PREMIERĂ: ŞOC FINANCIAR/SPORTIV LA TIMIŞOARA ŞI BISTRIŢA Datoriile retrogradează două echipe

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 1 iunie 2011

Datoriile retrogradează două echipe

Procesul de licenţiere a cluburilor de fotbal autohtone a reprezentat un adevărat coşmar pentru majoritatea acestora, două dintre ele, Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa, fiind retrogradate din cauza problemelor financiare. Concluziile puse la finalul procesului de către directorul Comisiei de Licenţiere, Viorel Duru, reprezintă un semnal de alarmă pentru multe echipe cu nume, cazul celor de la Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa reprezentând un adevărat şoc. Nu mai puţin de opt cluburi au avut mari probleme cu obţinerea licenţei.

Peste 80% din cluburile din primele trei eşaloane au datorii la stat, 40% din echipele din prima Ligă au cheltuieli cu salariile mai mari decât veniturile, acest lucru ducând la acumulare de datorii şi creştere a numărului litigiilor dintre echipe şi jucătorii rămaşi neplătiţi.

Dacă lucrurile nu vor suferi o schimbare majoră, anul viitor vor fi foarte puţine în prima divizie care vor mai reuşi să obţină licenţa. Primele victime ale dosarului de licenţiere sunt Gloria Bistriţa şi Poli Timişoara, ambele urmînd să joace în sezonul următor la matineu, având în vedere că deciziile Comisiei de Apel sunt definitive. Pierderile sunt de ordinul milioanelor de euro, un calcul amănunţit urmând să fie făcut în perioada următoare, fiind vorba de banii din drepturile TV, sponsori, bilete, cei mai afectaţi fiind timişorenii, care în această toamnă urmau să joace în preliminariile Ligii Campionilor. În plus, formaţia din Banat are sub contract fotbalişti a căror cotă de transfer, însumată, depăşeşte 26.000.000 euro şi care au contracte foarte mari. Poli Timişoara nu a primit licenţa pentru datorii la bugetul statului şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Las-zlo Sepsi, în timp ce Gloria Bistriţa pentru datorii la buget. Marea beneficiară a acestei decizii este Sportul Studenţesc, echipă retrogradată pe criteriile sportive, dar care se vede repromovată pe criterii financiare. Din liga a doua vor promova cinci formaţii, patru în mod direct.

Administraţia de licenţiere a propus inţial ca următoarele formaţii să nu primească licenţă: FC Timişoara SA, CF Gloria 1922 Bistriţa, FC Universitatea Craiova, CS Gaz Metan Mediaş, FCM Târgu Mureş, FC CFR Cluj, ACS Victoria Brăneşti şi Unirea Urziceni (care nu a solicitat licenţă). Universitatea Craiova, Victoria Brăneşti şi Unirea Urziceni nu au primit licenţa de la Comisia de Primă Instanţă. Discuţii au fost în legătură cu Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa, din cauza unor datorii financiare restante, împotriva lor FRF făcând apel. Directorul Comisiei de Licenţiere, Viorel Duru, a declarat: "Procesul de licenţiere nu este supus niciunei căi de atac. Decizia este definitivă. Am considerat că documentele depuse de FC Timişoara şi Gloria Bistriţa au fost nerelevante, astfel că am depus recurs. Prin divizarea clubului şi des-prinderea din patrimoniu, clubul Timişoara trebuia să dovedească că datoriile restante la 31 decembrie 2010 nu mai sînt restante prin compensare, în cazul noii societăţi, la termenul limită de 31 martie 2011. În aceste condiţii, eu şi expertul financiar am considerat ca sunt motive pentru a apela acordarea licenţei Timişoarei. Poli nu a dovedit că a plătit datoriile vechii societăţi şi cele către Benfica Lisabona, în cazul trans-ferului lui Laszlo Sepsi". Reacţia patronului echipei Poli Timişoara, Marian Iancu, este lămuritoare pentru situaţia financiară a cluburilor din Liga 1: "Sunt cel puţin 4-5 echipe din vârful clasamentului care nu ar trebui să primească licenţa, echipe cu conturi blocate". Pe aceeaşi lungime de undă se află şi antrenorul Gloriei Bistriţa, Nicolae Manea: "Nu cred că suntem singura echipă cu datorii la stat, dar aşa se întâmplă în România".

Deciziile celor de la licenţiere au prins pe picior greşit întreg fotbalul autohton, chiar şi o parte din oficialii Federaţiei Române de Fotbal şi ai Ligii Profesioniste de Fotbal având probleme în a preciza în ce divizie vor evolua Bistriţa şi Timişoara sau cum se va completa numărul de 18 echipe din Liga 1.

Consiliul Judeţean Timiş a aprobat susţinerea financiară a lui Poli în ziua în care aceasta a pierdut licenţa

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca peste 80% dintre cluburile din primele trei esantioane au datorii la stat, poate ar fi bine ca sa fie evidentiati "premiantii",sa-i stim si noi! Sa se afle cum au reusit!

    In cazul lui POLI lucrurile sunt clare.Ingineriile financiare, ale geniului Marian Iancu, nu au tinut la UEFA. Ce a aplicat la RAFO nu e valabil peste tot. Mai exista si oameni normali pe lumea asta.Pacat de suporterii timisoreni.Nu merita asa ceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb