in ca carpatica

      Bine, hai sa le scadem pe acestea ( sa le trecem la trecut).)Raman 8. Trebuie sa sti, altfel nu te bagai in vorba, cat castiga maria-sa Prunea, lunar, din cele 8 stipendii oficiale, si cat aloca din timpul d-lui cel pretios pentru fiecare, zilnic ?

      Pe coridorul unei anume procuraturi, dintr-un anume judet, adia azi dimineata un vanticel racoros si discret care purta un zvon cum ca cazul de la deva ar fi fost cunoscut de conducerea SSIF Broker inca de acum 2 ani.

      Vantule, si mie mi-a soptit cineva, ceva, ca se facea ca adriana cea zglobie cu unii din sefii de la cluj, pentru a beneficia de niscaiva "atenuante " va turna sfios si tacticos dar si gratios din ce stie.

      Da" spune sincer, o cinzeaca ,doua, i-ai dat? Ca il stiu amator. Hac !!

    Draga dna Sabiescu,

    Ati urmarit filmul "Ultimele zile ale lui HITLER" ? In acel film, cel mai mare criminal al secolului trecut a fost prezentat de regizor intr-o lumina umana, plina de griji si apasat de multe probleme..si nici vorba de milioanele de evrei asasinati cu sange rece ! 

    Azi, dvs, in acest articol (sau spatiu publicitar cumparat de CNVM) prezentati niste oameni incompetenti sau manipulati de concurenta BRK, intr-o lumina umana, plina de griji si apasati de probleme ! Faceti putin legatura ??? 

    Ati mentionat ca aceasta doamna Anghelache nu poate face dezvaluiri cu privire la cea de a doua sucursala cu probleme ale SSIF BROKER pe timpul desfasurarii anchetei dar ati oms sa o intrebati de ce cu cateva ore inaintea desfasurarii procesului intentat de BRK CNVM-ului, au publicat prin intermediul Politiei din Deva informatii concrete despre ancheta: numar total de pagubiti, dauna totala de 914 000 euro, etc ??? 

    Eu cred ca v-ati lasat hipnotizata de sirenele acestei dne Anghlache si clanului ei din CNVM !  

    UNDE E MAKE ? Anonimatul garanteaza ADEVARUL ! ..in cele mai multe cazuri 

    1. Aici sint,stimate anonim,MAKE nu este anonim,ci,de aproape decenii,este inscris in caseta tehnica a ziarului BURSA,la rubrica "Director".Tot MAKE semneaza in ziarul de azi replica ,adresata doamnei presedinte CNVM,cu titlul "Sorry,no logic".Deci,nici vorba de vreo complicitate cu CNVM.Pot prelungi pe "Sorry,no logic" si asupra interventiei dumneavoastra.

      ..nu stiam ! Un coleg de birou m-a lamurit asupra identitatii lui Make. Apreciez efortul dvs de a ramane impartial !

    ce se intampla cu BRK ???? De ce ceilalti membri CA nu i-au atitudine ? Cand vor face reoganizarea promisa ? Dupa ce inchide CNVM firma ????

    1. De aia! ...Din lipsa de coloana... Vertebrala. Sunt orbiti in admiratia lor fata de CONDUCATOR si in geniul lui. Dar probabil nici nu se prea pricep, deh, sunt profesori universitari pe directie tehnica. Sa nu credeti ca nu stiau si ei inca din 17,10.2008, de la AGA cu pricina. Mai mult, fiecare a primit instiintare acasa pe mail de la MIRLAN, dar daca dvs ati vazut convocare de CA extraordinara am vazut si eu. Cum sa-si permita dumnealor sa-l deranjeze pe Carmaci? Vedeau ca totul e bine, brokerii tranzactionau de zor fara ordine de la clienti, iar contul de profit se ingrasa. Probabil ca indemnau in secret si pe controlori s-o lase nai moale cu controlul operatiunilor, ca doar e criza si trebuie sa rezistam. Corect, NU ??

    Corpul de control al CNVM, va trebui sa sape adanc si la radacina activitatii Broker SA, sa prezinte situatia reala ca nu cumva ancheta paralela a procuraturii sa scoata la iveala elemente discordante si doamne fereste........grija mare CNVM pe cine protejati!

    Acolo unde se manevreaza bani, a crede ca hotia este un caz izolat ar fi o naivitate. Cind ai 35 de subunitati in toata tara este foarte posibil ca sa apara mai mult de 1 hot ! Am putea crede ca prin masura de a se manevra banii exclusiv prin banci vor disparea si hotii. Nu este asa, cu cit masurile sunt mai sofisticate, cu atit mai mult se vor specializa si hotii ! Ca atare, cu 1,2,3 sau 5 hoti, cita vreme acestia nu sunt majoritari fata de subunitatie corecte, este de luat o singura masura inteleapta : izolarea si pedepsirea hotilor, avertizarea clientilor si cresterea vigilentei acestora si lasarea subunitatilor corecte sa functioneze ! Evident, intarirea controlului sub toate formele sale. Din CA, personal din cite cunosc, nimeni nu era nevoit sa fure ! toti aveau venituri indestulatoare si premiza de a se comporta cinstit. Ce este rau in a obtine venituri legale din mai multe locuri ?. In discutie intra insa un aspect grav : cum i-si permite CNVM sa nesocoteasca propriul statut si sa-si bata joc in continuare de miile de investitori care operau prin platforma Ssif Broker ? Sanctiunea aplicata Ssif Broker si BRK, de suspendare a expirat ieri joi la ora 16,30. De ieri, in mod legal Ssif broker trebuia sa poata tranzactiona, sau azi vineri, pina la ora predeschiderii, 9,30, trebuia ca CNVM sa dea un Comunicat ce face, ca sa stim si noi ! CNVM este in flagranta ilegalitate de azi de la ora 9,30 ! In aceste conditii cum sa crezi in declaratiile fatarnice ale Presedintei CNVM ca Dumneadinsa ceace face, "face in interesul investitorilor" si nu al concurentei ? iar ne considera timpiti ! Problema este cine sanctioneaza ilegalitatea CNVM-ului, ca astia nu au deasupra lor decit cerul liber si nici un sef real ?

    1. Nea ilpane, tu care stii multe(si nevrute) ia da-ti dumneata cu parerea ta cea inteleapta, totusi, cine a sesizat primul si intaiul, neregulile la sucursala deva?

      - sa fie clientul discretionar la care face vorbire decizia cnvm? 

      - sa fie dl. Prunea cel mare si viteaz, dupa cum i-a fost raspunsul ? 

      - sa fi fost Oprea de la deva cel mirlan si obraznic , care, desi pensionar amarat, musai sa primeasca doua perechi de palme din mina lu matale?

      -sa fi fost oare altceva, alcineva, o conspiratie, oculta, politico-sionista? 

    "Domnia sa ne-a mai detaliat: "Nu vreau ca acest intermediar care s-a aflat tot timpul în top şi care a pus umărul la crearea pieţei de capital să fie prejudiciat în niciun fel. Ce facem însă cu clienţii care au depus nenumărate sesizări atât la CNVM cât şi la poliţie? Cum soluţionăm problema clienţilor?"

    Problema clientilor cu siguranta nu se va solutiona suspendand activitatea firmei. 

    De ce bancile in a caror agentii s-au facut fraude nu au fost suspendate de catre Banca Nationala?

    "De asemenea, trebuie rezolvată problema acţionarilor acestei societăţi pentru că, în fond, acţionarii nu au nicio vină pentru că un salariat al societăţii sau altcineva greşeşte".

    Corect dar incomplet. Pe de o parte problema actionarilor nu se rezolva blocand activitatea firmei in care au investit, iar pe de alta parte cine rezolva problema angajatilor SSIF Broker din alte sucursale, care nu au nici o vina pentru neregulile din sucursala Deva? 

    CNVM a obligat firma sa ii trimita in concediu fara salariu, iar apoi sustine ca nu vor sa colaboreze si sa vina la serviciu sambata si duminica ca sa poata fi controlati.

    "Doamna Anghelache ne-a mai spus: "Am vrut pur şi simplu ca prin această suspendare care, repet, nu a fost sancţiune pentru că nu poţi să aplici o sancţiune până când controlul nu este finalizat, să ne asigurăm că societatea ne poate furniza toate documentele, toate datele care sunt necesare pentru a vedea în ce măsură acea situaţie de fraudă de la Deva este izolată".

    Nu conteaza daca situatia de la Deva este sau nu izolata. Toate cazurile de frauda, izolate sau nu, trebuie depistate si pedepsiti DOAR CEI VINOVATI, nu toata lumea, toti clientii, actionarii si angajatii in grup. 

    Banca Nationala chiar a amenintat pe cei care vor denigra bancile in scopul raspandirii neincrederii in unele banci, si nici vorba sa suspendeze vre-o banca care are probleme, ba dimpotriva cred ca daca ar aparea banci cu probleme, le-ar ajuta sa le rezolve. 

    Este drept ca bancile nu scriu articole in care sa critice dur Banca Nationala, asa cum face domnul Prunea cu CNVM, dar nici profesionalismul celor din Banca Nationala nu poate fi comparat cu cel al unora din CNVM. 

    Atata vreme cat decizia de suspendare face parte din arsenalul de sanctiuni cu care poate binecuvanta CNVM societatile de brokeraj, nu prea vad cum de nu este o sanctiune. Daca nu este sanctiune ci ajutor, ar trebui sa va multumeasca frumos si sa nu accepte o astfel de binefacere, dar daca e obligatorie iar din ea au de pierdut si clientii si angajatii si actionarii firmei, atunci afirmatia este o simpla minciuna de fatada.

    "Domnia sa ne-a spus că nu poate da publicităţii, în orice moment, orice informaţie, argumentând acest lucru prin faptul că ar apărea efecte nefavorabile greu de stăpânit. "Ori de câte ori se derulează un control nu este indicat să dai publicităţii nici măcar constatări intermediare ale acestuia pentru că nu poţi să şti ce se întâmplă până în final", susţine domnia sa."

    Pai nu ati facut tocmai ce spuneati ca CNVM nu trebuie sa faca? 

    Adica ati amintit ca exista probleme si la o alta sucursala in afara de Deva, dar asta inainte de a lamuri acea problema si de a vedea daca intr-adevar este o problema din vina SSIF Broker pentru care SSIF Broker nu a luat deja masuri. 

    Un astfel de anunt poate speria toti clientii, mai ales ca nu anuntati despre care sucursala este vorba, fiecare client putand banui ca este vorba chiar despre sucursala prin care tranzactioneaza el. 

    Se pare ca chiar CNVM doreste sa destabilizeze piata de capital.

    "Preşedintele CNVM a concluzionat prin faptul că nu aceasta este realitatea şi că nu doreşte să distrugă societatea "Broker" şi nici să favorizeze concurenţa."

    Atunci de ce clientilor SSIF Broker care suna la CNVM pentru a protesta impotriva suspendarii activitatii firmei li se recomanda sa se mute la o alta societate de brokeraj? 

    Nu stiu daca tuturor clientilor, dar mie asa mi s-a recomandat.

    Domnlor,

    Daca nu stiti sa castigati bani intr-o piata corupta si in care seful cel mare este functionarul public (care in Romania castiga cel mai bine si nu plateste niciodata oalele sparte) va rog sa va mutati pe pietele internationale unde exista intr-adevar justitie. Acum e foarte usor pt oricine sa deschida conturi fie in SUA fie in Europa.

    Mentionez totusi ca sunt sanse mari de castig intr-o piata in care Haosul e moneda curenta, precum e cel din prezent de la BVB ! Totusi, precautie maxima si cel mai important nu deranjati Crocodilul care domneste peste Piata de Capital autohtona ! 

    1. Uite un bou care citeste numai pag. 5 de la Libertatea

      Atentie la Crocodil..se pare ca deja misca din coada

      nea nazarete, pai d-ta nu ai auzit inca pana acum ca o gramada de romani si-au deschis conturi si tranzactioneaza din greu la o gramada de bancomate din toata lumea civilizata si mai putin atenta. in ce priveste nenea Crocodilul, il vad si eu, se pregateste sa caste gura.

    Domnule MAKE !

    Va adresez cele mai sincere felicitari pentru modul obiectiv si echidistant in care ati prezentat in Bursa, cazul suspendarii Ssif Broker SA si a BRK. 

    Pentru mine sunteti un model de onestitate si logica profesionala, un exemplu de admirat si de urmat. Nu stiu cine sunteti in realitate si nici nu ma intereseaza sa aflu dar consider ca prin modul inteligent si politicos in care ati ridicat problemele, ati adus o contributie de substanta, esentiala, la solutionarea corecta si in interesul pietei de capital din Romania. In nume personal si in numele cunoscutilor mei mai apropriati, va multumim in mod deosebit. Ma voi opri cu placere, cu bucurie si consideratie la articolele care le veti publica in continuare sub acest pseudonim.

     

    1. Ridica-ti pantalonii, dle Florian, ca umbla unul mititel, cu limbuta pe la dosul matale. Nu te gadili ?

      Mai, asta vrea sa-l pupe pe gura dar nu nimereste de barba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb