Premierul israelian Yair Lapid l-a sunat şi l-a felicitat ieri pe Benjamin Netanyahu pentru victoria în alegeri, după ce rezultatele finale au confirmat revenirea triumfală a fostului premier în fruntea unei alianţe solide de dreapta, relatează Reuters, potrivit News.ro.
Victoria lui Netanyahu pune capăt unui impas fără precedent în Israel, unde au avut loc cinci rânduri de alegeri legislative în mai puţin de patru ani. De data aceasta, Netanyahu, politicianul israelian care îşi domină generaţia, a obţinut o majoritate parlamentară clară, susţinut de partidele ultranaţionaliste şi religioase. Blocul de dreapta, care include un partid extremist sionist şi două partide ultraortodoxe, a obţinut o majoritate confortabilă în alegerile de marţi.
Scrutinul anticipat care s-a desfăşurat marţi îi ia de la putere pe Yair Lapid, un politician de centru, şi alianţa sa neobişnuită cu liberali, conservatori şi politicieni arabi, care în 18 luni a reuşit progrese diplomatice cu Turcia şi Libanul şi a menţinut economia funcţională.
În contextul în care conflictul cu palestinienii cunoaşte o nouă perioadă de escaladare şi a provocat tensiuni între evrei şi arabi în Israel, partidele de dreapta - al lui Netanyahu, Likud, şi altele asemănătoare - au obţinut 64 din cele 120 de locuri din Knesset, în timp ce blocul centrist al prim-ministrului în exerciţiu, Yair Lapid, a obţinut 51 de locuri.
Acum, Netanyahu urmează să fie însărcinat oficial de preşedinte cu formarea unui guvern, un proces care ar putea dura săptămâni.
"Statul israelian are întâietate în faţa oricărei consideraţii de natură politică. Îi doresc succes lui Netanyahu, în numele poporului şi al statului Israel", a declarat premierul israelian în exerciţiu, Yair Lapid, într-un comunicat. El a dat instrucţiuni biroului său să se pregătească pentru o "tranziţie organizată a puterii".
Netanyahu fusese înlăturat din funcţie în vara anului trecut de coaliţia eteroclită care a format un aşa-numit "guvern al schimbării". Luptele interne au dus însă la căderea acestui guvern un an mai târziu, trimiţând înapoi la urne un electorat frustrat.
La fel ca şi în cazul celorlalte patru scrutine anticipate, alegerile din această săptămână au fost un nou referendum care îl priveşte de fapt pe Netanyahu, iar electoratul a decis că politicianul de 73 de ani, judecat pentru acuzaţii de corupţie, este în măsură să conducă un nou guvern, scrie The Guardian.
Netanyahu a reuşit astfel să pună capăt unei crize politice de patru ani graţie instinctelor sale politice. Înainte de alegerile din 2021, el a convins trei mici partide de extremă dreapta să fuzioneze şi să candideze pe o listă comună denumită Sioniştii Religioşi, care a reuşit să depăşească pragul electoral şi să intre în Knesset. De data aceasta, popularitatea fulminantă a lui Itamar Ben-Gvir, un lider al Sioniştilor Religioşi, a ajutat partidul să îşi dubleze numărul de locuri. Cu 14 mandate, ei vor fi acum al treilea cel mai mare partid din parlament şi vor primi probabil poziţii ministeriale importante în noul guvern. Fost adept al grupării teroriste interzise Kach, cu o condamnare pentru incitare la rasism, Ben-Gvir susţine modificarea Codului penal al Israelului, ceea ce l-ar putea ajuta pe Netanyahu să scape de o condamnare în procesul său de corupţie.