Premierul Turciei cere oprirea protestelor

A.S.
Internaţional / 2 iunie 2013

Premierul Turciei cere oprirea protestelor

Update 16:33

Protestele au devenit, din nou, violente astăzi în Ankara, unde poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, iar protestanţii au aruncat cu pietre şi alte obiecte înspre poliţişti, potrivit Al Jazeera.

Iniţial, manifestanţii s-au strâns în piaţă şi timp de două ore au scandat împotriva guvernului şi au cântat.

----

Update 11:18

Mii de manifestanţi şi-au serbat victoria la Istanbul, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după retragerea poliţiei din Piaţa Taksim, la ordinul premierului turc Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

----

Update 10:06 Poliţia turcă a arestat aproximativ 1000 de persoane

Poliţia turcă a arestat 939 de persoane în timpul celor 90 de manifestaţii care au avut loc vineri şi sâmbătă în mai multe oraşe ale ţării, a anunţat ministrul turc de interne, Muammer Guler, citat de agenţia Reuters.

Potrivit oficialului turc, în protestele violente au fost rănite 79 de persoane. Manifestaţiile au fost declanşate de intervenţia în forţă a poliţiei pentru evacuarea a câteva sute de activişti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piaţa Taksim, în încercarea de a împiedica tăierea a 600 de copaci ce nu permiteau ridicarea unui controversat proiect imobiliar.

----

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut "încheierea imediată" a demonstraţiilor anti-guvernamentale, cele mai puternice din ultimii ani, în condiţiile în care mii de protestatari s-au ciocnit cu poliţia în Istanbul şi Ankara, pentru a doua zi consecutiv.

Protestele au fost declanşate de planurile guvernului să care vor să construiască magazine de tip baracă în Piaţa Taksim din Istanbul, similare celor din epoca otomană.

Protestele s-au transformat într-o manifestare mai largă împotriva lui Erdogan şi a Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), pe care îl conduce. Piaţa Taksim este un loc tradiţional de adunare a celor care doresc să protesteze faţă de decizii ale autorităţilor.

Demonstraţiile au început lunea trecută, după tăierea unor copaci, pentru a face loc barăcilor.

Erdogan a declarat că va continua cu planul său, susţinând că subiectul este folosit pentru alimentarea tensiunilor. "La fiecare patru ani avem alegeri, iar această naţiune îşi exprimă opţiunea. Cei care au o problemă cu politicile guvernului pot să îşi exprime opiniile într-un cadru al legii şi democraţiei. Cer protestatarilor să pună capăt imedia acestor acţiuni", a afirmat domnia sa.

Partidele din opoziţie l-au acuzat pe premierul turc că s-ar comporta precum un dictator. "Zeci de mii de persoane spun «Nu!», se opun dictatorului. Faptul că eşti partidul care guvernează nu înseamnă că poţi să faci orice doreşti", a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de poziţie, Partidul Republican (CHP).

Recep Tayyip Erdogan a dus economia Turciei, în deceniul de când se află la putere, din situaţia de a fi predispusă la crize la a avea cea mai mare creştere din Europa. Domnia sa rămâne cel mai popular politician al ţării.

Criticii, însă, consideră că maniera sa de a conduce ţara este una autoritară, iar guvernul său conservator din punct de vedere religios intervine în viaţa privată a cetăţenilor, acuzându-l că se comportă precum un sultan modern.

Aproape o mie de persoane au fost rănite doar în Istanbul, potrivit medicilor.

Departamentul de stat al SUA s-a arătat îngrijorat de numărul răniţilor, iar Parlamentul European şi Amnesty International consideră că poliţia a făcut exces de forţă.

Erdogan a recunoscut că s-au făcut "greşeli" în utilizarea de gaze lacrimogene, pe care guvernul său le investighează, însă a susţinut că poliţia îşi rezervă dreptul să folosească o forţă "rezonabilă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb