---------
Actualizare 19:50 Alro: "Nu există acuzaţii asupra companiei sau asupra persoanelor din managementul său"
Producătorul de aluminiu Alro Slatina anunţă într-un răspuns la informaţiile privind comerţul cu feroaliaje că perosanele din managementul companiei nu sunt acuzaţi de evaziune fiscală, transmite un comunicat al companiei remis redacţiei.
"Ca urmare a informaţiilor de presă referitoare la acţiunile coordonate ale Parchetului şi Poliţiei, în vederea combaterii evaziunii fiscale la un grup de firme cu activitate în comerţul cu feroaliaje, având printre clienţii săi, printre altele, şi Compania noastră, Alro S.A. (BVB: ALR, < Compania > sau < Alro >), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, informează piaţa şi persoanele interesate că urmează cu stricteţe regulile de guvernanţă corporatistă şi impune respectarea Codului de Etică Profesională de către toţi angajaţii săi", se arată în sursa citată.
Potrivit acesteia, Codul de Etică Profesională prezintă setul de reguli de comportament etic în afaceri şi modul de prevenire a acţiunilor ilicite şi ilegale care ar putea să apară pe parcursul derulării afacerilor în cadrul Companiei. De asemenea, compania informează cu privire la cod că acesta are caracter obligatoriu şi se aplică în toate structurile Alro.
"Toţi angajaţii Companiei trebuie să se conformeze în litera şi în spiritul acestor reglementări", se afirmă în comunicare.
"În consecinţă, Alro S.A. cooperează întru totul cu autorităţile relevante, în acţiunile lor de verificare a aplicării legii în desfăşurarea activităţii Companiei şi a entităţilor cu care aceasta a angajat relaţii comerciale în cursul normal al afacerilor. Compania afirmă cu hotărâre că nu există acuzaţii asupra sa sau asupra persoanelor din managementul său în presupusul caz de evaziune fiscală, în acest sens persoanele care au legătură cu tranzacţiile cercetate având calitatea de martori", se mai arată în comunicat.
-----------
Persoane din conducerea combinatului de aluminiu Alro Slatina şi de la Silcotub Zalău au fost ridicate de poliţişti, în această dimineaţă, şi conduse pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, transmit sursele de presă.
Acestea sunt bănuite de implicare într-o reţea infracţională specializată în evaziune fiscală ce ar fi produs un prejudiciu de şase milioane de euro. De asemenea, în acest dosar sunt implicate şi rude ale interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, potrivit surselor citate.
Mai precis, sunt cercetaţi membrii din familia lui Dan Finuţu, un cunoscut personaj din judeţul Olt, care este şi naşul unuia dintre fiii lui Bercea Mondial, dar şi persoane din judeţele Teleorman, Iaşi, Ilfov sau Argeş.
---
Peste 30 de percheziţii au loc astăzi, în Capitală şi în două judeţe, la membrii unei grupări care ar fi achiziţionat metale înalt aliate din Italia sau Olanda, în valoare de 25 de milioane de euro, pe care le-ar fi vândut pe piaţa internă prin firme fantomă.
Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, 37 de percheziţii au loc în două judeţe şi în municipiul Bucureşti, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală care ar fi acţionat în Capitală şi în două judeţe.
Anchetatorii au stabilit că membrii grupării ar fi achiziţionat metale înalt aliate din Italia, Olanda, Polonia şi Cehia, în valoare de peste 25 de milioane de euro, pe care le-ar fi valorificat pe piaţa internă, iar pentru a se sustrage de la plata TVA ar fi înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de mărfuri de la mai multe firme tip "fantomă, generatoare de TVA deductibilă, compensând astfel TVA colectată la vânzare.
Pentru a-şi descărca stocul de marfă achiziţionat fictiv de la firmele "fantomă", membrii grupării ar fi făcut livrări fictive către societăţi comerciale din Bulgaria, pe care le controlau prin interpuşi. De asemenea, pentru ascunderea activităţilor ilicite, suspecţii ar fi cesionat fictiv părţile sociale deţinute la societăţile comerciale folosite în activităţile infracţionale şi ar fi distrus documentele contabile.
Conform sursei citate, prejudiciul produs de membrii grupării a fost estimat la aproximativ şase milioane de euro.
În urma percheziţiilor vor fi puse în executare 35 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie duse la audieri.
La descinderi, care au loc într-un dosar penal instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, participă peste 200 de poliţişti - 110 de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGPR, precum şi de la serviciile de investigare a fraudelor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Ilfov, Argeş, Iaşi şi ai Poliţiei Capitalei, sprijiniţi de 27 de echipaje de intervenţie rapidă.