PRESA INTERNAŢIONALĂ: În România, să te protejezi de covid-19 este "anticonstituţional"

A.P.
Miscellanea / 9 iulie 2020

În România, să te protejezi de covid-19 este "anticonstituţional"

O hotărâre a Curţii Constituţionale din România blochează măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti în vederea gestionării crizei sanitare cauzate de epidemia de covid-19, comentează cotidianul francez Le Monde, citat de News.ro.

"Ai simptome? Eşti testat pozitov cu covid-19? Ai fost spitalizat? Nicio problemă. În România, Curtea Constituţională garantează tuturor bolnavilor infectaţi deplina libertate de mişcare", scrie Mirel Bran.

O hotărâre a înaltei jurisdicţii pronunţată la 2 iulie stabileşte că o carantină impusă de Guvern în vederea îndiguirii efectelor noului coronavirus este "o adevărată privare de libertate" şi "o restricţie a drepturilor fundamentale".

Cu alte cuvinte, toate măsurile luate de Guvern în vederea controlării pandemiei covid-19 sunt considerate anticonstituţionale.

Românii spitalizaţi în urma unei contaminări cu covid-19 pot de-acum să plece de la spital printr-o simplă cerere.

Astfel, peste 600 de bolnavi - dintre cei 7.810 spitalizaţi - s-au întors acasă. Acest lucru înseamnă că autorităţile nu mai au niciun mijloc legal să-i împiedice să intre în contact cu alte persoane.

Hotărârea CCR privează Guvernul de orice mijloace de gestionare a pandemiei covid-19, comentează Le Monde.

"Nu putem să-i împiedicăm să plece!", declară directoarea Spitalului Marius Nasta de la Bucureşti, Beatrice Mahler. "Noi, medicii, încercăm să le explicăm riscurile la care se expun. Cu toate acestea, tânărul în vârstă de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a dat asigurări că nu va intra în contact cu alte persoane şi şi-a chemat părinţii, care au venit să-l ia".

Premierul liberal Ludovic Orban este furios. Hotărârea CCR îi paralizează Guvernul şi îl privează de orice mijloace de gestionarea a epidemiei.

"Nu este prima oară când Curtea Constituţională încearcă să ne împiedice să veghem la sănătatea şi la viaţa cetăţenilor noşti", declara el la 4 iulie.

"Curtea a anulat deja toate amenzile aplicate persoanelor care nu au respectat starea de urgenţă. Nu pot decât să le recomand românilor să respecte deciziile Guvernului pentru a se proteja pe ei înşişi. Nu ţineţi cont de hotărârile Curţii, fiţi responsabili până când Parlamentul ne dă o nouă lege".

Apelul disperat al premierului nu le-a convins pe cele 600 de persoane infectate să rămână la spital. Ele s-au întors în familie şi se plimbă în deplină libertate, în timp ce numărul contaminărilor cu covid-19 creşte puternic.

"Timp de câteva luni am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi", a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

"Acum avem aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Hotărârea Curţii ne-a luat toate mijloacele de a acţiona şi ne complică misiunea. Avem identitatea bolnavilor care au părăsit spitalele, dar nu putem face nimic. Există oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor, dar a venit timpul să uităm politica. Nu este în joc un mandat politic, ci sănătatea populaţiei în următorii zece ani".

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Romanii sunt oameni liberi deci pot horari singuri, cu respectarea drepturilor omului, ce fac cu sanatatea lor.

    Internarea asimptomaticilor in spitale-puscarii reprezinta masuri totalitare de tip stalinist spitalul devenind o forma de exilare politica in gulag (Siberia) a tuturor adversarilor politici ai noului regim. 

    Altfel, masurile medicale s-ar realiza cu respectarea deplina a drepturilor omului, asa cum se intampla oriunde in lume.

    Dar propaganda FIAREI e trimisa sa duca mai departe intoxicarea ideologica.  

    1. Dus cu pluta

      stiam ca in aceasta tara 40% sunt analfabeti functional :(

      din cauza unora ca tine, in tara asta vor muri oameni

      Vor muri de prosti sau de slugi nu din cauza unui virus fabricat in laboratoarele ideologice ale vestului.

      am vazut ca au incurcat-o pana acum tot cei care nu au crezut in covid

      ...

      Bai, asta, care le stii pe toate, spune-ne si noua ce pregatire ai si cu ce te ocupi ca poate esti vreun erudit si noi nu stim.

      Ce ar trebui sa faca guvernul? Spune-ne tu, ca esti atot-stiutor (precum Hitler, Stalin, Kim si altii). Sa-i lase sa circule liber pe cei infectati cu Covid, sa deschida barurile, stadioanele, salile de spectacole si sa anuleze distantarea si purtatul mastilor, sa ne infectam cat mai repede, sa crapam pe strazi si cine scapa bine, cine nu, iarasi bine, ca asa se judeca in China, Coreea de Nord, Rusia si alte dictaturi si asta este grija fata de om si fata de viata si sanatatea lui in tarile aflate sub dictatura. 

      Vorbesti de dictatura, dar ceri masuri specifice tarilor cu dictatori in care grija fata de viata si sanatatea populatiei este zero.

      Propaganda ta nu prea tine aici. Incearca mai la est, in tara ta, ca acolo sunt dictaturile. 

      Constipatule, tarile care impun carantinarea (adica privarea de libera circulatie si nu de libertate cum in mod tendentios te tot exprimi aici) pentru turistii din alte tari susceptibili de Covid (deci nici macar dovediti ca infectati) nu incalca libertatile fundamentale ale omului?

      CCR-urile din tarile europene respective nu mai manca rahat ca CCR-ul nostru si sa declare ca sunt incalcate libertatile fundamentale ale omului.

      Esti un penibil dintr-o tara aflata sub dictatura care declara ca vrea sa dea lectii de democratie si de drepturi ale omului altor tari cand in realitate nu faci altceva decat sa subminezi mediile economic si social din tarile democratice (in cazul de fata, din Romania).  

      Ai vazut sa posteze vreodata ceva anti-psd? Toate posturile sale sunt indreptate impotriva guvernului si lui Johannis. Cred ca putem sa deducem cu se se ocupa nu? Un postac retard psd, care spera sa-i arunce si lui niste firmituri din ce fura lichelele psd. E un zero barat.

      eu nu stiu ce a zis acest1.6. de l-ati eliminat,dar nu cred ca a putut spune ceva mai grav decat acest cristian pe care vad ca-l lasati sa imprastie doar laturi si tampenii pe aici ...

      Postac psd, platit in ruble.

    Am ajuns de rasul lumii datorita CCR, problema e ca din cauza acestor inconstienti, vor muri oameni nevinovati si cei care vor sa mearga in vacanta au probleme

    1. Nu moare nimeni, stai linistit. De dictatura se moare, nu de virus.. Virusul isi vede de drumul lui si cu masuri si fara ele.

      - Le Monde nu inseamna 'rasul lumii' sau lumea. Doar o mica parte din francezi citesc foaia asta de propaganda.

      - Nu are vina CCR. Asta e prosteala aruncata de retardati gen sica. 

      - banditii din unele tari vestice mai bine sa faca la ei ce fac sica/hoha si restul gastii. La fel ca la hotia cu tva, sunt 177 mld smecherite din care 7 mld din Romania. Latra pentru astea 7 mld ca sa acopere cele 170 furate de ei. Si covidiotii cred balivernele latrate de Le Monde si alte trompete.

      iti doresc sanatate

      ...

    Articol profund manipulatoriu, propagandistic.

    CCR a zis clar ca, in democratie, nu poti sa bagi oameni in spital cu forta impotriva vointei lor, lucru valabil oriunde pe planeta in statele normale la cap.  

    Internarea se face cu acordul omului.. e o chestie care tine de drepturile omului.

    Altfel e puscarie in spatii de tortura similare lagarelor naziste.. Ne intoarcem pe timpul hitlerismului cu Iohannis la carma sau ce ??? 

    1. Ce vorbesti, mani-pula-torule?

      Dar de pericolul public ai auzit? Dar de dreptul la viata si la sanatate al populatiei ai auzit? 

      Pe infractori de ce ii bagam in puscarie impotriva vointei lor? 

      Dar pe nebuni, de ce ii bagam in spital contrar vointei lor? 

      Le incalcam drepturile? Ar trebui sa-i lasam liberi (in virtutea aceleiasi logici)? 

      Nu pot fi bagati cu forta in spital oamenii ale caror afectiuni medicale nu prezinta pericol pentru ceilalti. 

      Cei cu afectiuni medicale care pot produce imbolnaviri (mergand pana la decee) in randul semenilor lor trebuie sa poata fi izolati undeva (cu sau fara vointa lor, tocmai pentru ca prezinta pericol public) pana cand se insanatosesc si astfel se elimina factorul de pericol public. 

      Asta trebuia sa spuna gasca de nenorociti notorii de la CCR (niste fosile senile si fara coloana vertebrala).

    1. Sănătos ( - ) : blank simptome

    2. Bolnav ( + ) cu simptome

    3. Sănătos- bolnav ( -, + ) Asimptomatici= SF 

    1. Ei spun ca asimptomaticu e purtator sanatos, care nu are altceva mai bun de facut decat sa raspandeasca virusul in lume. Si atunci.. hai sa-l bagam la PUSCARIE.. .

      Ideea e ca, nu mai vrea lumea sa se testeze din acest motiv, ca are familie de hranit si rate de plata la banci iar cel bagat in puscarie.. dupa 14 zile iese pe strada si poate lua din nou virusul ca acesta nu dispare.

      Iar daca virusul nu dispare, CE ROST MAI AU MASURILE TOTALITARE ???? 

    bine ca materialul nu a aparut in revista nature. doar pentru cunoscatori. e un progres. poate o fi fost la oferta in le monde!

    citind mesajele, imi dau seama ca tara asta chiar nu mai are nici o speranta....

    Sa nu mai punem botul la vrajeala. Nu iubesc CCR-ul si nici pe Dorneanu, dar au avut dreptate pe toate chestiile din starea de urgenta. Asa scrie in Constitutie, nu poti limita drepturi fundamentale (libertate de miscare, etc) decat prin lege data de Parlament. Nu prin decret al presedintelui, hotarare de guvern sau ordin de ministru.

    OK, in situatia actuala, cand ai un parlament dominat de PSD, care face orice ca sa dea la gioale guvernului, pot sa inteleg ca nu vrei sa mergi in parlament, ca sa-ti macelareasca Ciolacu si ai lui legile doar ca sa se dea rotunzi. Dar, de principiu, deciziile CCR au fost corecte si, pe termen lung, ele impiedica alte guverne, de orice culoare politica, sa se apuce de prostii si sa iti limiteze libertatile de capul lor, fara Parlament.

    Dar, e adevarat, deciziile CCR creaza un efect pe termen scurt care decredibilizeaza guvernul si masurile lui anti-Covid si dau apa la moara celor care zic ca pandemia e smen sau conspiratie. Aici au gresit liberalii, mai ales dupa ce au luat-o in mana cu amenzile pentru incalcarea carantinei, trebuia sa prevada ca va veni si asta. 

    1. Daca nu putem limita libertatea de micare pentru ca este anti-constitutional, de ce mai exista puscarii?

      Sa-i eliberam pe infractori pentru ca le limitam libertatea de miscare, conform gandirii ilustre a domniei tale. 

      Nu ti se pare normal sa limitezi libertatea de miscare a persoanelor care prezinta pericol cert pentru alte persoane?

      Vorbim de drepturile infectatilor de a circula liberi (in loc de a ramane izolati o perioada determinata pana la insanatosire), dar de dreptul la viata al celor vor deceda pentru ca au luat virusul de la unul dintre acesti purtatori liberi, nu vorbim? Unii isi pierd cateva saptamani din viata, stand in izolare, altii ii pierd toata viata. Pe care ii nedreptatim mai mult? Anulam dreptul la viata al unora pentru a nu restrange pe o perioada limitata dreptul la libertatea de deplasare al altora (pentru ca celelalte libertati le sunt absolut respectate celor internati).  

      Incurci lucrurile.

      Aia sunt in puscarii tocmai pentru ca exista Codul penal (o lege) care permite condamnarea si bagarea lor la inchisoare. Deci se respecta Constitutia. 

      Apoi, eu n-am zis ca e bine sa ii lasi pe aia cu Covid sa circule. Nu stiu de unde ai scos asta. Eu doar ti-am zis ce scrie in Constitutie: drepturile se pot restrange doar prin lege. Ca e bine, ca e rau, asta este (desi eu cred ca e bine). 

      La CCR a ajuns o intrebare, gen "putem pune carantina prin ordin de ministru?". Si aia au zis "Nu, boss, ca nu te lasa Constitutia". Atat puteau sa zica, nu puteau sa zica "Boss, nu te lasa Constitutia, dar totusi e Covid, iti dam noi voie". Asa merg lucrurile intr-o democratie, cu separatia puterilor, justitia iti zice daca e alba sau neagra, nu iti spune cum sa faci. Aici, guvernul liberal ar fi trebuit sa prevada si sa dea o lege. Ca in Parlament e Ciolacu si le punea piedici, alta e discutia. 

      Trebuie sa intelegem si guvernul PNL, care a mers pe legile pe care le avea, sperand sa nu apara probleme. Si CCR, ca nu avea ce alte solutii sa dea.

      Daca vrei sa dai vina pe cineva, da pe Avocatul Poporului care s-a grabit sa faca sesizarile la CCR. Acelasi Avocat al Poporului care il bestelea pe Iohannis ca nu introduce starea de urgenta (canva la inceput de martie). Ca daca nu erau sesizarile astea, CCR nu zicea nimic (CCR actioneaza doar cand e sesizata), ramaneam cu legile astea, nu s-ar fi creat pshihoza asta. Deci de aia zic, bate obrazul lui Renate Weber, nu lui Dorneanu. De data asta. 

      Asa, si problema de fond cum ramane, s-a pronuntat CCR? Este constitutional sa carantinezi si sa izolezi oamenii daca exista un virus care pune in pericol sanatatea publica? Ne pierdem in detalii tehnice (ordin de ministru vs lege) si pierdem din vedere imaginea de ansamblu. CCR nu a facut asta, doar le-a pus bete in roate guvernului ca sa ii discretiteze si sa mute puterea in mainile parlamentului sa faca cum considere ei. Oricum ai cosmetiza-o, CCR si-a dat arama pe fata (de parca era si nevoie). Daca era de buna credinta (mi se face si sila sa folosesc cuvantul buna credinta si CCR), s-ar fi pronuntat asupra problemei de fond. Bine ca a impiedicat puterea guvernului sa ia masuri pentru sanatatea publica sub pretextul unui potential abuz de putere, dar a a lasat-o pe a parlamentului intacta fara sa se pronunte asupra problemei de fond. Aveam nevoie acum clar de a lamuri problema izolarii si carantinei, nu doar in contextul covid 19, cat si a oricarei panedemii (ca au mai fost si cine stie ce se va mai intampla in viitor). Pentru mine e clara care e solutia la problema de fond (e aceeasi solutie din toate statele UE si cred ca din toate statele civilizate din intreaga lume).

      Sa le spui asta celor care si-au pierdut sau isi vor pierde un bunic, o bunica, un sot o sotie etc. din cauza purtatorilor de virusi care umbla liberi iprintre noi, pentu ca o sa-i incalzeasca tare mult si o sa le tina loc de persoana iubita si dusa pe veci.

      Apoi sa le mai spui asta celor care au stat izolati in casa 2 luni in starea de urgenta si celor ale caror locuri de munca si afaceri au fost desfiintate pentru ca toate aceste eforturi ale noastre au fost in zadar.

      Le-au anulat Ciolacu, Ponta, Tariceanu, Weber si CCR-ul. 

    Pe Ceausescu l-au executat pentru "subminarea economiei nationale". Pentru SUBMINAREA SĂNĂTĂȚII INTREGULUI POPOR ROMAN ce trebuie sa primească membrii CCR, PSD, ALDE și avocatul Poporului ??!! Niste incompetenți, demagogi, fără DUMNEZEU, care își apără pensiile speciale pe spatele românilor.

    1. Se vede si cultura, educația, responsabilitatea si mentalitatea fata de sănătatea noastră in ultimile săptămâni. "Cultii, emancipatii, atotstiitorii in ale înșelăciunii, manipularii si defaimarii" vedeți că cele mai multe cazuri sunt chiar in județele si orasele de unde proveniți. Din sud, sud-este si este. Dar pe ei îi interesează pensiile speciale, banii nemunciti si capital politic de la analfabeti, cei asistați social( 90% provin din același zone), nu SANATATEA ROMÂNILOR.

      corect si dureros de adevarat

      ar trebui ca muti inflacarati sa ia seama la aceste adevaruri! 

      Am ajuns să fim izolați în Europa ca pe vremea lui Dragnea si Dănilă. Majoritatea din Parlament(PSD, UDMR, ALDE, PRO ROMÂNIA), Avocatul Poporului și CCR joacă poker cu o miză incredibilă VIEȚILE ROMÂNILOR, VIEȚILE NOASTRE.

      SI NOI TACEM. ÎI LĂSĂM SĂ FACA CE VOR 

      Suntem izolați pentru ca nu vrem să respectăm niște reguli elementare, de bun simț.

    Asta se intampla cand politicul este subordonat juridicului. Mai poate fi numit acesta un stat de drept?

    Da, multumim psd, o sa va tinem minte si pe voi si pe asociatii vostrii, inclusiv cei de la ccr, fosti membrii de partid din psd.

    1. Crima roșie. Comuniști inculți, hoți, penibil, mincinoși și indiferenți la nevoile poporului. Să se sărute și să se îmbogățească ei pe spinarea celor multi "" pe care zic ei ca ii reprezinta".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb