PREJUDICIU TOTAL DE 18 MILIOANE EURO ANAF a depistat firme care efectuau tranzacţii fictive cu clorură de calciu pentru Romprest

Anticorupţie / 6 mai 2015

ANAF a depistat firme care efectuau tranzacţii fictive cu clorură de calciu pentru Romprest

Actualizare 14:44

Direcţia generală antifraudă fiscală, în perioada 20.08 - 11.12.2014, a efectuat 16 acţiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile de către Romprest Service raportat la relaţiile comerciale desfăşurate cu mai multe firme şi lanţuri comerciale, arată un comunicat remis azi redacţiei de ANAF.

Astfel, potrivit sursei citate, au fost verificate relaţiile comerciale ale firmelor LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL în anii 2012 - 2014, respectiv lanţurile comerciale TANASESCU FARM SRL- CORESIO EUROINVEST SRL - JIF SRL - EURO GRUP SRL - COMPANIA ROMPREST SERVICE SA şi TANASESCU FARM SRL- CORESIO EUROINVEST SRL- BRYANA EURO INVEST SRL- EURO GRUP SRL.

"Administratorii COMPANIEI ROMPREST SERVICE SA, în calitate de lideri ai grupării infracţionale, au creat şi utilizat mai multe societăţi comerciale având drept scop realizarea de achiziţii intracomunitare nedeclarate de clorură de calciu în cazul primului circuit, ascunzând adevărata natură a provenienţei mărfurilor prin declararea fictivă a unor tranzacţii comerciale, ulterior mărfurile ajungând fictiv pe circuitul CORESIO EUROINVEST SRL - JIF SRL - EURO GRUP SRL la COMPANIA ROMPREST SERVICE SRL, aceasta din urmă creându-şi avantaj fiscal reprezentând TVA deductibil şi impozit pe profit.

Pe de altă parte, societatea a înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni constând în achiziţii de prestări servicii constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor de la societăţile menţionate, o mare parte din aceste servicii fiind nereale, provenind din achiziţii fictive, fie direct, fie prin intermediul unor agenţi economici cu un comportament fiscal inadecvat, aceştia având, la rândul lor, drept furnizori de servicii, societăţi care nu declară livrări. La societăţile în cauză s-a constatat acelaşi mod de lucru şi tipologie privind starea de fapt, după cum urmează: sedii sociale unde nu se desfăşoară activitate, declarate în principal la adrese de cabinete de avocatură sau apartamente de bloc; reprezentanţi legali neidentificabili sau care nu se prezintă la solicitarea organelor de control; lipsa salariaţilor încadraţi legal; lipsa mijloacelor de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor (circa 200 - 300 de oameni)", arată comunicatul citat.

Potrivit inspectorilor antifraudă, din verificările efectuate, au rezultat "indicii rezonabile care conduc la concluzia că operaţiunile economice, ce au făcut obiectul actelor de sesizare înaintate unităţii dumneavoastră de parchet, nu au fost efectuate în fapt", iar înregistrarea lor ca şi cheltuieli deductibile a avut ca scop majorarea artificială a cheltuielilor în vederea diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de către societatea Romprest Service.

"Se impune a fi menţionat faptul că documentele de achiziţie procurate au fost utilizate de administratorul EURO GRUP SRL pentru obţinerea de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, aspect ce a fost adus, de asemenea, la cunoştinţa organelor de urmărire penală.

Totodată, cu ocazia controalelor efectuate s-a conturat suspiciunea rezonabilă că unii din membrii grupării infracţionale, în scopul sustragerii de la efectuarea unor verificări financiar fiscale, au declarat fictiv cesionarea părţilor sociale deţinute la alte societăţi.

S-a apreciat, astfel, că societatea verificată a beneficiat, inclusiv, de un circuit scriptic de tranzacţionare succesivă a serviciilor menţionate şi s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Prin urmare, agentul economic verificat împreună cu societăţile de pe lanţul de tranzacţionare care au sprijinit activitatea liderului grupării în tentativa acestuia de a ascunde urmele infracţiunilor asupra cărora există suspiciunea că le-ar fi săvârşit, au contribuit la formarea unor circuite comerciale care să creeze aparenţa de legalitate în cazul circulaţiei mărfurilor şi serviciilor şi a deductibilităţii TVA, cât şi obţinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prin prezentarea cu rea credinţă de documente asupra cărora există suspiciunea rezonabilă că ar fi false", mai notează ANAF.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului statului este în cuantum de circa 4,5 milioane euro.

(Alexandru Costea)

---------------

Actualizare 12:34 Hosu, DIICOT: "Florian Walter, patronul companiei, se sustrage urmăririi penale"

Procurorul-şef interimar al DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat astăzi că Florian Walter, patronul firmei Romprest, se sustrage urmăririi penale, motiv pentru care a fost dat în consemn la frontieră.

Potrivit reprezentanţilor DIICOT, Florian Walter nu a fost găsit în timpul percheziţiilor derulate în acestă dimineaţă la compania pe care o conduce, anchetatorii având indicii că Walter se află în ţară.

"Sunt indicii că este în ţară şi ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară. A fost dat în consemn", a declarat Hosu.

Florian Walter este suspect în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani pentru care s-au făcut astăzi percheziţii.

Hosu susţine că societăţile implicate în acest lanţ de tranzacţii "aveau sedii sociale fără activitate la cabinete de avocatură, erau fără puncte de lucru, iar reprezentanţii nu pot fi identificaţi". "Societăţile nu aveau mijloace de transport pentru muncitori, circa 200-300 de persoane, ca obiect al acestor contracte", iar în cazul Romprest "muncitorii erau folosiţi la negru, nu exista o evidenţă a personalului, nu existau situaţii de lucrări", a precizat reprezentantul DIICOT.

---

Procurorii DIICOT Ploieşti, efectuează, în această dimineaţă, 37 de percheziţii într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit Agerpres, care citează oficiali DIICOT, ar fi vizată firma Romprest, precum şi omul de afaceri Walter Florian, patronul companiei.

Percheziţii ar avea loc, astfel, la sediul din sectorul 1 al Romprest şi la domiciliul lui Walter Florian.

Potrivit sursei citate, 50 de persoane vor fi duse la audieri la DIICOT.

Romprest este firma care modernizează în această perioadă centrul istoric al municipiului Timişoara. Romprest asigură serviciile de salubrizare în Sectorul 1 al Capitalei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb