• (Interviu cu domnul Eduard Dimitriev, Managing Partner şi Director General "Power Net Consulting")
Reporter: Ce înseamnă să fii un furnizor de soluţii informatice integrate pe piaţa din România? Ce dificultăţi şi ce provocări întâmpină un jucător din acest domeniu?
Eduard Dimitriev: Este un concept destul de utilizat de către beneficiari, care preferă din ce in ce mai mult să încheie un singur contract cu o companie care să îi ofere o soluţie la cheie, să poată apela la o singură sursă pentru rezolvarea tuturor problemelor care decurg din implementarea, mentenanţa şi dezvoltarea ulterioară a soluţiei alese. Dificultăţile sunt generate de modul de înţelegere a acestui tip de business, caz în care cultura managerială îşi spune cuvântul. Integratorul unei soluţii informatice este project manager, ajutându-se de certificările proprii şi de colaborarea cu alţi subcontractanţi, folosind certificările. Provocările în acest caz sunt multiple, trebuie găsită o sumă de certificări în zona de activitate, un număr de subcontractanţi care să acopere orice potenţială cerinţă din partea beneficiarului, cheia fiind coordonarea şi politica de preţuri.
Reporter: Cum vedeţi evoluţia pieţei de profil din acest an, comparativ cu cea înregistrată în ultimii 2-3 ani?
Eduard Dimitriev: În cel mai fericit caz, va fi vorba de o stagnare (pesimiştii preconizează o uşoară scădere), iar evoluţia va depinde şi de felul în care va evolua piaţa proiectelor axate pe fonduri structurale în a doua jumătate a acestui an. Este foarte neprielnică această criză deoarece, exact de 2 ani, zona proiectelor integrate care dezvoltau soluţii în domeniul IT luaseră avânt. Chiar anul trecut, au apărut primele proiecte cu adevărat integrate în soluţii complexe, care prevedeau arhitecturi şi soluţii software cu totul noi, pentru a da răspuns la probleme axate pe securitate, management de reţea şi echipamente, storage, inclusiv pe partea de "DataCenter".
Reporter: Ce estimări aveţi pentru evoluţia companiei dumneavoastră? Care sunt aşteptările legate de cifra de afaceri şi cota de piaţă în 2009, comparativ cu anul trecut?
Eduard Dimitriev: Previziunile noastre sunt de 80% din cifra de afaceri din 2008 (27,5 milioane de euro) adică un 20-21 milioane, dar vom fi fericiţi dacă o să reuşim să ne menţinem valoarea cifrei de afaceri din 2008.
Reporter: Cum se resimte criza în activitatea companiilor din acest domeniu, în România? Cum influenţează criza activitatea "Power Net Consulting"?
Eduard Dimitriev: Se observă un recul în planificarea unor investiţii şi a unor proiecte care aveau girul de a se desfăşura în acest an. Momentan, am ocolit efectele crizei, deoarece am fost angrenaţi în nişte proiecte începute din decembrie 2008, cu termene de implementare de 6-7 luni. Între timp, generarea de noi proiecte ne-a asigurat un front de lucru până dupa septembrie 2009.
Esenţială va fi închiderea de an, când vom şti exact dacă 2010 va fi anul ieşirii din criză sau continuarea acesteia.
Reporter: Care credeţi că sunt serviciile IT "câştigătoare" în faţa crizei economice?
Eduard Dimitriev: Serviciile câştigătoare sunt bazate pe oferirea de soluţii complete la cerere, cu acoperirea cât mai largă a nevoilor clientului, preţuri competitive şi, în mare măsură, un ROI (n.r. Return of Investment) cât mai rapid la clientul final. Trebuie însă demonstrat acest lucru, nu mai credem în poveşti, trebuie, ca şi client, să vezi care sunt avantajele nete ale soluţiei şi care este termenul de amortizare şi întoarcerea investiţiei.
Reporter: Pe ce parteneriate mizaţi în acest an - cele cu clienţi din domeniul public sau din sectorul privat? Care ar fi motivaţia pentru aceasta?
Eduard Dimitriev: Sperăm în echilibrarea acestei pieţe, în ultimii ani aceasta a fost net în favoarea sectorului public (60% faţă de 30%), acum sectorul privat a început să acorde o atenţie mai mare soluţiilor inteligente din domeniul IT.
Motivaţia parteneriatelor în domeniul privat este uşor de definit, accesarea fondurilor structurale pe diverse axe cofinanţate de UE funcţionează ca un stimulent pentru zona de SMB (n.r. Small Medium Business - Întreprinderi Mici şi Mijlocii).
Reporter: Care este calendarul investiţional al companiei dumneavoastră în acest an?
Eduard Dimitriev: În acest an, ne-am propus să investim doar în infrastructură şi personal, vrem să ne consolidăm echipa cu noi membri certificaţi şi calificaţi. De asemenea, ne-am propus să generăm o arhitectură cât mai flexibilă în domeniul disponibilităţii (hard, soft, servicii) pentru a putea răspunde prompt la orice solicitare în domeniu.
Reporter: Care este cel mai optimist scenariu pentru Power Net Consulting pentru 2009? Dar cel mai pesimist?
Eduard Dimitriev: Cel mai optimist scenariu vizează o cifră de afaceri de 27 de milioane de euro sau peste, iar cel mai pesimist - una de 20-21 de milioane de euro.