PREMIERĂ BNR previne contagiunea grecească

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2015

BNR previne contagiunea grecească

În contextul situaţiei de criză prin care trece Grecia, Banca Naţională a României (BNR) a luat o măsură în premieră în sistemul bancar românesc - a cerut băncilor de la noi cu capital elen să încheie un acord de compensare cu acţionarii lor, care să nu permită acestora din urmă să-şi retragă depozitele de la noi, în cazul unui control pe capital.

Menţionând că banca noastră centrală monitorizează în mod continuu situaţia din Grecia, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, ne-a explicat: "În cazul în care în Grecia s-ar institui un control pe capital, subsidiarele greceşti de la noi nu şi-ar mai putea trage plasamentele pe care le au la băncile mamă, iar acestea din urmă ar putea să-şi retragă şi depozitele pe care le au în băncile din România. Pentru ca să nu se întâmple acest lucru, am cerut instituţiilor bancare cu acţionariat grecesc să încheie un acord cu băncile mamă, astfel încât să compensăm expunerile băncilor noastre cu sursele atrase de la acţionari. Ar rămâne să mai plătim doar o mică parte, care nu ne va pune probleme.

Cu alte cuvinte, am căutat să limităm efectele pe care le-ar putea avea la noi unele evenimente din Grecia, recomandând băncilor, care au reacţionat pozitiv, să reglementeze într-un fel situaţia expunerilor şi sumelor atrase, astfel încât, în cazul unei eventuale probleme cu care s-ar confrunta acţionarii lor din Grecia, să încheiem amiabil situaţia".

Se pare că oficialii eleni şi presa grecească nu au primit tocmai cu braţele deschise măsura Autorităţii noastre de supraveghere bancară.

Nicolae Cinteză a ţinut să precizeze că, acum, nu există niciun risc pentru băncile noastre cu acţionariat elen, care sunt "acoperite" din toate punctele de vedere.

Încă de la începutul lunii martie, domnul Cinteză afirma că Banca Naţională a României monitorizează situaţia din Grecia, subliniind că Banca Centrală va avea câteva priorităţi în plus, în acest an faţă de anul trecut, făcând referire la criza prin care trece Grecia.

Domnia sa a spus, însă, în mai multe ocazii, că avantajul nostru constă în faptul că băncile cu capital elen de la noi sunt subsidiare, nu branch-uri, intrând sub supravegherea BNR.

"În cazul unor posibile retrageri de depozite, sunt convins că BNR ar accepta să acţioneze ca împrumutător de ultimă instanţă, pentru că băncile respective au titluri de stat suficiente, care le-ar permite să facă faţă unor retrageri masive de depozite", ne-a precizat domnia sa.

Unii analişti consideră că astfel de mesaje sunt tipice băncilor centrale, având ca scop "liniştirea maselor", şi subliniază că astfel de afirmaţii au anumite limite, după care nimeni nu ştie ce se poate întâmpla.

Luni, guvernul grec a anunţat că obligă administraţiile locale să-şi transfere depozitele de la băncile comerciale către banca centrală.

Economiştii noştri consideră că decizia adoptată de greci este o expresie a disperării financiare prin care trece ţara, Grecia încălcând toate principiile pieţei şi legislaţia europeană.

În ultimii doi ani, au fost retrase depozite în valoare de circa 120 de miliarde euro din băncile greceşti, din cele 260 de miliarde rămânând aproximativ 140 de miliarde euro. În ultimele luni, s-au accelerat aceste retrageri de bani, ajungându-se la câteva zeci de milioane pe lună.

Băncile din ţara noastră care au acţionariat grecesc sunt Alpha Bank, Bancpost (deţinută de EFG), Piraeus Bank şi Banca Românească (parte a National Bank of Greece).

Potrivit BNR, la finalul anului trecut, cota capitalului grecesc în sistemul bancar era de 17,6%, în timp ce nivelul acţionariatului elen în totalul capitalului bancar străin se ridica la 21,8%.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Cu multi ani in urma, Corea de Sud a trecut printr-o situatie financiara grea Am vazut la televizor(totusi pe timpul lui Ceausescu) oameni de toate categoriile,donand prin banci bani ,si bijuterii ,de familie ,vechi,(multi simpli cetateni) ca sa-si salveze tara dintr-un impas..Cati dintre greci si romani ar face asta ?Mai bine parasesc tara casa fie ei fericiti.Egoismul europenilor e peste limite.

    1. Poate ca aia o fi o tara care sa merite salvata...

      Aici, flozofic,ai dreptate.Corea de Sud a meritat sa fie salvata .Totusi suntem copiii acestei tari ,care tot timpul merita salvata.

      Bai esti tampit? Adica sa donez bani pt banci?sa le salvez? Poate uiti dar 3 bancile de mai sus au inselat populatia cu ch si sunt pline de clauze abuzive. bancheri au luat bonusuri intr o saptamana cat nu iau eu intr un an. HAI SICTIR!!!

      Bancile nu sint tara mea, ci alte tari.

      Sa salvez bancile, inseamna sa salvez alte tari, nu pe a mea. 

      N-AI INTELES NIMIC!Bancile nu inseamna tara Dar prin ele se coleteaza pentru ministerul finantelor(pentru tara)SI grecii cred ca tot asa considera Daca citesti statul grec , spre disperarea bancilor ,aduna toate lichiditatile,pentru a plati salari si pensi.

      Doneaza-ti toalele Mihaita! cine te opreste? 

      Nu bancile prilejuiesc colectarea veniturilor bugetare, ele doar le dijmuiesc, prestind servicii care pot fi prestate si de alte entitati.

      Pe de alta parte, bugetul tarii noastre este un sac de bani in care executivii isi baga miinile pina la coate sa arunce cu bani in stinga si-n dreapta, ca sa nu se observe prestidigitatia prin care subtilizeaza un maruntis de miliarde, in propriul buzunar. 

      Sanatatea, invatamintul, politia, armata, justitia, infrastructura - toate sint spulberate si nu din cauza evaziunii fiscale, ci pentru ca banii bugetului, aceia putini care sint, totusi, colectati, nu ajung la ele. 

      In aceste conditii poti sustine ca a sprijini sistemul nostru bancar, alcatuit din banci straine, este o datorie patriotica?! 

      Cine nu a inteles?

      Eu? 

    Pt situatia actuala sunt vinovati bancheri( k se lauda k e alchimia pe care doar ei o cunosc) LA PUSCARIE PE VIATA CU EI. La sapat canale

    Sigur ca da! BNR previne contagiunea grecească, exact ca in cazul creditelor in franci elvetieni. 

    De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!

    Nu te poti supara pe Abramburicii care stau cu ochii pe aici si viseaza doar CHF...  

    Si Abramburica Emilia Olescu confunda persoanele juridice romane cu subsidiarele, ultimele fiind acelasi lucru cu englezitul "branch"-uri...

    Nu vezi ca mass media nu prea are legatura cu notiunea de "Tara" ? 

    1. In schimb "branch"-urile au al dracului de lagatura cu notiunea de "Tara".

      Ai dreptate, dacă te referi la ”branch”urile străineze (de fapt majoritatea), indiferent că sunt PJ române sau doar subsidiare ale celor străine....

      Dar Mihai zicea altceva și el e primul care are dreptate...! 

    Cum nu prea le place munca acestor greci

    Nu decat sa crape de foame  

    Sa plateasca bancile si debitorii, care au umflat bula speculativa imobiliara, ce nici acum nu s-a desumflat de tot. Intr-un contract sunt responsabile cele doua parti, nu a treia care trebuie sa suporte pierderile. Banul public si cel al deponentilor trebuie protejat.

    Nu a inteles nimeni ca banii grecilor au fost furati prin bancile astea care acum urla sa fie salvate. FALIMENT, Grecia !!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb